We begonnen de advent gisteren met heerlijke zoete koekjes met cranberry en sinaasappel, maar nu gaan we over op een hartig koekje. Het is immers vrijdag -tijd voor borrelhapjes- en er staan ook vast de nodige kerstborrels op de planning deze maand. Hartige kaaskoekjes dus, in de vorm van een ster. Zo passen ze perfect bij Kerst. Ze zijn heel eenvoudig te maken en met dit recept heb je gelijk een schaal vol. Dus als jou gevraagd wordt om ook iets lekkers mee te nemen voor de borrel, dan maak je gewoon deze sterren kaaskoekjes. Ben je zo klaar en iedereen zal ook nog eens onder de indruk zijn als je zegt dat je ze zelfgemaakt hebt.
BAKTIP: Voor deze kaaskoekjes gebruikte ik een ster uitsteker vergelijkbaar met de twee kleinste formaten uit deze set.
Sterren kaaskoekjes
Ingrediënten
- 200 gram cheddar (geraspt, of plakjes fijnsnijden)
- 120 gram ongezouten roomboter
- 5 el melk
- flinke snuf zout
- 200 gram bloem
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 3 el fijngesneden verse basilicum (gedroogd kan ook, gebruik dan 1 el)
Instructies
-
Kun je net als ik geen geraspte cheddar vinden, gebruik dan gewoon de plakjes die je fijn snijdt. Doe dit in een kom met de boter en melk en mix door elkaar. Dit mengsel ziet er wat vreemd en wellicht onsmakelijk uit, maar geloof mij als ik zeg dat het echt goed komt.
-
Voeg bloem, zout, Parmezaanse kaas en de basilicum toe en mix dit er doorheen. Het wordt nu echt een mooi deeg.
-
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, zorg dat het deeg ongeveer een halve centimeter dik is. Gebruik een uitsteker om figuren uit het deeg te steken. Ik gebruikte een ster, maar je kunt natuurlijk ook een ander vormpje gebruiken. Je kunt er zelfs gewoon met een mes vierkantjes van snijden.
-
Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 12-14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
-
Je kunt deze hartige koekjes gelijk op tafel zetten als ze nog warm zijn, maar je kunt ze ook prima van tevoren maken natuurlijk.
Kunnen ze ook glutenvrij gemaakt worden? En welke bloem kan ik dan het beste gebruiken?
Geen ervaring mee bij dit recept, maar zou moeten lukken. Je kunt even in dit lijstje met vervangers kijken: http://www.handigebaktips.nl/vervangers-voor-bloem/
Ziet er goed uit !
Hoe lang kan je deze kaaskoekjes bewaren?
En moeten ze in de koelkast bewaard worden?
Bedankt vast !
Ze zijn een paar dagen houdbaar, bewaren kan gewoon buiten de koelkast.
Ik heb ze meteen gemaakt. WAT LEKKER!!! Helemaal verkocht, ik ga ze met de kerst weer maken.
Onee!! HELP…
Ik krijg geen deeg, het zijn allemaal bolletjes en kan er geen deeg van maken… de melk zijn toch EetLepels?? Of heb ik t verkeerd gelezen??
Hopelijk kun je mij helpen 🙂
Melk is inderdaad eetlepel. Zou gewoon nog even goed door blijven mixen, dan wordt het vanzelf een deeg.
Ik meng het deeg met de hand! Gaat zoveel beter en vlugger!
Hier ook meteen gemaakt. Heerlijk zijn ze! Mogen van mij wel iets knapperiger
Iets dunner uitrollen en/of langer bakken maakt ze knapperiger 🙂
Top! Ga ik deze week uitproberen
Ik begrijp dat je plakjes hebt gebruikt, bedoel je daarmee de smeltkaas? Ik heb een stuk echte Cheddar gekocht, maar weet niet zeker of het dan goed gaat…
Daar kan het ook mee, gewoon even raspen en toevoegen 🙂
Oeh!, ik moet een borrelplank maken voor kerst! Deze zijn echt perfect!
Kun je de cheddar ook vervangen door een andere kaas?
Dat zou ik in dit recept niet doen.
Ik heb ze gemaakt voor mijn verjaardag. Ze zijn echt héérlijk! Maar ze zien er helaas niet zo mooi uit als op de foto’s. Wel goed genoeg om te presenteren hoor.
Ik maak morgen nog meer borrelhapjes van je.
Super leuk recept! Hoeveel koekjes haal je hier ongeveer uit? Ik wil het maken voor 16 personen. Moet ik het recept dan verdubbelen denk je?
Ligt eraan hoeveel je wilt serveren per persoon, je maakt met dit recept een schaal vol dus dat zou genoeg moeten zijn.
Ik heb de kaaskoekjes vandaag gemaakt met Gruyere en Parmazaanse kaas. Prima gelukt, ze zijn heerlijk.
Heb deze net gemaakt voor kerst, super lekker… Kan ik ze ook invriezen?
Dat kan zeker
Heerlijk recept! Net gemaakt voor morgen 1ste kerstdag! Hoop dat ze het halen wat ze snoepen lekker weg! Je boek ligt onder de kerstboom ben super benieuwd!
Ik krijg ze niet zo mooi goudbruin. Ze blijven ook plat. Hoe moet de binnenkant worden? Hier lijkt het een beetje of binnenin bladerdeeg zit wat nog niet goed is. Ze smaken wel lekker
Het klinkt alsof ze gewoon nog wat meer tijd nodig hebben in de oven.
Ik wil ze maken voor het kerstdiner van mijn dochtertje. Kan ik het deeg ook vast maken en invriezen? Dan hoef ik er volgende week alleen vormpjes uit te steken en te bakken.
Dat kan hoor, je kunt ook de koekjes gebakken en wel invriezen 😉
na het invriezen, steek je ze dan best nog eens in de oven voor het opdienen?
Dat zou in principe niet moeten hoeven, maar als ze niet knapperig genoeg zijn dan kun je dit opvolgen (dat werkt voor alle koekjes): https://www.laurasbakery.nl/gedecoreerde-koekjes-knapperig-maken/
super, dankjewel
Net gemaakt. Bij gebrek aan cheddar gewoon hele oude kaas genomen. Lekker met de hand alles gekneed. Ze zijn echt superlekker!
ik heb dit al eens gemaakt bij de kerstmis ik heb alleen de bloem ‘kaas’boter gewisselt en ze vonden zo heerlijk lekker dat ik bij de brunch nog eens gemaakt hebt