Snickerdoodles + koekjesbijbel review

Gepost: 13 oktober 2018 Laatst bewerkt: 28 juni 2023

Toen ik voor de eerste keer over snickerdoodles hoorde zette ik ze al op mijn baklijst zonder echt te weten wat het was. Tenminste, ik dácht dat ik het wist. Koekjes, met stukjes Snickers door het deeg. Vind ik nog steeds een goed idee, maar het is niet wat een snickerdoodle is. Het zijn namelijk kaneelkoekjes. En zelfs de uitvoering en het resultaat bleken weer compleet anders te zijn dan ik had verwacht. Ik gebruikte het recept uit de Koekjesbijbel van Rutger. Waar ik dacht dat dit koekje helemaal om kaneel zou draaien, komt er alleen alleen kaneelsuiker aan te pas voor een laagje om je balletjes deeg. De structuur is ook anders dan wij als Nederlanders gewend zijn van koekjes. De Amerikanen houden namelijk van zachte koeken, en de structuur van deze snickerdoodles past daarbij. Randjes zijn bros, van binnen is hij zacht. De koeken hebben in het midden bijna een cake-achtige structuur. Anders dan ik gewend ben, maar zeker niet minder lekker. Sterker nog, ze zijn heerlijk!

Opslaan Recept afdrukken
4.89 van 9 stemmen

Snickerdoodles

Bij snickerdoodles denk je misschien aan koekjes met stukjes snicker, maar integendeel! Snickerdoodles zijn heerlijke zachte Amerikaanse kaneelkoeken. Lekker bij de koffie of thee.
Porties: 25 koeken (ongeveer)

Ingrediënten

  • 275 gram ongezouten roomboter
  • 325 gram fijne kristalsuiker
  • 0,5 tl zout
  • 2 tl vanille-extract
  • 2 eieren (M)
  • 400 gram bloem
  • 1 tl baking soda
  • 0,5 tl bakpoeder

Extra nodig

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1-2 el kaneel

Instructies

  • Klop boter suiker, zout en vanille-extract tot een romig geheel. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de eerste goed is opgenomen. Voeg tot slot bloem, baking soda en bakpoeder toe en kneed tot een zacht deeg. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Kneed het deeg na het koelen even kort door en vorm balletjes van ongeveer 40 gram per stuk. In een kommetje roer je de extra suiker en kaneel door elkaar. Roll de balletjes deeg door de kaneelsuiker en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk een beetje aan zodat ze iets platter worden, zorg voor voldoende tussenruimte.
  • Bak de koeken in 8-13 minuten gaar en goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de koeken even afkoelen op de bakplaat voor je ze verplaatst naar een rooster om volledig af te koelen.

Tips

  • Bewaren: In een afgesloten trommel blijven de koeken ongeveer 1-2 weken goed.

Wat vind ik van de Koekjesbijbel?

Koekjes zijn samen met cakes (en appeltaart) mijn favoriete soort baksel om te maken. Een boek dat enkel koekjes bevat maakt mij dan ook bij voorbaat vrolijk. De inhoudsopgave laat zien welke hoofdstukken er zijn en welk soort koekjes je kunt verwachten. Niet precies welke koekjes, maar meer bij welke categorie ze horen. En daarmee kom ik gelijk op iets wat ik mis bij alle kookbijbels (er is een hele serie met elk een ander thema): ik hou van een inhoudsopgave met alle recepten per hoofdstuk en op volgorde waarin ze in het boek staan, ik vind het jammer dat die ontbreekt. Je kunt voor een overzicht van de recepten overigens wel terecht bij de receptenindex, daar staan alle koekjes op alfabetische volgorde in.

Na de nodige informatie over het bakken van koekjes en how to’s kun je een recept uitzoeken. Elk recept is voorzien van een foto, altijd een pluspunt wat mij betreft. Ik wil zien wat ik ga maken 😉 . Noem een koekje en het staat er in. Een aantal koekjes waarvan ik nog niet eerder had gehoord: tartines russes, crêpes dentelles en anzac koekjes. Er staan natuurlijk ook meer bekende koeken in als stroopwafels, krakelingen en chocolate chip koeken. Van die laatste is er zelfs een variant met bacon te vinden.

De recepten zelf zijn kort en bondig, maar duidelijk en goed te volgen. Zo moeilijk zijn koekjes dan ook niet te maken (de meeste niet dan), dus dat vergt over het algemeen geen ellenlange ingewikkelde teksten. Het liefst zou ik van elk koekje eentje proeven, maar dan ben ik nog wel even bezig met de ruim 170 recepten.

Kun jij niet wachten om aan de slag te gaan? Je bestelt het boek onder andere hier.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

  1. Julie Selvais schreef:

    Ik maak al jaren snickerdoodles, maar ik maak kleinere balletjes, ze zijn dus minder groot en minder plat dan jouw koekjes. De kaneelsuiker is wel echt datgene wat je snickerdoodle van een gewoon koekje omtovert tot “a little piece of heaven”.

  2. Guillaumine schreef:

    Gemaakt, nadat ik een help bericht aan je had gestuurd bleek ‘size matters’ nu wel toepasbaar. Dus dat is goed gekomen. Alleen vind ik ze een tikkeltje te zoet. Alsof je aanmaaklimonade net iets te sterk hebt gemaakt en er dus nog wat water bij wil doen. Sorry, kon geen betere vergelijking bedenken. Wel lekker van smaak en goeie textuur maar iets te zoet. En ik ben wel echt een sugar lover!

  3. Karolien schreef:

    Hey Laura,

    In echte Amerikaanse recepten van deze koekjes zit altijd wijnsteenpoeder (Cream of tartar) en dat geeft de typische smaak en textuur aan deze koekjes. Veel mensen zeggen dat dit echt onmisbaar is in het recept, misschien de moeite om eens een ander recept te proberen om te vergelijken 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk om te lezen! Dat is inderdaad het proberen waard. Wie weet komt er iemand op de blog om ze te proberen die beide versies kent 😉

  4. Daphne en Fleur schreef:

    De koekjes zijn lekker en het is makkelijk recept om te maken, maar ik moest veel meer bloem toevoegen dan dat in het recept staat om het minder plakkerig te maken en een mooie vol te maken. Heb dit ik nu fout gedaan en moest wel een plakkerig deeg blijven of hebben meerdere mensen dit probleem gehad en het zo opgelost?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou niet de bedoeling moeten zijn. Was het resultaat wel hetzelfde als op de foto?

      1. Nora schreef:

        Ik moest ook zo’n 200-300 gram bloem extra toevoegen. Uiteindelijk kwamen ze prima uit de oven en waren ze hardstikke lekker! Maar daarvoor was het veels te plakkerig en kon ik er helemaal niets mee.

  5. Noah schreef:

    Hoi Laura,

    Hoelang kun je dit deeg in de koelkast bewaren. En zou je het kunnen invriezen. Om zo altijd “vers gebakken” koekjes voor de hand te hebben?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een aantal dagen in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer! Invriezen is altijd slim 🙂

  6. Sofie schreef:

    Ik ben ze nu aan het bakken! Ik moest wel meer bloem toevoegen, anders kon ik niets doen met het deeg, veel te plakkerig en zacht. Zou dat kunnen omdat ik plantaardige boter heb gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat komt daar inderdaad absoluut door. Die is minder ‘vast’ en bevat meer vocht.

  7. Charissa schreef:

    Perfect gelukt! Dacht eerst dat het niet goed zou komen met het deeg, want dat was eerst heel plakkerig. Maar nadat het had gerust in de koelkast kon ik er prima balletjes van maken om door de kaneelsuiker te halen.

  8. Pascalle schreef:

    Overheerlijke koekjes, iedereen is er dol op hier.
    Nu voor de tweede keer gemaakt en ik heb kuiltje gemaakt in het midden en er wat wat frambozenjam in gedaan, ook erg lekker. Volgende keer wat chocolade proberen `×`

  9. Stephan schreef:

    Ik maak ze al jaren maar mis bij jou 1 ingrediënt: nootmuskaat!

  10. Noah schreef:

    5 sterren
    Super lekker. Ik heb geen extra bloem moeten toevoegen. Ik denk dat het ook de bedoeling is dat het een beetje plakkerig is, zodat het kaneel-suikermengsel goed blijft plakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept