Review: 5x Donna Hay boeken

Gepost: 9 november 2016 Laatst bewerkt: 13 april 2023
0

donna-hay-boeken-1a

Het zal je vast niet verbazen dat er op mijn boekenplanken voornamelijk bakboeken staan. De kookboeken zijn duidelijk in de minderheid, maar toch breidt deze collectie zich ook steeds iets verder uit. De auteur die het meest voorkomt op die plank is Donna Hay, wie kent haar niet? Deze Australische chef heeft al ontzettend veel boeken op haar naam staan, bijna alleen maar kookboeken. Er is één bakboek (Modern Classics 2) en dat is dan net degene die ik niet heb. Die is jammer genoeg ook niet meer te vinden en ik heb nog steeds spijt dat ik het járen geleden niet kocht toen ik het een keer in mijn handen had. Goed, geen bakboek dus, maar wel 5 kookboeken.

Jaren geleden vroeg ik voor mijn verjaardag Fast, Fresh Simple. Ik was enthousiast en kocht van mijn verjaardagsgeld het boek Simple Dinners. In de loop der jaren volgden er meer en toen laatst haar nieuwste boek Life in Balance op de deurmat plofte (de enige die ik kreeg, de rest kocht ik allemaal zelf), leek het mij een leuk idee om gewoon alle boeken die ik van haar heb, in één artikel te behandelen. Bereid je dus vast voor op 5 korte reviews van deze Donna Hay boeken!

donna-hay-boeken-2a

Simple Dinners

In dit boek vind je ruim 140 recepten voor elke dag. Recepten waarvoor je niet al te lang in de keuken hoeft te staan en waarvoor de ingrediënten allemaal vrij eenvoudig verkrijgbaar zijn. De inhoudsopgave laat zien dat de recepten zijn ingedeeld op een hoofdingrediënt; eieren, brood, pasta, noedels & rijst, kip, rundvlees, lamsvlees, groenten, fruit en ga zo maar door. In totaal zijn er 13 hoofdstukken met recepten.

Zelf vind ik het op deze manier erg prettig zoeken naar een recept dat ik wil maken. De recepten zelf zijn ook per hoofdstuk lekker divers. Met de eieren kun je bijvoorbeeld kiezen voor een frittata, maar ook voor een pasta met een zachtgekookt eitje. Naast recepten bevat ook elk hoofdstuk nog wat tips en trucs over het hoofdingrediënt. Het recept met de gehaktballetjes dat je ziet op de foto heb ik al eens gemaakt en die staan ook op mijn blog, hier vind je het recept!

Conclusie? Een divers kookboek met veel recepten, ik vind hier echt altijd wel iets in wat ik wil maken. Juist omdat de onderwerpen zo verschillend zijn.

Enthousiast? Het boek kost €27,99 via Bol.com.

donna-hay-boeken-3a

Nieuwe Klassiekers

Dit boek is groot, dik en zwaar en staat boordevol recepten, meer dan 300. De recepten zijn afkomstig uit haar Donna Hay magazine, dus mocht je deze allemaal al kennen is dit boek misschien niet eentje om op je lijst te zetten. Ik heb ze niet, en ben dan ook heel erg blij met dit boek. Ongeveer een kwart van de recepten zijn zoete baksels, voor de rest zijn het allemaal hartige gerechten. Ook hier zijn de hoofdstukken weer ingedeeld op soort gerecht/ingrediënt met in totaal 10 hartige hoofdstukken en 6 zoete.

Er staan ook heel veel basisrecepten in dit boek wat ik een erg fijne aanvulling vind. Van het maken van een schuimomelet tot polenta en het bereiden van een hele kip. Deze basis is er zowel op zoet en hartig gebied. Zeker voor een beginnende kok is dit boek een must-have, je hebt in een keer een hele hoop kennis en recepten door dit boek in huis te halen. Het is wel een wat duurder boek, maar als je kijkt hoeveel recepten en informatie je daarvoor krijgt vind ik het nog wel meevallen (anders zou je rustig 2 of meer boeken aan moeten schaffen wil je dezelfde hoeveelheid recepten en informatie).

Enthousiast? Het boek is nog in enkele webshops als tweedehands exemplaar verkrijgbaar.

donna-hay-boeken-4a

Life in Balance

Met Life in Balance lijkt Donna een heel andere weg ingeslagen te zijn, dit is trouwens haar nieuwste boek. Waar al haar andere boeken fris en licht zijn met ‘doe maar lekker gewoon’ recepten, is dit compleet anders. De vormgeving is donker en laat een -voor haar- geheel nieuwe kijk op eten zien. In de inhoudsopgave zie ik deze hoofdstukken: een goeie, gezonde start, eet groen, supergroenten, eiwitbommen, goede granen, gezond + mager, powersnacks en betere baksels + traktaties. Om eerlijk te zijn, ik moest even slikken. Donna Hay aan de superfoods?

Het blijkt iets minder ‘erg’ te zijn dan ik had verwacht, want hoewel er echt wel recepten met chiazaad te vinden zijn, zijn Donna’s superfoods voornamelijk bekende en normale ingrediënten. denk aan broccoli, boerenkool, zaden, granen en verschillende meelsoorten. Donna wil vooral laten zien dat je ook lekker kunt eten door iets bewustere keuzes te maken en voor verse ingrediënten te kiezen. Hoewel er ontzettend veel recepten in staan die ik graag een keer wil maken, is dit wel het boek van Donna waar ik het minst enthousiast over ben. Ergens vind ik het jammer dat ze in dit boek van haar bekende stijl is afgestapt. En ik ben nu eenmaal iemand die niet zo van het koken met allerlei granen is.

Enthousiast? Het boek kost €34,99 via Bol.com.

donna-hay-boeken-5a

Fast, Fresh, Simple

In dit boek vind je meer dan 160 recepten. De inhoudsopgave is kort.  Er zijn eigenlijk maar 3 hoofstukken; fast, fresh en simple. Deze hoofdstukken zijn elk weer opgedeeld in hartig en zoet. Het zoeken naar recepten in dit boek kun je doen via het register, maar ik blader er meestal gewoon doorheen als ik iets zoek. Ik had het makkelijker gevonden als de recepten gewoon per soort gerecht waren ingedeeld. De recepten zelf zijn heel divers en dat vind ik fijn. Zelf vind ik bijvoorbeeld deze frittata erg lekker (en die heb ik dan ook al meerdere keren gemaakt), maar ik mag ook graag voor een pasta of juist een vleesgerecht kiezen.

Tussen de recepten kun je ook veel tips vinden. Over het combineren van bepaalde smaken, Donna’s persoonlijke ervaringen of het bewaren van ingrediënten. Door dit boek, en vooral het ‘simple’ hoofdstuk ben ik wel heel anders naar de inhoud van mijn koelkast gaan kijken. Je hebt soms maar heel weinig nodig om iets lekkers te maken. Vooral handig als ik eigenlijk boodschappen had willen doen, want vaak blijkt dat ik toch nog voldoende in huis heb voor een lekker en verrassend recept.

Ook enthousiast? Het boek kost €15,- via Bol.com.

donna-hay-boeken-6a

The New Easy

Hoewel dit boek al een tijdje uit is, is het een van mijn nieuwste aanwinsten. Ook in dit boek staan weer veel recepten, meer dan 135. De avondmaaltijden zijn ingedeeld op momenten, de rest op soort gerecht; doordeweekse dagen, weekends, bijgerechten & salades, gebak & koekjes en desserts. Wederom kun je een lijst met recepten alleen vinden in het register. Daar staat alles alfabetisch in, en niet per hoofdstuk. Dus voor een maaltijd in het weekend zul je gewoon het hoofdstuk even moeten doorbladeren. Ook niet erg, maar ik hou zelf wel van een duidelijk overzicht per hoofdstuk.

De recepten doen mij eigenlijk denken aan de rest van haar boeken, dus in die zin is het niet mega vernieuwend. Maar het is wel een mooie uitbreiding, want ik ben nog geen dubbel recept tegengekomen. De tomatenquiche met burrata en prosciutto staat hoog op mijn lijstje om te maken, maar die gebraden kip van de omslag wil ik toch ook wel eens proberen. Ook leuk is dat voor sommige recepten re-style alternatieven worden gegeven, een andere manier om het te serveren dus. Zo wordt bij het recept voor draadjesvlees ook het idee (met foto’s) gegeven om er nacho’s bij te serveren, of er juist taco’s van te maken. Ik vind dit een erg leuke toevoeging.

Enthousiast? Het boek kost €32,99 via Bol.com.

Dit zijn dan de boeken van Donna Hay die bij mij op de boekenplank staan. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, en de meeste daarvan staan op mijn verlanglijstje. Wat is jouw favoriete Donna Hay boek?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

 1. Ik heb twee van deze boeken in mijn bezit. Beiden gesigneerd, zo tof!! Nieuwe klassieker en fast fresh en simple. Heerlijke recepten al uit gemaakt echt een aanrader!!

 2. Bettie schreef:

  Hoi Laura,
  Leuk artikel! Maar.. wat is dan nu je favoriete boek van Donna? 🙂
  Groetjes Bettie

  1. Laura schreef:

   Haha, dat is een gewetensvraag 😛 Ik vind het heel moeilijk kiezen omdat ik ze bijna allemaal heel fijn vind. Maar Nieuwe Klassiekers staat toch wel hoog door alle basis info die ook in dit boek staat.

 3. Franciska schreef:

  Ik denk dat ik voor Simple Dinners ga, maar eigenlijk vind ik ze allemaal leuk. Van de 5 die jij noemt, heb ik er 3 en de andere 2 staan nog op mijn lijstje.

  Ik heb Modern Classics 2 wel maar helaas wil ik hem zelf houden, anders kon je hem zo van me krijgen.

  1. Laura schreef:

   Haha dat snap ik, als ik hem ooit vind doe ik hem ook niet weg 😉

 4. Nikki schreef:

  ik kan modern classics 2 gewoon vinden op bol.com 🙂

  1. Laura schreef:

   Klopt, maar ik zoek eigenlijk de Nederlandse versie ipv de Engelse

 5. Henk schreef:

  Hallo Laura,

  Grappig: ik ken bovenstaande boeken allemaal niet, behalve het bakboek. Dat heb ik jaren geleden al eens aangeschaft, toen het in Nederland net uitkwam. Gezien de inhoud moet je zeker proberen het een keer te pakken te krijgen 😉 In het Engels is het via amazon.co.uk nog gewoon te bestellen hoor.
  Groeten,
  Henk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *