Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Siliconen of metalen bakvormen?

Laura Kieftdoor Laura Kieft
02 augustus 2018
in Handige Baktips, materialen, tips en trucs
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Naast metalen bakvormen is er inmiddels ook een groot assortiment aan siliconen bakvormen verkrijgbaar. Ik heb er ook een paar in mijn bezit, maar eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik die bijna nooit gebruik. Ik geef zelf de voorkeur aan metalen bakvormen, daar krijg ik mooiere en betere resultaten mee. Siliconen vormen gebruik ik een enkele keer, voornamelijk voor cake. Bij sommige taarten vind ik een siliconenvorm ook helemaal niet handig doordat het zo flexibel is. Ik zal je wat meer vertellen over siliconen en metalen bakvormen en ik deel mijn persoonlijke voorkeur met jullie.

Metalen bakvormen

Metaal geleidt hitte beter, je kunt je voorstellen hoe belangrijk dat is bij het bakken. Daarnaast kleuren je baksels in een metalen vorm ook mooier bruin, dit gebeurt dan nog wat egaler ook. Grootste voordeel wat mij betreft is dat je gewoon een stevige vorm hebt om je baksel op te tillen. Zet makkelijker in de oven, of waar je hem dan ook naar wilt verplaatsen.

Siliconen bakvormen

Siliconen dan, dat geleidt de hitte minder goed. En mijn cakes kleuren nooit mooi gelijkmatig bruin, ze krijgen eerder een soort bruine vlekjes terwijl de rest gewoon heel licht van kleur blijft. Nu is dat niet gelijk een nadeel hoor, want het maakt je baksel niet minder lekker of iets dergelijks.

Deze vormen zijn behoorlijk flexibel. Dat kan makkelijk zijn met het lossen van baksels uit de vorm, maar wanneer hij te soepel is kan je ook zomaar je cake breken. En je moet goed uitkijken met hoe je hem verplaatst. Met twee handen en bij sommige vormen is voorzichtigheid geboden.

Nu moet ik er wel bij zeggen dat er veel verschillen zijn in kwaliteit. Ik heb thuis twee roze ronde vormen die ik ooit ergens bij kreeg, die zijn van een niet al te beste kwaliteit. Heel dun, totaal niet stevig en je moet goed opletten bij het verplaatsen en lossen van gebak uit deze vorm. Dan heb ik nog siliconen tulbandjes, die zijn al een stuk steviger. De rode vorm die je ziet op de foto’s is van een merk dat patissiers ook gebruiken, kwalitatief is dat echt de beste.

siliconen of metalen bakvormen, wat is het best?

In de intro zei ik het al en als je de rest hebt gelezen is het je nog duidelijker geworden: ik bak het liefst in metalen vormen. De kleur is mooier, de resultaten beter en het werkt sneller. Zonder nadenken schuif ik snel een cakevorm of taartvorm in de oven. Ik hoef niet bang te zijn dat de bodem doorbuigt en allerlei reparaties moet doen om breuken of iets dergelijks te herstellen. Als je het mij vraagt vind ik metalen bakvormen dus het best.

TIP: Lees hier meer over mijn favoriete bakvormen.

Ik weet echter ook dat er mensen zijn die een voorkeur hebben voor siliconen vormen. Uiteindelijk is het een persoonlijke voorkeur. Mocht je siliconen eens willen proberen, ga dan wel voor een kwalitatief goede vorm. Dat kost wat meer, maar zoals ik al schreef zijn de goedkope vormen ook gewoon een stuk slechter en onhandiger in gebruik. Dat is helemaal zonde van het geld, grote kans dat je de vorm na een keer gebruiken alweer weg wilt doen.

Welke soort bakvormen gebruik jij het liefst? Ik ben benieuwd!

Vorige post

Volgende post

Citrus waterijsjes
3x pita pizza’s

Related Posts

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft
15 januari 2021
19

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar...

Bakken met havermout w

Bakken met havermout

door Laura Kieft
04 januari 2021
14

Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar...

Mueslibollen (mueslibroodjes)

door Laura Kieft
02 januari 2021
9

Ik...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 12

  1. Carina says:
    2 jaar geleden

    Hallo! Ik gebruik ook liever metalen bakvormen. Maar ik heb een aantal kleine chocolade mallen van siliconen.

    Ik vroeg me wel af wat die witte puntjes zijn die er naar verloop van tijd op komen? Het lijkt schimmel 😣. Maar dat kan ik me eerlijk gezegd niet echt voorstellen aangezien ik ze altijd heel goed schoon maak en laat weken om ook de kleine hoekjes schoon te krijgen.

    Misschien hebben jullie ideeen!

    Beantwoorden
    • Rianne says:
      1 jaar geleden

      Beste Carina,

      Ik heb hetzelfde probleem met de witte puntjes die na verloop van tijd in de (droge schone) siliconen bakvormpjes komen. Ik maak het na het bakken ook altijd goed schoon.

      Ik ben ook heel benieuwd wat het is en hoe je dit kunt voorkomen. Wie weet dit toevallig?

      Beantwoorden
  2. Lydia says:
    2 jaar geleden

    In mijn vorige oven lukte cakes en biscuit nooit in metalen bakvormen, maar wel in silicone vormen. Ik kocht ze wel altijd bij kookwinkel Oldenhoff, dan zit er een plastic rand bij die ervoor zorgt dat de vorm in model blijft en je hem makkelijk kunt verplaatsen. In m’n nieuwe oven gaat het weer beter met metalen vormen..

    Beantwoorden
  3. Annette says:
    2 jaar geleden

    Wat ik zo balen vind is dat we proeven dat het in siliconen is gemaakt.

    Beantwoorden
  4. Mirjam says:
    2 jaar geleden

    Voor cupecakes en andere kleine baksels gebruik ik altijd een siliconen vorm van de xenos. Al jaren erg blij mee. Grote voordeel is dat je niet altijd papieren vormpjes hoeft te gebruiken. Zeker bij baksels zonder vet (broodjes bijvoorbeeld) zijn die papieren vormpjes nauwelijks los te krijgen…

    Voor grote baksels gebruik ik wel metaal.

    Beantwoorden
  5. Annemarie says:
    2 jaar geleden

    Ik mag geen silicone bakvormen gebruiken in mijn oven. De keuze is dan makkelijk.

    Beantwoorden
  6. Noor says:
    2 jaar geleden

    Haha, ik heb ooit eens een siliconen bakvorm gekocht. Les voor mezelf: snij nooit een taart ín de vorm in punten!😬

    Beantwoorden
  7. Pingback: Siliconen bakvormen: zijn siliconen bakvormen veilig? - Huisvlijt
  8. Laura Van Der Worp says:
    9 maanden geleden

    Hoi Laura,

    Jeetje wat maak jij het bakken makkelijk voor iemand als ik, met twee linker handen. Ik heb er totaal geen geduld voor dus alles moet snel snel snel, daardoor zijn de muffins super leuk om te maken! Snel, en ook makkelijk. Ik ben begonnen met het basisrecept en heb ondertussen al verschillende recepten uitgeprobeerd en variaties daarop.

    Nu kwam ik siliconen muffinvormpjes tegen. Handig, dan sta je nooit ineens zonder! Ik heb ze nog niet uitgeprobeerd, heb jij hier ervaring mee? Is het aan te raden? De nadelen die je in dit artikel benoemd lijken mij niet van toepassing, doordat ze alsnog in de muffin-houder kunnen in de oven, toch?
    Soms wordt het papiertje zo zeiknat door de olie als ik weer eens niet op tijd een goede kwaliteit heb gehaald, maar goedkope van de supermarkt. Dus dit leek me wel ideaal.

    Ik ben benieuwd naar jouw ervaring, en bedankt voor alle overheerlijke recepten die zomaar toegankelijk zijn!

    Als je eens een boek maakt met alleen muffin recepten, koop ik hem direct 😉

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      9 maanden geleden

      Wat een gezellig en lief bericht. Dank voor de complimenten. Zoals in het artikel ook al staat gaat mijn voorkeur uit naar metalen bakvormen, dat geldt ook voor muffinvormen waardoor ik niet heel veel ervaring heb met het siliconen broertje. Maar die werkt ook prima hoor! Bakse!

      Beantwoorden
  9. Roels says:
    3 maanden geleden

    Mijn 1e cake….maar mag ik een metalen bakvorm gebruiken in een elektrische oven??

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 maanden geleden

      absoluut.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • KOOKTIP! Ooit al eens een hartige galette gemaakt of gegeten? Deze met pompoen en geitenkaas is een heerlijke hartige taart voor bij het avondeten.⁠
⁠
Het recept staat al even online en vind je via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#galette #hartigetaart #pompoen #geitenkaas #vegetarisch
  • NIEUW! Moussaka, een heerlijke ovenschotel met aubergine en kaneel die al heel lang op mijn lijst stond om mee aan de slag te gaan. Het resultaat was ongelofelijk lekker. Een echt comfort food recept waarmee de blue monday geen kans meer maakt 😄⁠.⁠
⁠
Het recept vind je vanaf vandaag online, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#moussaka #kooktip #ovenschotel
  • Een bananenbrood met een vleugje chocolade. Bij het aansnijden van dit gemarmerde bananenbrood word je door ieder plakje verrast!⁠
⁠
Het recept staat al even online en je vindt het via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#bananenbrood #marmercake #chocolade #zondagbakdag
  • NIEUW! Ben je dol op vanillecake maar moet je deze i.v.m. een allergie zonder ei maken? Dat komt goed uit, speciaal voor jou ontwikkelde ik dit ei-vrije vanillecake recept. De cake is trouwens niet veganistisch, want ik wilde deze versie zo dicht mogelijk bij het origineel houden en het recept bevat daarom o.a. roomboter. Maar ook daar ga ik binnenkort mee aan de slag!⁠
⁠
Het recept vind je nu op het blog, link in bio > @laurasbakery. ⁠
⁠
#eivrijecake #bakkenzonderei #cake
  • PRE-ORDER & WIN! Het is de hoogste tijd voor een update over Het Receptenboek. De publicatiedatum hebben we namelijk helaas door nog wat meer vertraging i.v.m. extra kwaliteitscontroles op moeten schuiven waardoor ze nu eind februari in de winkels en op jullie deurmatten liggen. Geloof mij, hij is het wachten helemaal waard, want het resultaat is zo mooi geworden!⁠⠀
⁠⠀
Goed nieuws voor wie al even op zijn eigen exemplaar van Het Receptenboek zit te wachten: Onder alle pre-orders verloten we 5 pakketjes met de oh-zo-gewilde (maar oh-zo-exclusieve) borreltas! En omdat ik zelf nogal gek ben op mijn notitieblokjes en pennen doe ik die er ook gewoon bij.⁠⠀
⁠⠀
HOE MAAK JE KANS?⁠⠀
Via de reserveer-link in mijn profiel @laurasbakery vind je alle uitgebreide informatie over deze leuke actie, maar ook over Het Receptenboek zelf én je kunt er gelijk jouw eigen exemplaar reserveren. (Of surf gelijk naar www.laurasbakery.nl/het-receptenboek)⁠⠀
⁠⠀
#hetreceptenboek #receptenboek #hetlaurasbakeryreceptenboek
  • NIEUW! Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Dit is een vraag die me ontzettend vaak wordt gesteld. Ik heb er de afgelopen tijd daarom mee geëxperimenteerd en deel vandaag op het blog al mijn bevindingen en tips! Link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
Wist je al dat

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

No bake stroopwafel cheesecake

Basisrecept vanille botercrème

Biscuit recept

Snelle cinnamon rolls

Volgende Post
3x pita pizza’s

3x pita pizza's

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Moussaka

18 januari 2021
Vanillecake zonder ei

Vanillecake zonder ei

16 januari 2021

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

15 januari 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Moussaka

door Laura Kieft-18 januari 2021-15

Alle keren dat ik tot nu toe moussaka had gegeten, bevatte dit Griekse gerecht geen aardappelen. Wat zeg ik; in mijn Griekse kookboek staat het ook op die manier. Maar ineens kwam ik allerlei versies...

Vanillecake zonder ei

door Laura Kieft-16 januari 2021-16

Mijn vanillecake is het meest populaire recept van Laura’s Bakery en ik kan jullie geen ongelijk geven! Regelmatig krijg ik de vraag of deze cake ook zonder ei te maken is en zo ja, hoe...

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft-15 januari 2021-19

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar ik had er eerlijk gezegd geen ervaring mee. Ik heb mij de laatste weken dus ingelezen op...

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft-13 januari 2021-16

Het is weer de tijd van het jaar om volkorenmeel te proberen in mijn favoriete recepten. De pot met volkorenmeel stond alweer te lang in mijn kast zonder gebruikt te worden. In combinatie met de...

Appel-havermout ontbijt uit de oven

door Laura Kieft-10 januari 2021-27

Zoals ik aan het begin van deze week al aankondigde kun je op allerlei manieren havermoutpap maken. In een pan, in de koelkast, maar dus ook in de oven! Daar is dit appel-havermout ontbijt uit...

Havermout ontbijttaart

door Laura Kieft-09 januari 2021-7

Met dit recept heb ik de lekkerste havermout ontbijttaart ooit gemaakt. Als je het mij vraagt dan, ik heb ontzettend zitten smullen van deze taart met kwark en fruit. Voor de bodem gebruikte ik mijn...

Vegetarische groene havermoutburger

door Laura Kieft-08 januari 2021-8

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meteen razend enthousiast werd bij het idee van een havermoutburger. Havermout had ik überhaupt niet zo snel aan avondeten gekoppeld, laat staan aan een burger. Toch vond mijn...

Appel-havermoutkoekjes

door Laura Kieft-07 januari 2021-26

Alweer ruim een jaar geleden maakte ik deze lekkere appel-havermoutkoekjes. Ik ben dol op koekjes en snoep er maar wat graag van, maar ik was op zoek naar een wat meer verantwoorde versie. Dat werden...

Bananenbrood overnight oats met blauwe bessen

door Laura Kieft-06 januari 2021-8

Voor wie het nog niet kent: overnight oats is eigenlijk gewoon een soort havermoutpap, maar dan een koude variant die je de avond van tevoren maakt. Je kunt dan meteen meerdere porties maken, zodat je...

Speculaas havermoutpap

door Laura Kieft-05 januari 2021-5

Al jaren maak ik in de winter regelmatig speculaas pap. Soms laat ik daar een foto van zien via mijn Instagram stories en iedere keer word ik daarna overspoeld met vragen naar het recept. Laat...

Bakken met havermout

door Laura Kieft-04 januari 2021-14

Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar meteen goed met een mooie themaweek. We trappen deze themaweek af met een inhoudelijk artikel over havermout....

Mueslibollen (mueslibroodjes)

door Laura Kieft-02 januari 2021-9

Ik bak erg graag brood, maar aan mueslibollen had ik nog niet eerder gedacht. Ik kreeg de tip vanuit mijn team, evenals de tip om ze te beleggen met kaas en abrikozenjam (Mariette zweert bij...

De Bakstrijd: januari 2021

door Laura Kieft-01 januari 2021-0

We starten de eerste Bakstrijd van 2021 met zo’n leuk thema: brood! Het leuke van brood bakken is dat je er zoveel mee kunt variëren: formaat, smaken en manieren van bakken. Ik vertel je er...

Mijn 2020

door Laura Kieft-31 december 2020-5

Nou jongens, 2020 was me een jaartje wel he? Al met al vind ik dat ik absoluut niet mag klagen. Iedereen in mijn directe omgeving is gezond en ikzelf ook. Het belangrijkst als je het...

Oliebollen met banketbakkersroom

door Laura Kieft-30 december 2020-2

Als klein kind at ik al oliebollen met banketbakkersroom, zó ontzettend lekker. We hadden thuis altijd een kom met banketbakkersroom in de koelkast staan met Oud en Nieuw zodat we onze oliebollen konden doorsnijden en...

Stroopwafel oliebollen

door Laura Kieft-29 december 2020-6

Oliebollen voor het ontbijt, een standaard traditie begin van het nieuwe jaar bij mij. Mocht jij dat ook doen, kun je dit jaar ontbijten met stroopwafel oliebollen. Als je wat over houdt met oudjaar dan,...

Printable: bladerdeegstengels

door Laura Kieft-28 december 2020-0

Tijd voor alweer de laatste printable van het jaar! Begin dit jaar had ik zelfs nog nooit over printables nagedacht en nu zijn er al ontzettend veel verschenen op Laura’s Bakery. Een ontzettend leuk spontaan...

Champagne snoepjes

door Laura Kieft-27 december 2020-3

Deze champagne snoepjes maakte ik vorig jaar voor mijn column in Vriendin en ik heb nog nooit zóveel gelachen bij het maken van een recept. Ik doopte ze op een gegeven moment om tot drilsnoepjes...

Dit was de advent van 2020

door Laura Kieft-26 december 2020-2

Het is weer Tweede Kerstdag, en dat betekent dat ook alle recepten voor de Laura’s Bakery Advent van 2020 inmiddels online staan. Elk jaar is het weer zo leuk om alle recepten voor deze advent...

Chocolade-pecan gingerbread koekjes

door Laura Kieft-24 december 2020-5

In december zit mijn koektrommel altijd bomvol met gingerbread koekjes. Dit jaar voegde ik daar deze gingerbread koekjes met chocolade en pecannoten aan toe. Dat waren ook de koekjes die het snelst uit de trommel...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 114
  • 115
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan