Review taartschaal Le Creuset

Gepost: 25 augustus 2013 Laatst bewerkt: 21 juli 2023

review le creuset taartvorm 1

Zo’n mooie aardewerken taartvorm stond al langer op mijn lijstje, je kunt er namelijk zoveel kanten mee op. Zelf heb ik in mijn vorm al een quiche gebakken en een heerlijke chocolade taart. Naast hartige en zoete taarten kun je er ook prima een plaatcake in bakken of andere oven maaltijden. Hij is namelijk groot genoeg! Deze taartvorm van Le Creuset is 28cm, daar kun je een flinke taart in bereiden. Dankzij Fonq kon ik de aardewerken vorm van mijn lijstje afstrepen, in hun uitgebreide webshop koos ik namelijk deze taartvorm van Le Creuset uit.

review le creuset taartvorm 2

Ik heb al eens een springvorm van Le Creuset getest, over die kwaliteit ben ik ontzettend tevreden. Bij het testen van deze taartvorm was ik dan ook benieuwd of ik hier ook zo enthousiast over zou zijn.

Eerst maar eens naar de producteigenschappen kijken. De taartvorm is gemaakt van geëmailleerd aardewerk en heeft een inhoud van 2 liter. Een flinke inhoud moet ik zeggen. De taartvorm kan uiteraard in de oven (tot 260 graden) maar ook in de magnetron, koelkast en vriezer (tot -18 graden). Ook kan de vorm in de vaatwasser. Dat klinkt goed nietwaar? Maar eerst maar eens testen om te kijken of hij ook fijn werkt. Ik wil geen taarten die vast zitten aan de bodem of iets dergelijks.

Als eerst heb ik een hartige quiche gemaakt (recept hier). De bodem heb ik gewoon bekleed met plakjes bladerdeeg van Koopmans. Ik heb de bodem niet ingevet of iets. Na het bakken kon ik verrassend makkelijk punten snijden van de quiche die ook goed loslieten. Een eerste puntje is er iets lastiger uit te halen omdat de vorm een vrij scherpe hoek heeft. De punt taart kwam er gewoon heel uit, dus dat is positief. Met het maken van de quiche was ik erg tevreden over deze vorm.

Daarna besloot ik ook nog een zoete taart te maken, een lekkere chocoladetaart (recept binnenkort online). Ik bakte eerst een koekbodem waarna ik de vulling ook nog mee bakte. Ook nu had ik de vorm niet ingevet. Dat bleek ook niet nodig te zijn, alle puntjes taart lieten namelijk heel erg makkelijk los. Ook hier was een eerste puntje iets lastiger waardoor de koekbodem brak. Daar was de taart echter niet minder lekker door.

review le creuset taartvorm 3

Eindoordeel

Ik ben ontzettend tevreden over deze taartvorm Le Creuset. Naast dat hij er prachtig uit ziet en mooi op tafel staat, is hij ook nog eens heel erg praktisch. Het eten laat gemakkelijk los, invetten is niet zo snel nodig. Restjes die nog in de vorm zitten zijn makkelijk schoon te maken. Ik heb zelf geen vaatwasser en maakte hem dus met de hand schoon. Met goed heet water en een sopje was dit zo gedaan, het is niet nodig om resten eerst goed te laten weken. De vorm is ook krasbestendig, dat is echt zo want ik heb het uitgetest. Met een flink scherp mes sneed ik de punten uit de vorm. Daar is niets van terug te zien of te voelen. Heel goed dus!

Omdat de vorm zo groot is, wat handig is met avondmaaltijden, is hij eenmaal gevuld ook vrij zwaar. Voor mij niet echt een nadeel, maar je moet wel goed uitkijken als je een nog vloeibare inhoud in de oven wilt zetten. Voor de gemakkelijkheid van het snijden van punten zou de vorm van binnen wel iets ronder mogen lopen. Maar zodra je de eerste punt eruit hebt volgt de rest heel makkelijk.

Deze aardewerken taartvorm van Le Creuset koop je onder andere via Fonq.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

14 reacties

  1. Denise schreef:

    Fijne review, Laura! Wat fijn dat je het eigenlijk niet hoeft in te vetten.
    Ik ben reuze benieuwd naar het recept van de chocoladetaart. Hoeveel kost de taartvorm?

    Fijne zondag,

    Denise

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Denise,
      Stom, de prijs er vergeten bij te zetten, ik zal het zo gelijk doen. Maar hij kost 29,95.
      Liefs, Laura

  2. Joke schreef:

    Wat een geweldig mooie vorm is dit Laura en wat je er tot nu in gebakken hebt was zalig!!! Zo’n vorm zou ik graag van Bunzlau Castle willen hebben. Mooi bij de rest van mijn servies. Toch eens gaan kijker ervoor.

    Liefs, Mam ♥

  3. Rensina Steursma schreef:

    Wat is dit een mooie vorm zeg!
    Ik ga gauw even kijken bij het recept van de quiche, die ziet er namelijk erg lekker uit.
    Wie weet ga ik de vorm aanschaffen, hoe duur is hij?

    Groetjes Rensina
    Ps. bedankt voor je tips!

    1. Laura's Bakery schreef:

      De vorm is 29,95. Ga het er gelijk bij zetten.
      Liefs Laura

  4. Eslem schreef:

    Mooi! ik heb vrijwel dezelfde, maar dan van de Hema (die was wel ietsje goedkoper 😉 ). Ik vind hem ideaal voor quiches en inderdaad ook voor zoet gebak.

    Groetjes Eslem
    http://mijnmixedkitchen.blogspot.nl/

  5. Mireille schreef:

    Hij is mooi en fijne review, helaas waren wij thuis net op zoek naar een wat kleinere. Maar de webshop is vast een kijkje waard.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er bestaat ook een kleinere versie van deze vorm! Zoek maar eens op de ovenschalen in de webshop.
      Liefs Laura

  6. Trudy schreef:

    Die vormen zijn zo handig! Ooit kregen wij er eentje (net zo groot) in een kerstpakket.
    Met op de bodem het receptvan een quiche. Lijkt heel handig, maar voor de eerste keer zit je al snel vast. Want als de bodem bedekt is, ben je het recept kwijt, haha.

    Hier is ie inmiddels multi funtioneel.
    We gebruiken hem zelfs om tijdens het bakken de pannenkoeken op een rechaud warm te houden. Wel verwarmen we de schotel dan even voor in heet water.

  7. Kimberly schreef:

    Hij ziet er goed uit zeg! Vooral dat patroontje erin is handig, dat maakt alles toch net wat leuker 🙂

  8. Silke schreef:

    Le creuset is mijn grote liefde. Ik vind bijna alles van hen geweldig. Ik zie mezelf alweer naar de winkel lopen voor deze bakvorm. 🙂

  9. Anoeska schreef:

    Wat een goede en duidelijke review! Zo’n schaal lijkt mij ook ontzettend handig. Leuke kleur ook trouwens! 😀

  10. Zoë schreef:

    Welke recepten van jou voor zoete taarten kun je in zo’n vorm maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik maak er zelf het liefst quiches in, maar zoete taarten met een zanddeegbodem kunnen natuurlijk ook!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *