Ik hou van Holland!

Gepost: 26 april 2012 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
4

Nog heel even wachten en dan kleurt Nederland weer oranje! 30 April is het Koninginnedag en zijn er de bekende vrijmarkten, feesten en andere gezelligheid. Ook het eten wordt aangepast voor deze dag, de oranje tompouce bijvoorbeeld ligt in elke supermarkt volop in de schappen. Twee jaar terug besloot ik al eens wat lekkers te maken voor Koninginnedag, oranje cake pops, maar dat liep volledig in de soep. De balletjes waren niet stevig genoeg en zakten dus zo weer van het stokje af. De koekjes die ik voor dit jaar in gedachten had zijn gelukkig wel gelukt. De molens die ik leerde maken bij de workshop van de Koekenbakkers zijn weer terug en ik heb nog meer koekjes gemaakt voor een typisch Hollandse koekjes set. Ik heb ook gelijk weer iets nieuws gedaan, alle koekjes zijn namelijk geschilderd!

Wie aan Koninginnedag denkt zal al snel oranje noemen, voor het Koninklijke past goud hier natuurlijk erg goed bij. Daarom dus oranje koekjes met een koninklijk gouden kroontje. Of een oranje/gouden molen zoals op onderstaande foto? Ook de tulpen passen natuurlijk helemaal bij Nederland. De basis van alle koekjes is een dun laagje witte of oranje icing. Dit kun je op een avondje doen en dan ’s nachts laten drogen. De volgende dag kun je dan je koekjes gaan schilderen.

Om koekjes te schilderen heb je kant en klare ‘food paint‘ maar je kunt ook van je kleurpoeders een soort ‘verf’ maken. Ik heb hiervoor rejuvenator gebruikt, dat is een hele sterke alcohol. En dat is te ruiken, er komt een ontzettend sterke geur vanaf. Op het koekjes vervliegt de alcohol en blijft alleen het laagje poeder over. Geen koekjes met drank dus 😉 . De poeder blijft wel vast zitten, je moet er alleen niet overheen vegen met je vingers want het geeft wel wat af.

Bij de blauwe molen en geel/oranje en rode tulpen ging het schilderen heel makkelijk, het gemaakte verfje was mooi dun. Het goud was iets lastiger. Dit bleef toch wat dikker en dat zorgde voor wat dikkere stukjes verf op de koekjes. Misschien komt dat omdat deze poeder ook glimmers bevat. Het maakt verder niet veel uit voor het schilderen hoor, maar mochten jullie het ook willen proberen dan weet je dat het normaal is. Bij bovenstaande koekjes heb ik nog wat extra’s toegevoegd, het oranje spikkel randje. Hieronder zie je hoe die wordt gemaakt:

Het randje om de kroon koekjes is echt ontzettend makkelijk te maken. Je legt je koekje op een bordje en spuit een lijntje icing om het koekje. Vervolgens neem je een bakje/potje met musketzaad en dat strooi je over het randje heen. Het maakt niet uit als je wat te veel strooit, dit hergebruik je namelijk weer. Laat het koekje heel even liggen zodat de icing de tijd heeft om te drogen, dan gaan de balletjes ook beter vast zitten. Keer het koekje dan voorzichtig om zodat alle losse balletjes op het schoteltje komen te liggen en klaar is het randje. De balletjes van het bordje doe je in een schaaltje wat je weer over het volgende koekje kunt strooien.

Hebben jullie al (bak)plannen voor Koninginnedag?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

14 reacties

 1. brendakookt schreef:

  Wat een leuk en creatief idee!
  Je koekjes zien er mooi en heerlijk uit!
  Ik heb ook bakplannen.. wat het zal zijn zie je op mijn blog verschijnen 😉 (hoop nog voor 30 april)

  Groetjes Brenda

  P.s. Ik heb je bij mijn links gezet 🙂

 2. Martine schreef:

  Mooi zeg! Ik vind vooral de molentjes en de tulpen geweldig.

 3. Carola schreef:

  Wow, die molentjes, prachtig zijn ze.

 4. Wilma schreef:

  Ik vind ze geweldig!

 5. curlycreative schreef:

  Laura, ik ben verliefd op je molentjes <3

 6. Chantal schreef:

  Wat een beauties! Ontzettend knap gemaakt hoor!
  Groetjes,
  Chantal

 7. Laura schreef:

  Bedankt voor jullie leuke reacties!

 8. Ann schreef:

  Wauw Laura, jij hebt hiervoor echt je best gedaan en de tijd genomen! Super gewoon!!!
  Groetjes,
  Ann

 9. Wat een mooie cookies! Het ‘schilderen’ ga ik onthouden:D

 10. byrensies schreef:

  Wat zijn deze koekjes toch geweldig! Gister had ik een feestje op mijn werk met het thema ‘ik houd van holland’, dus ik heb jouw molenkoekjes nagemaakt. Ik kreeg veel leuke reacties en wat is het toch leuke om dit te maken. Ik heb alleen 1 probleempje: de koekjes blijven niet knapperig, en dat vind ik echt zo jammer!! Ik begrijp er niets van wat ik verkeerd doe. Dus aan jou de vraag; wat is het trucje om de koekjes knapperig te houden… Ik heb al verschillende recepten geprobeerd, maar het lukt me gewoon niet. Ik doe het als volgt: deeg maken, hierbij geef ik de botermix goed de tijd om een cremige massa te worden. Deeg een nachtje laten rusten in de koelkast. Dan het deeg weer kneden ( want het is erg hard en niet uitrolbaar als het een nacht in de koelkast heeft gelegen. Dan de koekjes afbakken op 180C zo’n 10 á 15 min. En dan halve dag op rooster laten afkoelen. Dan de royal icing erop spuiten en dit 24 uur laten drogen op bakpapier open op het aanrecht. Maar de koekjes zijn dan zacht en niet meer lekker knapperig… De smaak is prima hoor, maar voor gasten vind ik het lekkerder als ze nog knapperig zijn. Heb jij een tip voor mij? Alvast bedankt!
  Groetjes Renske

  1. Laura schreef:

   Hoi Renske, je koekjes worden wat zachter doordat het vocht van de royal icing in je koekjes trekt. Ik weet dat je ze weer knapperig kunt krijgen door ze op een hele lage temperatuur (50 graden) een half uurtje ongeveer in de oven te doen (deur op een kiertje). Ik zelf vind het juist wel lekker dat de koekjes wat zachter zijn omdat de icing al een knapperig laagje vormt. Met ook nog eens hele knapperige koekjes vind ik het persoonlijk iets te knapperig. Succes met proberen!

  2. byrensies schreef:

   dank je voor de tips! ik ga het weer proberen 🙂

 11. Mannin schreef:

  Wow, wat zijn dit een kunstwerkjes geworden! Zonde om op te eten bijna… 😉 Complimenten hoor!

 12. Ester schreef:

  Wat een geweldige site heb je , kom er net op via een vriendin op facebook.Super leuk met goede ideeën .
  Kom zeker heel vaak ideeën opdoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *