Review: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Gepost: 8 maart 2016 Laatst bewerkt: 28 juni 2023

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari 1

Dit jaar hadden we voor het eerst een vrouwelijke winnaar bij Heel Holland Bakt: Sarena Solari. Zoals jullie weten gaan de winnaars van deze bakwedstrijd na hun overwinning aan de slag met een eigen bakboek. Sarena besloot daar haar Italiaanse komaf in terug te laten komen wat resulteert in een Italiaans bakboek. Met eigen recepten, maar ook met klassiekers van haar oma en uiteraard mogen een aantal Heel Holland Bakt toppers niet ontbreken.

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari 2

De recepten in het boek zijn als volgt ingedeeld: koekjes, klein zoet, taart, gevulde taart, brood en hartige taart en tot slot de Heel Holland Bakt toppers. Voordat we beginnen met de recepten eerst nog wat informatie over bakken met de Italiaanse slag, een klein stukje basis over de veelgebruikte ingrediënten.

Elk hoofdstuk begint met een soort krijtbord-achtige pagina waar op staat welke recepten er in het hoofdstuk te vinden zijn, pagina nummers staan hier overigens niet bij. Dan is het tijd voor de recepten! We beginnen met biscotti, koekjes dus. Dat vind ik leuk aan dit boek, alle recept namen zijn Italiaans en de Nederlandse vertaling staat erachter. We hebben het dus niet notenschuimkoekjes, maar over bruto ma buoni.

Benieuwd naar het soort recepten die je in dit boek vindt? Hier een paar van mijn favorieten: kruimelnotenkoek, chocoladecakejes met zoete melkvulling, de magische drielagentaart, amandel-chocoladetaart, crostata met jam en crostata met frangipane en perziken. Ja, mijn baklijst is weer een stuk langer geworden.

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari 3

Bij de recepten staat niet alleen aangegeven welke ingrediënten je nodig hebt, onderaan het lijstje staan ook materialen die je nodig hebt. Niet alles wordt genoemd, maar wel de spullen die je niet standaard voor elk recept gebruikt. Een keukenmachine bijvoorbeeld, maar ook blindbakvulling, uitsteekringen en meer van dit soort materialen.

Verder zijn de recepturen ontzettend duidelijk uitgewerkt en bovendien vrijwel allemaal voorzien van extra tips.Een paar van de recepten heb ik al mogen proeven tijdens de boeklancering eind februari. Zo weet ik bijvoorbeeld dat de tiramisu met limoncino echt verrukkelijk is! Misschien wel de lekkerste tiramisu die ik ooit at zelfs. Maar ook de crostata alla marmelata (crostata met jam) en chocolade salami vond ik ontzettend lekker.

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari 4

Wat vind ik ervan?

Hoewel Italiaans nu niet bepaald mijn beste taal is -ik kom niet veel verder dan scusi en prego– vind ik het in dit bakboek juist ontzettend leuk dat alle Italiaanse benamingen voor de recepten worden gebruikt. Het boek staat bomvol foto’s die een gezellige sfeer weergeven waardoor je gelijk zin heb om samen met iemand te gaan bakken. Veel foto’s dus, maar niet alle recepten zijn voorzien een foto van het betreffende baksel (slechts een paar niet). Wel zijn alle recepten voorzien van een korte introductie met leuke weetjes, persoonlijke herinneringen en beschrijvingen van de recepten. Dit vind ik altijd erg leuk om te lezen.

Kortom, een heel fijn en compleet bakboek waarvan ik blij ben dat het nu bij mij thuis op de boekenplank staat. Het kan overigens binnenkort bij jou op de plank staan, want aankomend weekend komt er een winactie online, in totaal mag ik 3 boeken weggeven! Hou de site dus in de gaten 😉

Dit boek telt 176 pagina’s en is onder andere verkrijgbaar via Bol.com.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

 1. Margot schreef:

  Het lijkt me een boek waar ik vrolijk van zou worden!

 2. Arieta schreef:

  Wat een lekkere dingen staan er in dit boek en wat een mooie plaatjes!

 3. Rachel Kromdijk schreef:

  ah lijkt mij een heerlijk boek! wat super leuk dat ze nu der eigen boek heeft

 4. Kim schreef:

  Van dit artikel ben ik toch wel een beetje hebberig geworden. Het boek ziet er heel mooi uit. Komt vast nog wel een keertje op mijn boekenplank 😉

 5. Je@net schreef:

  Klinkt goed en ziet er prachtig uit. Was al een fan van haar tijdens HHB en ben nu dus razend benieuwd naar dit boek!

 6. Carin van den Heuvel schreef:

  Oe dat ziet er mooi en vooral lekker uit! Ben nu wel heel benieuwd naar de tiramisu!

 7. Yvonne schreef:

  Lijkt mij een geweldig boek! Alleen al van de recepten lezen word ik al blij!

 8. Sandra schreef:

  Lijkt me idd een geweldig boek!! Weer eentje om te onthouden voor m’n verjaardag! 😉

 9. Pascale schreef:

  Een boek om op te eten! Mooi exemplaar en een aanwinst voor iedere boekenplank!

 10. Mariëtte schreef:

  Wat een heerlijk boek, blijft mijn favoriete keuken. Zal ik de mascarpone maar alvast in huis halen? Prachtig dat het Sarena is gelukt haar eigen boek uit te brengen. Was heerlijk om haar bezig te zien, zo open en eerlijk.

 11. Nanda schreef:

  Ik ben altijd al gek van Italië geweest. Het eten, de mensen en de taal die klinkt zo romantisch. Ik zou graag eens van die biscotti koekjes willen bakken voor bij de thee/koffie. Ik hoop dus dat ik het boek win om dit recept te gaan proberen.

 12. Monique schreef:

  Heerlijke recepten als ik ze bak en daarna proef denk ik aan het voorjaar in Rome
  Hemels genieten

 13. Babs schreef:

  Een zonnig en heerlijk bak boek voor deze zomer. Ik ben gek op deze Bakkerlaan uit Italië. Van cannelloni , mascarpone tot frisse Citroën creaties!

 14. Marjoleine schreef:

  Frangipani’s! M’n oma is daar zo dol op. Het zou leuk zijn als ik die met een recept uit het boek voor haar kan maken!

 15. Annie schreef:

  Waar ik aan denk…!? Zitten op een terrasje in Lucca, cappuccino en een heerlijk Citrus Cake. Dat wil ik mijn eigen keukentje ook wel proberen! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *