Fondant: gekleurd kopen of zelf kleuren?

3

molen cupcakes

In mijn how to’s op Laura’s Bakery maak ik regelmatig gebruik van fondant in alle kleuren van de regenboog. Met enige regelmaat wordt er gevraagd waar ik die kleurtjes dan koop, want ze zien er zo mooi uit. De kleuren die ik gebruik zijn vaak anders dan je in de winkel ziet liggen. Dat komt omdat ik altijd een blok witte fondant koop, met kleurstoffen geef ik hier zelf een kleur aan. Maar soms koop ik ook wel eens gekleurde fondant, voor bepaalde kleuren is dat makkelijker. Al het onderstaande is ook van toepassing op marsepein. Ook dit kun je namelijk als reeds gekleurde blokjes kopen of blank/wit zodat je het zelf kunt kleuren.

Emmers witte fondant

Toen ik nog vaak taarten en cupcakes decoreerde kocht ik emmers met 5 kilo witte fondant, dan kon ik weer even voort. Tegenwoordig koop ik het per kilo, maar er zijn ook kleinere hoeveelheden verkrijgbaar. Ik kies voor witte fondant omdat ik het dan in elke gewenste kleur kan maken. Daar heb je uiteraard wel kleurstoffen voor nodig. Daar heb ik in de loop der jaren een mooie verzameling van opgebouwd. De meest voorkomende merken in mijn collectie zijn Wilton en Americolor.

Het voordeel van zelf je fondant kleuren is dat je elke kleur kunt maken die je maar wilt, door met kleurstoffen te mengen ben je niet beperkt tot de kleuren die je in de winkel ziet liggen, al kun je ook daar weer nieuwe kleuren mee maken. Ook vind ik het prettig dat ik zelf de hoeveelheid van een bepaalde kleur kan bepalen. Gekleurde pakjes zijn vrijwel altijd 250 gram (of meer), maar soms heb ik van een bepaalde kleur maar heel weinig nodig. In die gevallen kleur ik gewoon een klein deel van mijn witte fondant in de gewenste kleur.

Gekleurde fondant kopen

Koop ik dan nooit een pakje gekleurde fondant? Zeker wel! De kleuren rood en zwart zijn moeilijk om te maken. Je hebt heel veel kleurstof nodig en dat heeft ook zo zijn invloed op het fondant. Het wordt zacht en plakkerig waardoor je er niet meer prettig mee kunt werken. Daarnaast gaan er behoorlijk wat potjes kleurstof doorheen als je deze kleuren regelmatig gebruikt. Deze kleuren koop ik dus en kleur ik niet zelf. De rest van alle kleuren maak ik wel zelf.

minion cupcakes

Fondant ‘kleurt door’

Bij het maken van donkere kleuren is het ook nog belangrijk om te weten dat je fondant ‘doorkleurt’. In principe kun je dus stoppen met kleurstof toevoegen als je bijna de gewenste kleur hebt bereikt. Verpak je gekleurde fondant in folie en laat het een paar uurtjes rusten. Als je dan weer kijkt zul je zien dat de kleur donkerder geworden is. Dit geldt voor veel kleuren (ook lichte), maar bij donkere kleuren valt dit het meest op. Dit werkt overigens ook zo bij Royal icing.

Wat is het best: zelf kleuren of gekleurd kopen?

Dit is lastig te zeggen en verschilt per situatie. Decoreer je vaker taarten en cupcakes en wil je alle kleuren van de regenboog kunnen maken? Dan zou ik het je zeker aanraden om te investeren in kleurstoffen en zelf je witte fondant te kleuren. Decoreer jij maar heel af en toe een taart of wat cupcakes? Dan kun je ook prima uit de voeten met gekleurde fondant uit de winkel. Je hoeft dan niet te investeren in allerlei kleurstoffen die je misschien wel nooit meer gebruikt. Het gaat hier eigenlijk vooral om wat het meest handig is. Beide opties zijn prima, het hangt van de situatie af wat de beste keuze voor jou is.

Op zoek naar de cupcake how to’s van de foto’s? Die vind je op Laura’s Bakery: Molen cupcakes | Minion cupcakes

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

10 reacties

 1. Aïsha schreef:

  Ik wist niet dat fondant doorkleurt! Thanks voor de tips. Over doorkleuren gesproken, ik heb nu meerdere keren gehad dat mijn gekleurde botercreme donkerder werd na of het weer doorkloppen of door mijn warme handen in de spuitzak. Hoe kan ik dit tegengaan? Want anders zit ik steeds met kleurverschil op mijn taart..

 2. Beulah Silvania schreef:

  Om mijn fondant donker paars te verven, welke kleur van kleurstof moet ik gebruiken?

 3. Manon schreef:

  Hoi Laura! Kun je fondant ook kleuren door twee kleuren fondant door elkaar te kneden? Kun je bijvoorbeeld grijs fondant krijgen door wit en zwart fondant in de juiste verhouding te mengen?

  1. Els Van Iwaarden schreef:

   Ja dat is mij gelukt ? veel wit en een klein bolletje zwart

  2. Nousjka schreef:

   Kan je ook fondant kleuren mengen? Ik heb maar een heel klein stukje grijs nodig en heb veel wit en zwart, kan ik dit ook door elkaar kneden voor hetzelfde effect? ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *