Ik heb een stapel boeken liggen om te reviewen waar je u tegen zegt. In plaats van jullie te overspoelen met elke week een review besloot ik wat van de nieuwste kookboeken tegelijk te behandelen. Deze eerste verzameling laat ik jullie drie totáál verschillende kookboeken zien. Eentje is gericht op de culinaire opvoeding van kinderen, de ander is vegetarisch en de laatste is Grieks. Lekker divers dus, laten we ze snel doornemen!
Mag ik nog een hapje?
Het boek Mag ik nog een hapje? is gemaakt door collega blogger Francesca. Wie Francesca’s blog volgt weet dat zij culinaire opvoeding heel belangrijk vindt en het liefst overal kinderen aan tafel ziet zitten die alles lusten. Onmogelijk? Nee hoor, Francesca heeft een heus handboek gemaakt voor de culinaire opvoeding van kids. Hoewel ik zelf nog geen kinderen heb vond ik dit boek echt reuze interessant om te lezen en kan ik mij helemaal vinden in de culinaire opvoeding die Francesca beschrijft. Belangrijkste is dat je ze bij het eten betrekt. Ik weet nog hoe leuk ik het vroeger vond om op het aanrecht te zitten en mijn moeder te helpen met koken. Het avondeten leek dan nog lekkerder te zijn, puur omdat ik meegeholpen had en trots was op het resultaat.
Waar ik nooit bij stilgestaan had is dat de culinaire opvoeding al begint bij je zwangerschap, Francesca vertelt je er alles over. Maar als de kleine daar dan eindelijk is begint het pas echt. Uitgebreid wordt verteld wat je kind wel en niet mag hebben en waar je rekening mee moet houden. De recepten zijn ook ingedeeld op leeftijd. Je begint dus met babyhapjes en gaat langzaam maar zeker verder naar de maaltijden voor de oudere kids. En dat begint al bij één jaar, want dan kunnen ze (grotendeels) al prima eten wat de pot schaft. Of ze gelijk alles lekker vinden is een tweede, maar met de juiste aanpak komt dat allemaal goed.
De recepten dan, want daarvan staan er ook ruim 120 in dit boek. Deze zijn heel divers, van ontbijt, lunch, snack, avondmaaltijd en een lekker toetje. Alles is kidsproof en ook goed samen te maken met de kids. Verwacht echter geen typische kindermenu’s, want zoals gezegd eten kids gewoon met de pot mee. Wat je wel kunt verwachten? Recepten die goed te maken zijn waarvoor je geen ingrediënten nodig hebt die moeilijk verkrijgbaar zijn. Met dit boek is koken voor (en met!) de kids helemaal niet moeilijk.
Dit boek telt 192 pagina’s en is verkrijgbaar via Bol.com.
De hippe vegetariër
Nog een blogger met een boek! Isabel bracht dit voorjaar haar vegetarische kookboek De Hippe Vegetariër uit. Al gaat het eigenlijk veel verder dan alleen recepten. Je leert ook meer over vleesvervangers en Isabel stelde een lijst samen met hotspots waar je als vegetariër prima terecht kunt. De recepten zijn ook ontzettend divers, deze zijn niet ingericht op soort maaltijd, maar op het moment. Recepten voor een gewone doordeweekse dag dus, maar ook voor een topsportdag, balansdag, drukke dag, verwen zaterdag en een feestdag. Met deze diversiteit is het niet moeilijk om gebalanceerd te eten. Precies wat Isabel je wilt laten zien.
Zelf ben ik geen vegetariër, maar ik hoef ook niet per se elke avond een stuk vlees te hebben. Ik kan genieten van lekkere maaltijden zonder vlees. Het eerste wat mij opvalt is dat de recepten in de hoofdstukken echt voor de hele dag zijn. Niet alleen de avondmaaltijd dus, maar ook het ontbijt, de lunch en tussendoortjes. Dan die recepten zelf. Je hoeft eigenlijk geen exact recept te volgen, je krijgt voornamelijk de opbouw van het recept te zien. Voor de vegetarische pasta kun je bijvoorbeeld uit 9 verschillende opties kiezen, hetzelfde geldt voor de saus, groenten en topping. Je krijgt dus basisrecepten waar je zelf naar hartenlust mee kunt variëren.
Hoewel ik dus niet vegetarisch ben word ik erg blij van deze recepten. Nergens mis ik een stukje vlees en dat is naar mijn idee precies het idee van vegetarisch eten.
Dit boek telt 176 pagina’s en is onder andere hier verkrijgbaar.
Greek
Gaat er een belletje rinkelen als ik zeg George Calombaris? Of heb je een hint nodig, misschien helpt ‘de Griek van Masterchef Australia’ je al meer. Deze veelgeprezen en sympathieke chef-kok leert je hoe jij thuis zelf de lekkerste Griekse maaltijden op tafel zet. Of dit nu lekkere snacks en dips zijn of een lekkere avondmaaltijd, George laat je met watertandend lekkere foto’s kennis maken met de Griekse keuken. De avondmaaltijden zijn ingericht op soort gerecht. Pasta’s dus, maar ook souvlaki (yum!), streetfood, mama’s recepten en salades. Ook heel belangrijk (vind ik): de Griekse desserts! Net even anders dan de desserts waar ik zelf mee bekend ben, maar stuk voor stuk zien ze er heerlijk uit en kan ik niet wachten om ze te proberen.
De recepten zijn heel divers. Van simpele recepten met een korte ingrediëntenlijst tot recepten die iets meer moeite vereisen en een langere lijst aan ingrediënten hebben. Die lengte zit hem dan vooral in de specerijen. Toch heb ik bij het lezen van geen een recept het gevoel gekregen dat ik het niet kan maken. Alles is heel duidelijk omschreven waardoor je er met gemak mee aan de slag kan. Wat betreft de ingrediënten. Hier staan soms (voor mij) een paar onbekende dingen tussen, gelukkig staat bij de meeste -niet gangbare- ingrediënten waar je het kunt kopen of wat je als alternatief kunt gebruiken. Het is nu eenmaal zo dat in Griekenland de typisch Griekse ingrediënten beter verkrijgbaar zijn.
Ik vind dit boek een aanrader voor iedere liefhebber van de Griekse keuken. De pita’s heb ik inmiddels al gemaakt en die waren heerlijk (en komen snel online).
Dit boek telt 310 pagina’s en is enkel in de Engelstalige variant verkrijgbaar.
Ik heb laatst 3 kookboeken van Jamie Oliver de deur uit gedaan, ik merkte dat ik die toch te ingewikkeld vond met gekke ingedriënten. Ik haal recepten vaak van het internet. Het eerste boek ‘Mag ik nog een hapje?’ spreekt mij zeker aan! Alleen heb ik nog geen kinderen, maar ik vind het wel een heel leuk cadeau!
Het laatste kookboek trekt heel erg mijn aandacht!
Ik vind George altijd zo’n leuke en creatieve kerel als ik Masterchef kijk, ben daarom ook erg benieuwd naar zijn boek! Die zet ik maar eens even op de lijst, ik moet eerlijk bekennen dat mijn repertoire van Griekse gerechten nog niet erg groot is, haha.
Wat leuk! Een artikel met 3 reviews! Ik ben vooral geïnteresseerd in “de hippe vegetariër”, klinkt erg leuk!
Nou heb ik geen kinderen, maar mag ik nog een hapje lijkt me heel interessant tegen de tijd dat het zover is. Ik zie om me heen de continue strijd om het eten dus beter voorkomen dan genezen. En wat heerlijk dat je zoveel boeken hebt om te reviewen, dat noem ik nou een luxeprobleem 🙂