Weten jullie nog dat ik laatst een masterclass patisserie van Jeroen Goossens mocht volgen ter ere van de nieuwe Magimix Patissier? Nou, daar maakte ik deze goddelijke appelkruimel gebakjes! Helaas kregen we geen volledige recepten mee, maar met de gegeven aanwijzingen en basisrecepten uit de Magimix boekjes (geleverd bij de machine) kwam ik een heel eind. Het is waarschijnlijk niet 100% hetzelfde als ik op die dag maakte, maar het zal er zeker niet minder lekker om smaken. Sterker nog, ik ga ze zelf binnenkort gewoon nog eens maken!
Ik heb niet veel foto’s kunnen maken van de stap-voor-stap bereiding, we moesten heel hard doorwerken! Ik had gelukkig wel wat foto’s gemaakt van de uitleg die Jeroen gaf, dus deze heb ik bijgevoegd.
BAKTIP: Voor het bereiden van de boden van deze appelkruimel gebakjes heb je ronde bakringen nodig. Als je deze niet hebt, zijn ronde uitstekers van gelijke grootte een goed alternatief.
Appelkruimel gebakjes
Ingrediënten
Voor de bodem
- 200 gram bloem
- 200 gram ongezouten roomboter
- 160 gram kristalsuiker
- 16 gram vanillesuiker
- 2 tl kaneel
Voor de appelcompote
- Voor dit onderdeel kregen we dus geen recept en hier werkten we op ons ‘kokkies’ zoals Jeroen dat zegt. Ik weet hoeveel appels je nodig hebt. De overige ingrediënten voeg je naar smaak toe:
- 3 appels (combinatie van goudrenetten en elstar appels)
- biscuitkruimels
- suiker
- vanille(suiker)
- kaneel
- citroensap
- calvados (drank)
- gewelde rozijnen (in rum)
- klontje boter om in te bakken
- Jeroen voegde ook nog een geheime mix van VOC specerij kruiden toe.
Voor de appelcustard
- geraspte schil en sap van een kleine citroen
- appelpuree van een groene appel
- 5 eieren
- 50 gram maïzena
- 15 gram ongezouten roomboter
- 150 gram suiker
Instructies
Bereiding appelcustard
-
Als allereerst maak je de appelcustard. Dit is eigenlijk net lemon curd, maar dan is een deel van het citroensap vervangen door appelpuree.
-
Klop de eieren los en meng deze met de suiker en citroenschil. Los de maïzena op in het citroensap en de appelpuree. Voeg dit mengsel bij het eimengsel. Breng de crème in een pannetje op middelhoog vuur aan de kook en laat het zo 2 minuten doorkoken terwijl je blijft roeren. Haal de pan van het vuur en voeg de boter toe. Roer dit er doorheen en zet de custard opzij om af te koelen.
-
Jeroen liet de curd opstijven in een soort mini tulband vormpjes. Je kunt natuurlijk ook een ander klein bonbon vormpje gebruiken.
Bereiding appelcompote
-
Deze compote maak je dus op zijn kokkies. De appels zijn het belangrijkst. Zorg dat je hier kleine blokjes van maakt. Wij maakten gebruik van het speciale accessoire van de Magimix om supersnel zelf blokjes te maken. Heel handig!
-
Smelt een klontje boter in de pan en voeg de appeltjes toe. Voeg de overige ingrediënten naar smaak toe en laat afkoelen.
Bereiding bodem
-
Voeg alle ingrediënten samen en mix kort tot een kruimelig deeg.
-
Voor het bereiden van de bodem heb je 8 kookringen nodig. Bij gebrek hieraan zou je ronde koekjes uitstekers kunnen gebruiken van gelijke grootte.
-
Zet de ringen op een vel bakpapier op de bakplaat en schep het kruimelmengsel er in. Je hoeft dit niet aan te drukken.
-
Bak de kruimelbodems in ongeveer 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Na het bakken haal je de ringen vlot van de bodems af. Laat afkoelen.
Bereiding appelkruimel gebakjes
-
Het opbouwen van deze gebakjes is gelukkig niet moeilijk. Zet een ring op de bodem die iets kleiner is dan de kruimelbodem zelf. Schep hier de appelcompote in en druk licht aan. Haal de ring voorzichtig van de bodem af.
-
Plaats de appelcustard bovenop de compote. Heb je geen bonbon vorm of iets dergelijks? Schep de custard dan in een spuitzak en spuit cirkels op de gebakjes.
-
Om het echt af te maken plaats je een takje en blaadje van chocola op het appelkruimel gebakje. Die heeft natuurlijk niet iedereen in de kast liggen, maar je kunt ook prima zelf aan de slag gaan. Van pure chocola spuit je de stokjes en van groene candy melts kun je blaadjes maken.
Dit recept voor appelkruimel gebakjes vereist misschien iets meer bakervaring doordat het recept niet 100% volledig is, maar ik zou toch iedereen aanraden om het gewoon te proberen. Het is echt niet zo moeilijk als het lijkt en het is de smaak van het resultaat dubbel en dwars waard!
de opmaak is in ieder geval al een plaatje om naar te kijken!
Wat zien ze er leuk en lekker uit!
Leuk!
Door Laura’s Bakery hoor en lees ik over dingen waar in zelf nooit aan gedacht had. 🙂
Dat ziet er echt goddelijk uit, mmm! Mooie foto’s ook.
wat een schitterende foto’s en superleuk gebakje!