Waar de meeste van jullie nu aan het nadenken zijn over het kerstmenu (of misschien nog wel helemaal niet), was ik een maand geleden al bezig met het samenstellen en maken van een kerstmenu. Dat hoefde ik gelukkig niet helemaal in mijn eentje te doen, maar gezellig samen met mijn collega bloggers van Brenda Kookt, Leuke Recepten en Lekker eten met Linda. Elk namen we een eigen onderdeel van het menu voor onze rekening in deze Bosch Kerstafette. Nu is het stokje aan mij doorgegeven voor het laatste onderdeel: het dessert. Hiervoor mocht ik aan de slag gaan met de mooie OptiMUM keukenmachine van Bosch. Daarmee maakte ik een heerlijke sinaasappel-cranberry cake met ijs. Niet moeilijk, goed voor te bereiden en ook nog eens ontzettend lekker.
Het dessert was dus mijn verantwoordelijkheid. Hiervoor maakte ik gebruik van de Bosch OptiMUM keukenmachine. Deze wordt geleverd met 3 opzetstukken (deeghaak, ballongarde en roergarde), maar er zit ook nog een glazen blender bij die je bovenop het apparaat kunt zetten. Groot pluspunt van de roergarde: deze heeft een rubberen rand waardoor hij de zijkanten van de kom goed meeneemt. Ik heb het geprobeerd en hoefde halverwege niet met een spatel aan de gang.
De machine is met 1500 Watt een flinke krachtpatser, maar kracht is niet het enige waar aan is gedacht. Zo kun je de ingrediënten goed mengen door de 3D PlanetaryMixing functie. Dit is een draaiende beweging die de zijkanten van de kom extra goed meeneemt. Heel handig, want zelfs bij kleine hoeveelheden wordt alles gewoon goed gemengd. Ik maakte een relatief kleine cake (half recept) in een kom van 5,5L en dat was geen enkel probleem voor de machine.
TIP: tot en met 8 januari 2017 ontvang je maximaal 100,- retour bij aanschaf van een keukenmachine, blender of foodprocessor van Bosch. Kijk hier welke modellen meedoen en registreer jouw product.
Sinaasappel-cranberry cake met ijs
Ingrediënten
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram ongezouten roomboter
- 2 eieren (M)
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- rasp van een halve sinaasappel
- 40 gram gedroogde cranberry’s
- 6 bolletjes roomijs
- 6 el cranberry compote (volgens recept)
Instructies
-
Klop de suiker en boter romig. Voeg dan de eieren toe en mix tot deze volledig zijn opgenomen. Nu kun je het bakmeel met het snufje zout toevoegen, mix tot het meel is opgenomen.
-
Rasp de sinaasappel boven de kom en doe ook de cranberry’s erbij. Mix tot deze ingrediënten gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
-
Bekleed een bakvorm van ± 28×18 cm met bakpapier en stort het beslag in de vorm. Gebruik een spatel om het beslag gelijkmatig te verdelen.
-
Bak de cake in 20-25 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
-
Wanneer de cake afgekoeld is kun je met een uitsteker (of een glas) 6 rondjes uit de cake steken. De cake(rondjes) kun je goed afgesloten bewaren tot je het dessert in elkaar gaat zetten, je kunt de cake rustig 2 dagen van tevoren maken. Je zou ze zelfs in kunnen vriezen, dan kun je nog eerder beginnen.
-
De desserts in elkaar zetten is eenvoudig. Plaats op ieder bord een stukje cake en schep hier bovenop een bolletje ijs.
-
De cranberry compote kun je er koud bij serveren, maar het is ook lekker om deze even op te warmen in een pannetje. Schep een lepel van de compote op het bord, en maak hier een ‘veeg’ van. Met een keukenpapiertje kun je langs die veeg gaan om hem wat netter te maken. Geen zin in een veeg? Dan schep je de compote gewoon over het ijs heen.
En nu wil je natuurlijk nog weten hoe ons gehele kerstmenu er nu precies uitziet. Op de foto’s zie je de amuse van Brenda, het voorgerecht van Sandra en het hoofdgerecht van Linda. Hier zijn de linkjes naar de recepten:
- Pastinaakcrème met coquille van Brendakookt.nl
- Vitello tonato rolletjes van Leukerecepten.nl
- Beef Wellington van Lekkeretenmetlinda.nl
Ik maakte voor dit recept gebruik van de Bosch OptiMUM MUM9Y35S12 keukenmachine t.w.v. €599,-
Dit artikel is een samenwerking met Bosch, lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Wat lekker!! Vooral de compote is multi inzetbaar. Ook lekker bij eendenborst.
Oh heerlijk zeg!
Wat lijkt me dit een lekker recept. Ik wil dit graag gaan maken voor het kerstdiner voor 20 personen. Hoe kan ik dit het best doen qua het bakken van de cake? Een gewone cakevorm gebruiken en dan in plakjes snijden? Of dezelfde vorm als jij gebruiken alleen dan 4 keer de cake bakken? En hoeveel keee heb ik het recept van de cranberry compot nodig?
Alvast bedankt voor je reactie!
Je zou dan een grotere plaat kunnen nemen (en het recept daar op aanpassen). Ik zou voor de zekerheid 2x het recept van cranberry compote nemen.
En invriezen vermindert de kwaliteit/smaak niet? Dan kan ik het nu vast maken.
Nee hoor, zolang je het goed luchtdicht verpakt niet.
Nu heb ik hem gebakken maar de boven en onderkant zijn bruin. Heb jij het bovenste laagje er van af gesneden om de “blanke” cake te zien?
Nee hoor, ik heb er niets afgehaald. Misschien wat jouw oven heter dat hij meer kleurde.
1/2 geraspte halve sinasappel of alleen de schil?
rasp van een sinaasappel is alleen van de schil.