Meesterlijk Brood – Robèrt van Beckhoven

Gepost: 9 november 2014 Laatst bewerkt: 21 juni 2023
1

review meesterlijk brood 1

Ik keek al lang uit naar de komst van het boek Meesterlijk Brood van meesterbakker Robèrt van Beckhoven. Sinds ik het boek van Paul Hollywood heb probeer ik met wat meer regelmaat een brood te bakken. Ik vind het ontzettend leuk om te doen, maar het is nog wel iets dat ik niet uit de losse pols kan, ik heb er een boek/recept bij nodig. Aan recepten geen gebrek in dit boek! Er staan ontzettend veel lekkere recepten in die goed te volgen zijn. Ook leuk; veel recepten en technieken worden ondersteund door video’s op de website van Robèrt.

review meesterlijk brood 2

De inhoudsopgave is heerlijk duidelijk. Het boek is opgesplitst in 4 hoofdstukken; een goed begin, brooddeeg met gist, brooddeeg met desem en als laatst weer eens iets anders. Onder elk hoofdstuk kun je direct zien welke recepten er bij horen.

review meesterlijk brood 3

In het eerste hoofdstuk leer je zo’n beetje alles over brood bakken. Wanneer is een brood nu een lekker brood? Wat is belangrijk en hoe moet een goed deeg aanvoelen. De verschillende manieren van rijzen worden behandeld, net als de manieren waarop je je brood kunt vormen. Dit staat zowel uitgelegd met duidelijke foto’s als met video’s op de website. Het hoofdstuk is niet ontzettend groot, dus wees niet bang dat je eerst uren aan het lezen bent voordat je daadwerkelijk met de handen in het deeg kunt!

review meesterlijk brood 4

Hoofdstuk 2 bevat allerlei broodrecepten waarbij gebruik wordt gemaakt van gist. Een recept voor een wit en bruin brood mag niet ontbreken natuurlijk. Maar Robèrt gaat ook een stapje verder met vlechtbroden (de bekende Winston staat er ook in!), een tijgerbrood, kadetjes en  muesli bollen. De bolussen die in dit hoofdstuk staan zijn op mijn lijst gezet, die wil ik maken!

Het volgende hoofdstuk maakt geen gebruik van gist, maar van desem. Baguettes, olijvenbrood, knoflookbroodjes of een bierbrood? Het staat er allemaal in. Leuk vind ik dat hier ook een aantal hartige broden in staan. Een focaccia en kaasbrood bijvoorbeeld.

review meesterlijk brood 5

Het laatste hoofdstuk is net weer even anders. hier wordt gebruik gemaakt van andere soorten ingrediënten als spelt, haver, rogge, maïs en quinoa. Om een speltbrood met noten van te maken bijvoorbeeld. Of mischien wel knäckebröd. Het maïsbrood uit dit hoofdstuk is hier thuis al 2 keer gemaakt en is echt ontzettend lekker!

review meesterlijk brood 6

Wat vind ik van het boek?

Een aanrader voor iedereen die graag brood bakt of hier juist mee wil beginnen. Ik ben geen volleerd broodbakker en ben blij met de informatie die wordt gedeeld in het boek, ik heb er al veel van geleerd! Hier thuis zijn al de nodige broden gebakken. Het maïsbrood dus, maar ook het focaccia brood en de rozijnenbollen. Stuk voor stuk allemaal superlekker! Ook de crackers met zaden hebben we al gemaakt! Niet allemaal zo prachtig als op de foto’s, maar zeker niet minder lekker. Die fotografie in het boek is trouwens ook prachtig en elk recept is ook voorzien van zo’n mooie foto.

Goed nieuws. Boek 2 is al in de maak! Ik kan niet wachten 🙂

Het boek telt 176 pagina’s en is onder andere hier verkrijgbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

 1. Dorien schreef:

  Leuke review! Dit boek staat ook op mijn verlanglijstje! Wat ook wel een leuk boek is is Hoe bak ik brood van Emmanuel, het focaccia recept uit dit boek is echt het beste! Voor een beginnend broodbakker dus ook echt niet te missen

 2. henriette schreef:

  Mooi boek en zeker een wens. Bedankt voor de tip.Ken je het boek ,, Basic Brood”‘ van Frank Deldaele ? Ik vind dat persoonlijk een heerlijk boek ook .

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wel eens gezien, maar niet in mijn bezit. Goed om te weten dat dat ook een aanrader is 🙂

 3. Margot schreef:

  Dit lijkt me een heel fijn boek!

 4. Sharon schreef:

  Ziet er en leuk boek uit! En ze maken blijkbaar ook geen gebruik van de broedmachine, waardoor je geen gaatjes onderaan innje brood krijgt. Top!

 5. Hans schreef:

  Op de lijst ” van nog aan te schaffen boeken ” geplaatst.
  Hoop dat wanneer het tijd is ik het ook kan bestellen en ontvangen waar ik woon.
  Allemaal wat problematisch hier…maar ik duim!

 6. Marja schreef:

  Wat een mooi boek! Bedankt voor de review, want ik wil al heel lang een goed boek dat me haarfijn uitlegt hoe ik een goed en lekker brood kan bakken. Hij staat vanaf nu op mijn lijstje voor de 2 mannen in rode pakken, die in december, beide uit een ver land naar ons toe komen! Welliswaar voor verschillende redenen. Hopelijk wordt mijn wens verhoord! Dan zou ik superblij zijn. Heel erg bedankt voor deze boekuitleg Laura! Fijne zondag nog.
  Liefs, Marja. 🙂 😉 😀

 7. Anoeska schreef:

  Dit lijkt me een heel leuk en fijn boek! Als het kan bak ik graag zelf brood maar ik ben soms wat inspiratieloos. Dan is dit echt een uitkomst. 🙂

 8. sanne schreef:

  Ik zit te twijfelen om een broodbak machine te kopen en ik vraag me af of deze recepten ook allemaal in zon machine kunnen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik denk dat het met de meeste recepten wel mogelijk is, maar er staat niets over vermeld in het boek.

 9. John schreef:

  Bedankt voor je recentie! Beginnende broodbakker hier 😉 ben opzoek naar een leuk boek en dit krijgt me enthousiast. Staat er ook uitgelegd hoe je een desem cultuur start?

  1. Laura schreef:

   Ja, dat staat hier ook in uitgelegd.

 10. Catalijn schreef:

  Hallo, ik heb een vraagje heb dit heerlijke boek gehad voor kerst maar vraag mij af of die het over gedroogt gist heeft of verse gist bij de broden met gist.

  1. Laura Kieft schreef:

   Volgens mij gewoon droge (instant) gist, dat gebruik ik in zijn recepten en dat gaat prima 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *