Mini pavlova’s met kersenjam en chocola

Gepost: 15 december 2016 Laatst bewerkt: 7 januari 2023
67

mini-pavlovas-met-kersenjam-en-chocola-1a

Je hebt bij het kerstontbijt vast een potje jam op tafel staan voor de liefhebbers. Misschien verwerk je het ook nog in een dessert, maar dan zul je de ‘jam momenten’ van de dag wel weer gehad hebben. Die twee gerechten liggen nu eenmaal het meest voor de hand. Je voelt hem al aankomen, je kunt jam eigenlijk de hele dag door gebruiken. Samen met mijn blog collega’s ging ik de uitdaging van Hero aan en creëerden we recepten we kerstrecepten voor de hele dag: ontbijt, lunch, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Ik was de geluksvogel die met het dessert aan de slag mocht gaan en daar was ik heel blij mee. Pavlova’s stonden namelijk nog op mijn lijstje met recepten voor kerst, ik had alleen nog niet helemaal een goede invulling gevonden waar ik enthousiast over was. Tot ik hoorde dat ik met de Hero Zwarte Kersenjam een een dessert mocht maken. Ineens wist ik hoe ik het zou invullen en de mini pavlova’s met kersenjam en chocola waren geboren. Vind je ze er ook niet feestelijk uit zien? Een perfecte afsluiter van een gezellig en lekker kerstdiner.

mini-pavlovas-met-kersenjam-en-chocola-2a

mini-pavlovas-met-kersenjam-en-chocola-3a

Recept afdrukken

4 van 1 stem

Mini pavlova’s met kersenjam en chocola

Deze mini pavlova’s met kersenjam en chocola zien er super feestelijk uit en smaken ongelooflijk lekker. Heerlijk als toetje bij het kerstdiner bijvoorbeeld.
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

  • 5 eiwitten (ongeveer 125 gram)
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram poedersuiker
  • 1,5 tl citroensap
  • 3 tl maïzena

Topping en decoratie

  • 1 potje Hero Zwarte Kersenjam
  • 125 ml slagroom
  • 2 el vanillesuiker
  • 250 gram mascarpone
  • poedersuiker naar smaak
  • 100 gram melkchocolade
  • 25 gram witte chocolade

Instructies

  • Klop de eiwitten met de suiker en citroensap in een kom stijf. Voeg de poedersuiker en maïzena toe en spatel rustig door de eiwitten. Door in achtjes te spatelen zorg je dat de droge ingrediënten het snelst worden opgenomen. Voor elke pavlova heb je ongeveer 2 tot 3 volle eetlepels schuim nodig. Schep hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat, gebruik een lepel om ze een beetje rond te vormen. Maak met deze lepel ook een klein kuiltje bovenop, dit is handig om straks de room aan te brengen.
  • Neem voor elke pavlova een kleine theelepel jam (zonder de stukjes kersen) en verdeel deze in kleine klodders over de randen, die zijn straks zichtbaar. Met een cocktailprikker ‘roer’ je de jam als een swirl door de meringue.
  • Bak de pavlova’s in 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).
  • Maak de mascarponeroom door de slagroom stijf te kloppen met de vanillesuiker. In een andere kom roer je de mascarpone een beetje los. Voeg de opgeklopte slagroom toe aan de mascarpone en mix dit op een lage stand door elkaar, je kunt dit ook met een spatel doen. Breng de room eventueel op smaak met poedersuiker. Bewaar de room in de koelkast tot je de pavlova’s wilt serveren.
  • Smelt twee derde van de melkchocolade au bain marie, als dit helemaal gesmolten is haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe. Roer tot dit ook helemaal gesmolten is. Ondertussen smelt je ook de witte chocola au bain marie.
  • Als beide soorten chocola gesmolten zijn, giet je de melkchocolade op een vel bakpapier, smeer met een spatel gelijkmatig uit. Verdeel de witte chocola over de melkchocola, en roer dit er met een prikker doorheen zodat er swirls ontstaan.
  • Laat de chocolade volledig uitharden en breek of snijd er dan stukken van.
  • Al deze onderdelen kun je 1-2 dagen van tevoren maken. Op het moment dat je de pavlova’s wilt serveren, hoef je de onderdelen alleen nog maar samen te voegen.
  • Schep een beetje van de room op de pavlova, bovenop de room verdeel je een beetje kersenjam. De stukken chocola kun je ter decoratie in de desserts steken. Serveer ze gelijk.
Bewaren

De onderdelen los kun je 1-2 dagen van tevoren maken. Eenmaal af kun je de pavlova het best zo snel mogelijk serveren.

mini-pavlovas-met-kersenjam-en-chocola-4a

Benieuwd hoe jij de gehele dag Hero Jam in je (kerst)gerechten kunt verwerken? Neem dan ook een kijkje bij mijn blogcollega’s voor hun recepten:


Wil je nog meer receptinspiratie opdoen? Neem dan een kijkje op de Hero Jam Studio!

Dit artikel is een samenwerking met Hero, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

24 reacties

  1. Dee schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een super leuk dessert! Kun je deze ook van tevoren al bakken en dan vlak voor het uitserveren de slagroom en jam erop doen? Of moeten ze gelijk uit de oven geserveerd worden?

    Groetjes,

    Dee

  2. Dee schreef:

    Excuus, ik zie nu pas dat het er al in staat! Ga ik zeker maken met de kerst.

    Groetjes

  3. Yvonne schreef:

    Hoe bewaar je de pavlova’s het beste tot gebruik?

    1. Laura schreef:

      Op een zo droog mogelijke plek, ik bewaar ze zelf altijd graag in de afgekoelde oven. Als dat niet gaat in een doos of trommel, maar sluit hem niet helemaal af.

  4. Leuk! Ik ben gek op Pavlova’s dus misschien is dit wel een perfecte tip voor kerst! 🙂

  5. Marianne schreef:

    Ik kan het recept van die pavlova’s nergens vinden. Waar staat het? Ik zie alleen een plaatje aan de zijkant.

    1. Yvonne schreef:

      Ik zie het recept ook niet…

      1. Laura schreef:

        Dan heb je een adblocker ingeschakeld

    2. Laura schreef:

      Dan heb je een adblocker ingeschakeld

  6. Inge Maes schreef:

    Dat ziet er heel mooi en lekker uit. Dat komt alvast op m’n ’to do list’ 🙂

  7. Judith schreef:

    Leuk! Ze staan nu in mn oven, ben benieuwd 🙂 Probeer ze vast uit voor kerst straks.

  8. Claudia schreef:

    Afgelopen weekend gemaakt, alvast om te proberen voor Kerst (heb dit nog nooit gemaakt). Super goed gelukt en heerlijk! Gaat een topper worden hier met Kerst.

  9. Rixt schreef:

    Hoihoi,

    Ik ben nu bezig maar het wordt niet stijf 🙁 moet je echt met de hand kloppen?

    Groetjes Rixt

    1. Laura schreef:

      De meringue klop ik gewoon met de mixer, dat gaat een stuk makkelijker 😉

  10. Kay schreef:

    Echt een heerlijk dessert! Alles is erg goed gelukt bij mij. Duurde wel lang voordat het eiwit met suiker stijf werd maar een zakje klopfix doet wonderen 🙂

  11. Suzan schreef:

    Ik heb deze pavlova’s afgelopen kerstdagen gemaakt. Ze waren heerlijk, mijn gasten waren super enthousiast. Dank je voor het delen van dit fantastische recept!

  12. Floor de Bruijn schreef:

    Hoi Laura,
    Als ik de meringues wat kleiner maak per stuk en er, bijvoorbeeld 12 bak ipv 8, moet ik dan alsnog dezelfde baktijd aanhouden?
    Afgaand op de hoeveelheden van jouw recept bedoel ik dan 🙂

    Groetjes, Floor

    1. Laura Kieft schreef:

      Iets korter kan, maar veel korter is niet nodig. Voor pavlova’s ligt dat allemaal vrij dicht bij elkaar 🙂

  13. Irma schreef:

    Hi Laura,
    Kun je hiervoor zo’n flesje met eiwit gebruiken dat je in de supermarkt kunt kopen, of werkt het toch beter als je zelf je eieren scheidt (geen toevoegingen voor bijv de houdbaarheid)?
    Groetjes Irma

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide werkt prima 🙂

  14. Edith schreef:

    Hoi Laura, ik wil de pavlova’s voor de kerst maken. Nu is mijn vraag als ze gebakken zijn kan je ze dan gelijk uit de oven halen om verder af te laten koelen of is het het beste om ze verder in de oven af te laten koelen?

    Dank je wel. En alvast fijne Kerstdagen en een gelukkig en lekker 2023.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt deze het beste volledig in de oven laten afkoelen, eventueel met de ovendeur op een kier. Fijne feestdagen!

  15. Edith schreef:

    Hoi Laura, dank je wel voor je antwoord. Ga het zaterdag proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *