Iets maken met glucosestroop stond al lang op mijn lijstje. Lolly’s, winegums en ander snoepgoed. Veel van deze recepten hebben glucosestroop in de ingrediëntenlijst staan. Dat je er ook koekjes mee kunt maken, dat wist ik dan weer niet. Dat leerde ik bij Baktotaal, die vroegen of ik bekend was met Romeo’s. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar het zijn dus een soort amandelkoekjes. Nadat ik een uitleg kreeg over deze koekjes was mijn interesse gewekt, brosse koekringen met amandelschaafsel en in het midden van de ring een knapperig en gekarameliseerd amandelmengsel. Dat klinkt goed nietwaar? Met de instructies van Baktotaal ging ik aan de slag in mijn keukentje en ik toverde platen vol met brosse amandelkoekjes uit de oven!
Romeo’s
Ingrediënten
Voor de deegringen
- 140 gram ongezouten roomboter
- 200 gram poedersuiker
- snuf zout
- 1 tl vanille extract
- 90 gram eiwit
- 220 gram bloem
- extra amandelen voor bestrooien (ongeveer 50 gram)
Voor de vulling
- 100 gram ongezouten roomboter
- 100 gram glucosestroop (hier te koop)
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 gram geschaafde amandelen
Instructies
-
Mix de boter romig. Voeg poedersuiker, zout, vanille extract en eiwit toe en mix tot een mooi glad mengsel. Eenmaal glad kun je het bloem toevoegen, mix nu nog ongeveer een minuutje door.
-
Plaats een rond spuitmondje met een opening van ongeveer 9mm in een spuitzak en vul de zak met het koekdeeg. Spuit cirkels van 6-7 centimeter doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi hier amandelschaafsel over en druk dit lichtjes aan. Pak het vel bakpapier aan de punten op, houd het boven je werkblad en schud er een beetje mee zodat het overtollige schaafsel eraf gaat.
-
Tijd om de vulling te maken. Doe boter, glucosestroop en basterdsuiker in een pannetje. Zet de pan op een middelhoog vuur en roer tot alles gesmolten is. Breng het mengsel aan de kook, zodra in het midden ook (grote) bellen ontstaan kun je het vuur uitzetten. Voeg het amandelschaafsel toe en roer door het suikermengsel. Stort het geheel op een bakplaat of bakmat, ik gebruikte een siliconen taartvorm. Laat het nu afkoelen tot het lauw aanvoelt, dat was bij mij na ongeveer 15-20 minuten zo.
-
Vet je handen licht in tegen het plakken, verdeel dan met je handen de vulling in kleine stukjes. Plaats in het midden van elke deegring een stukje vulling en druk het ene beetje plat.
-
Bak de Romeo’s in 15 minuten op 180 °C, of tot ze goudbruin zijn.
Dit artikel is een samenwerking met Baktotaal, lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Dit ziet er heerlijk uit! Ik was toevallig deze week ook bezig met glucosestroop, ik heb er nougat de montellimar mee gemaakt, ook heel lekker! En ik wist ook niet dat je er koekjes mee kunt maken dus ik ga ze eens proberen!
Wat leuk! Dit zijn de lievelingskoekjes van mijn moeder. Nu kan ik ze zelf eens voor haar maken.
Oh deze koekjes had mijn oma altijd!Ze kocht ze altijd bij de bakker die waren lekker groot.
Ik ga deze koekjes op mijn lijstje zetten om een keer te maken!.
Mooi!
Hele leuke koekjes met visite.
Dan zit je niet gelijk aan dat machtige gebak of zo vast.
En je presenteert toch iets aparts!
Is die glucosesiroop ook te vervangen? Ik heb het nu niet in huis.
Nee helaas, dat heb je voor deze koekjes wel echt nodig.
Moet je de vulling eerst apart laten afkoelen of kan je gelijk na het maken in het midden van de rondjes deeg doen.
Laten afkoelen tot het lauw is, anders is het te heet om met je handen te verwerken.
Dus eerst de vulling erin en dan pas bakken?
Ja, dat klopt
Waar koop je glucose stroop? Gewoon bij de buurtsuper of??
Ze staan ook op mijn lijstje om te maken
bij de meeste kook- en taartdecoratiewinkels is dat te koop (zoals Baktotaal)
waar is het recept??
Die staat hier gewoon hoor. Je ziet het alleen niet omdat je een adblocker aan hebt staan. Als je die uitschakelt voor Laura’s Bakery kun je alles gewoon zien.