Croquembouche

Gepost: 20 december 2013 Laatst bewerkt: 4 april 2024
Croquembouche

Een poosje terug hebben jullie op mijn sociale media kanalen al kunnen zien dat ik druk bezig was met het maken van een croquembouche. Deze maakte ik samen met medeblogger Pauline en Marjon, eens in de zoveel tijd spreken we een dag af om lekker te gaan bakken of decoreren, heel erg gezellig! Deze croquembouche was ons eerste gezamenlijke project en ook wel onze grootste uitdaging tot nu toe.

Ik moet zeggen dat ik het helemaal niet zo moeilijk vond om deze croquembouche te maken als ik van te voren had gedacht. Misschien juist wel omdat we er in ons hoofd zo’n groot ingewikkeld iets van hadden gemaakt. Dat was dus een meevaller en maakt de stap om dit nog eens te maken dan ook veel kleiner. Speciaal voor jullie hebben we die dag ook veel foto’s gemaakt om stap-voor-stap te laten zien hoe jullie er thuis ook eentje kunnen maken.

Is dit niet een fantastisch gaaf en feestelijk dessert voor de Kerst? Zeker weten dat je indruk maakt op je gasten als je dit op tafel zet!

BAKTIP: Voor zowel het spuiten van de soesjes als het vullen met banketbakkersroom gebruikten wij wegwerp spuitzakken en een rond spuitmondje. Het formaat van het spuitmondje hoeft niet al te groot te zijn, maar luister niet zo nauw.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
croquembouche 2a
croquembouche 3a
croquembouche 4a
croquembouche 5a
croquembouche 6a
croquembouche 7a
croquembouche 8a

CROQUEMBOUCHE maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.34 van 6 stemmen

Croquembouche

Een fijn recept en duidelijke how to voor iedereen die graag een croquembouche wil maken.
Porties: 1 croquembouche

Ingrediënten

Ingrediënten soesjes (70 stuks)

  • 250 gram bloem
  • 250 gram melk
  • 250 gram water
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 10 eieren
  • snuf zout

Vulling

  • Je kunt elke vulling gebruiken die je maar wilt, wij hebben banketbakkersroom gebruikt.
  • Deze makkelijke banketbakkersroom kan niet mislukken, vermenigvuldig alle ingrediënten met 3.

Karamel

  • 750 gram suiker
  • 225 ml water

Instructies

  • Begin met het maken van de banketbakkersroom volgens recept. Dit kan dan opstijven terwijl je de soesjes maakt.
  • Voor de soesjes, doe water, melk en boter in een pannetje en breng aan de kook, zodra het kookt haal je de pan van het vuur. Roer de gezeefde bloem en het zout met een garde door het mengsel. Zet het pannetje weer op een laag vuur om de massa goed gaar te maken. Het moet een droge bal worden die loslaat van de bodem, roer dit met een spatel door. Voeg daarna de eieren stuk voor stuk toe terwijl je dit met de spatel door blijft roeren. Werk vrij vlot door zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen. Wij hebben de pan van het vuur gehaald tijdens het toevoegen van de eieren en het roeren afgewisseld. Dat kan ik iedereen aanraden als er iemand in de buurt is, het is best zwaar om te blijven roeren bij deze hoeveelheid.
  • Vul een spuitzak met het soezenbeslag. Spuit de soesjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Als er puntjes op zitten kun je deze makkelijk wegdrukken, maak je vinger even nat in een glas water zodat het beslag niet aan je handen blijft plakken.
  • Bak de soesjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte). Na een kwartier zagen ze er mooi uit bij ons. We hebben toen nog even gaatjes in de onderkant geprikt en ze nog een paar minuutjes in de oven gedaan. Zo drogen de soesjes van binnen ook en zakken ze niet in.
  • Vul een spuitzak met de banketbakkersroom en vul alle soesjes hier mee.
  • Maak een koker van karton, hier kun je mooi alle soesjes tegenaan stapelen. Onze kartonnen toren was ongeveer 30-35 centimeter hoog. Maak het karton met nietjes aan elkaar en vouw er bakpapier omheen, dit zet je makkelijk vast door de uiteindes naar binnen te vouwen. Het bakpapier zorgt ervoor dat er niet allemaal papier meekomt als je een soesje van de toren haalt.
  • Maak nu ook de karamel. Breng de suiker met het water aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost tot een heldere siroop. Veeg nu met een nat bakkwastje langs de rand van de pan om suikerkristallen op te lossen. Let op: je mag nu niet meer roeren. Karamelliseer de suikersiroop tot het een mooie egale goudbruine kleur heeft. Tijdens het karamelliseren beweeg je de pan heen en weer (maar niet roeren!). Hoe donkerder de kleur, hoe sterker de smaak. Kijk uit dat je de karamel niet laat verbranden (te donker), dan is de smaak niet meer lekker. In deze post zie je hoe je karamel maakt. De eerste stap-voor-stap foto laat zien wat je moet doen, maar je karamel moet wel donkerder worden dan hij op de foto is.
  • Pas op je vingers want de karamel is gloeiend heet!
  • Nu het leuke werk, het bouwen van de croquembouche! Doop de soesjes voorzichtig in de karamel, kijk echt heel erg goed uit voor je handen. Werk per laag aan de croquembouche en werk zo naar boven. Plaats alle soesjes dakpansgewijs op elkaar zodat je zo min mogelijk van de kartonnen kegel ziet. Als de karamel te hard wordt verwarm je het pannetje nog even op het vuur zodat hij weer wat vloeibaarder wordt.
  • Als de toren in elkaar zit kun je deze decoreren met karameldraden. Steek een vork of lepel in de karamel en laat het meeste karamel hier af lopen boven de pan tot het een dun sliertje wordt. Dan verplaats je de vork/lepel naar de croquembouche en draai je hier omheen om de toren in te pakken met draden karamel. Blijf dit herhalen tot je tevreden bent.
Tips

Wij hadden ongeveer 60 soesjes nodig voor de toren, maar het is altijd fijn om er een paar extra te hebben.
Bewaren

De soesjes kun je heel goed al een dag van tevoren maken. Vullen doe je pas wanneer ze zijn afgekoeld. Hoelang je de croquembouche kunt bewaren hangt af van de vulling. Met vullingen die je normaliter in de koelkast bewaart zou ik hem pas op de dag zelf maken.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

54 reacties

  1. Brenda schreef:

    Ziet er goed uit! (zoals we van je gewend zijn)

  2. Catherine schreef:

    Prachtig!
    Een kleine opmerking: ik zou zeggen ” croque en bouche”, het is tenminste Frans!

    Bonne journée.

    1. Lotte schreef:

      Het heet echt “croquembouche”.

  3. Farah schreef:

    Ziet er super mooi en feestelijk uit! Echt een pronkstuk voor op de kersttafel ;).

  4. Mirne schreef:

    Leuk! In kookprogramma’s een beetje een hype, ik vond het ook wel meevallen qua lastigheid.

  5. Joke schreef:

    Dit is gewoon een kunstwerk!!!
    Erg mooi gemaakt dames, mijn complimenten.

    Liefs, Joke/mam ♥

  6. jacqueline baens schreef:

    pas je blog ondekt een dikke proficiat

  7. Miriam schreef:

    Heerlijke site. Ik ga het morgen ook maar eens proberen denk ik…. Even een vraagje: laat je de cone er dus wel inzitten…?
    Gr, Miriam

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb hem er in laten zitten. We hebben hem er later wel uitgehaald en ook toen bleef hij goed staan. We wilden alleen niet het risico lopen dat hij al in elkaar zou storten 😉

  8. Charlotte schreef:

    Hoii Laura , ik heb enkele vraagjes.

    Hoelang kan je de Croquembouche bewaren?
    Is het mogelijk om de soesjes de dag vooraf al te bereiden?
    Moeten de soesjes gevuld worden wanneer ze nog warm zijn of net niet?

    Groetjes Charr (:

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi charlotte,
      De soesjes kun je heel goed al een dag van tevoren maken. Vullen doe je pas wanneer ze zijn afgekoeld.
      Hoelang je de croquembouche kunt bewaren hangt af van de vulling. Met vullingen die je normaliter in de koelkast bewaart zou ik hem pas op de dag zelf maken.
      Groetjes, Laura

  9. yvonne schreef:

    Hallo geweldige site,
    De soesjes toren wil ik maken voor kerst maar ik kan dus ook gewoon slagroom in de soesjes doen?
    Dank Yvonne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker, maar hou er wel rekening mee dat slagroom niet buiten de koelkast bewaard kan worden. Dan moet je de soesjes vullen, direct opbouwen en daarna gelijk serveren.

      1. yvonne schreef:

        Oke , ja ik ga de soesjes nu maken met slagroom en dan laat ik ze tot de dag van de opbouw dat is morgen in de koeling staan dat is ook geen probleem neem ik aan?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Nee hoor, dat kan prima!

  10. Ingrid voogdt schreef:

    Hoi Laura,

    Vandaag ging ik vol goede moed aan de slag om deze mooie soezentoren te maken…, maar helaas is het niet goed gegaan

    1. Ingrid voogdt schreef:

      Daar ben ik nog een keer ☺️

      Mijn soezen ruikte en smaakte te veel naar ei en zakte helemaal in…, kan jij me vertellen wat verkeerd heb gedaan.
      Groetjes ingrid

      1. Laura's Bakery schreef:

        als ze inzakken zijn ze nog niet goed gaar/droog van binnen. Dan kun je een gaatje prikken in de onderkant en ze nog even de oven inschuiven. Waarom ze zo erg naar ei smaakten durf ik niet te zeggen, heb je misschien hele grote eieren gebruikt?

        1. Lotte schreef:

          Kan het ook zijn dat de soesjes te lang in de oven hebben gestaan en dat ze daardoor inzakken?

          1. Laura schreef:

            Niet dat ik weet.

  11. Maria schreef:

    Heb vandaag deze croquembouche proberen te maken, maar het is helaas niet zo goed gegaan. Soezen maken en vullen ging prima, maar had problemen met de karamel. Deze werd na 4 minuten van het vuur al stijf, waardoor ik de soezen er niet meer in kon dopen. Heb de pan opnieuw op t vuur gezet, maar de karamel loste niet goed meer op. Ten einde raad wat heet water erbij gedaan, maar er bleven klontjes suikerkristal inzitten. De soezen bleven toen ook niet meer plakken aan de kegel met dit mengsel. Enig idee wat ik fout heb gedaan?

    1. Laura schreef:

      Als de karamel hard begint te worden moet je gewoon het pannetje op het vuur zetten, dan smelt het langzaamaan weer. Kwestie van geduld hebben. Water kan je op dit punt niet meer toevoegen, daardoor is het misgegaan. Je verdunt de karamel waardoor het ook niet goed meer plakt.

  12. Yvonne schreef:

    Heb je suggesties waar ik hartige soesjes mee vast kan maken? Ik wil een kerstmboom maken met pesto vulling

    1. Laura schreef:

      Lastig, ik denk dat ik ze met prikkers op een piepschuim kegel zou bevestigen.

    2. Lotte schreef:

      Er bestaat eetbare lijm zonder smaak, misschien kan je dat gebruiken?

  13. Maura schreef:

    Hoi Laura, ik ga deze volgende week proberen, is me ooit al eens gelukt maar voor een verjaardagsfeestje is het natuurlijk meer stress, wordt de karamel niet terug mals in de koelkast ?
    ik kan m onmogelijk maken en direct serveren…. moet eerst nog wat werken !

    1. Laura schreef:

      Ik kan je niet garanderen dat het keihard blijft, vocht en suiker gaan natuurlijk niet goed samen. Kun je hem niet vlak van tevoren opstapelen en decoreren met karamel (dat je de rest wel al af hebt?)

  14. Daisy schreef:

    Kan je eventueel ook met chocolade lijmen?

    1. Laura schreef:

      Kan, maar dan moet het wel echt goed getempereerd zijn zodat het snel en goed stolt.

  15. Christine van Dijk schreef:

    Hoelang kun je de soesjes gevuld en ongevuld bewaren in de vriezer/koelkast?

  16. wilma schreef:

    Hoi wat voor karton kan je gebruiken om de croquembouche te maken

    1. Laura Kieft schreef:

      belangrijkst is dat het stevig is zodat je piramide blijft staan. Het hoeft niet per se vetvrij te zijn omdat je er een bakpapiertje omheen doet.

  17. Agaath schreef:

    Hoi
    Kan ik de soesjes ook nu maken en invriezen, en dan op de dag zelf vullen en decoreren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker.

  18. Lenny schreef:

    Hoi Laura.
    Fan van jouw bakkunsten!!!
    Vraagje;
    Kan je ook met icing of glazuur plakken?
    Wil het nml samen met mijn zoon gaan doen voor kerstdiner op school. Maar ik vind de hete caramel dan een beetje link voor hem.
    Fijne feestdagen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou dan eerder voor gesmolten chocola kiezen, daarmee kun je ze beter vastplakken.

  19. Laura schreef:

    Ik las in een ander recept hiervoor dat de soezen snel klef worden dus dat je het beste max 2 uur van te voren alles kon assembleren. Echter heb ik daar niet echt tijd voor ivm de andere kerstgangen. Hoe is je ervaring met het voorbereiden of bewaren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik vul ze zelf zo kort mogelijk van te voren, maar ’s middags maken moet evt ook wel lukken.

  20. Suzanne schreef:

    Ik wil graag soesjes maken met muisjes voor de geboorte van onze zoon. Nu wil ik al de soesjes maken zodat ik alleen de muisjes er nog op moet doen. Maar kan dit gevuld met banketbakkersroom in de vriezer? En hoe lang dan?

    1. Laura Kieft schreef:

      dat kan, goed verpakt kun je ze 3 maanden in de vriezer bewaren.

  21. Femke schreef:

    Hoi Laura,

    2e kerstdag krijg ik mijn (schoon) ouders te eten en mijn vader is helemaal fan van de Croquembouche, dus deze wil ik graag maken. Nou moet ik zelf nog werken 2e kerstdag dus zou ik graag alles al voorbereiden. Kan ik de soesjes met vullen in de vriezer bewaren en 1e kerstdag uit de vriezer in de koelkast laten ontdooien (of worden ze dan heel zacht?) en kan ik de karamel ook al van te voren maken en weer opwarmen?(zo ja, hoelang kan ik het bewaren ??)

    Groetjes Femke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou ze niet gevuld in de vriezer bewaren. Ongevuld kan dat wel prima. Als je de soesjes gevuld hebt zijn ze een paar dagen houdbaar in de koelkast.

  22. Julie Van den bosch schreef:

    Dag Laura
    Ik heb de croquembouche al eens uitgeprobeerd omdat ik hem wil maken met kerst.
    Hij is goed gelukt en was super mooi!
    Alleen gebeurde het af en toe dat je een soesje stuktrok, en dat is wel heel jammer…
    Is het normaal of kan ik er iets aan doen?

    Groetjes Julie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou dan iets minder karamel kunnen gebruiken om de soesjes te bevestigen (door een hele dikke laag zit het natuurlijk wel goed vast). Maar het hoort er eigenlijk gewoon bij!

  23. Griet schreef:

    Dag Laura!

    Heb je ook tips voor andere vullingen die je kan gebruiken?
    Bv. chocolade of iets met fruit? Om wat meer variatie erin te steken…

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een inspiratie artikel gaat op mijn lijstje. Had je deze ook al gezien? https://www.laurasbakery.nl/frambozen-cheesecake-soesjestoren/

  24. Annet schreef:

    Laura, plak je de soesjes vast aan de toren of alleen aan elkaar?

  25. Morgan schreef:

    Hi Laura,

    Welke spuitmond formaat heb jij gebruikt om de soezen te vullen?
    En kan je achteraf de kegel nog wel verwijderen als de soezen vast plakken aan de toren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Door het bakpapiertje kun je ze prima verwijderen. Om te vullen gebruik ik een spuitmondje met ronde opening, niet al te groot. Precies formaat luistert niet heel nauw, je zou het zelf zonder spuitmondje kunnen doen.

  26. Lotia schreef:

    Hoi Laura!
    Ik heb een vraagje;
    Kan je de soesjes ook bakken met de hetelucht stand van de oven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vermoed van wel. Heb het zelf niet getest. Hier vind je meer uitleg erover: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept