Krans van gevulde broodjes

9 december 2016
49

krans-van-gevulde-broodjes-1a

Het enige aan dit brood dat bij Kerst past is de vorm. Waarom dit dan online staat? nou, een krans van hartige gevulde broodjes doet het natuurlijk goed op tafel bij de kerstbrunch, de kerstborrel of misschien zelfs wel bij het buffet. Ik vulde de broodjes met pesto, parmaham, mozzarella en zongedroogde tomaat. Een heerlijke combinatie als je het mij vraagt waar ik geen genoeg van kan krijgen, alleen misschien niet per se iets waar je gelijk aan denkt bij Kerst. Maar dat mag de pret niet drukken vind ik, een beetje variatie in smaken moet kunnen toch?

krans-van-gevulde-broodjes-2a

Krans van gevulde broodjes

Deze krans van gevulde broodjes staat hartstikke leuk op de ontbijttafel tijdens de feestdagen. De broodjes zijn gevuld met pesto, parmaham, mozzarella en zongedroogde tomaat, een heerlijke smaakcombinatie!
Porties: 15 broodjes

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 6 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 325 ml volle melk (lauwwarm)

Vulling

  • 15 kleine stukjes zongedroogde tomaatjes
  • bol mozzarella
  • 2-3 plakjes parmaham
  • pesto

Afsmeren/decoratie

  • melk
  • Italiaanse kruiden
  • stukjes rozemarijn
  • zongedroogde tomaatjes

Instructies

  • Maak eerst het deeg. Doe alle ingrediënten hiervoor in een kom en kneed het met de mixer (of de hand) zo’n 10-15 minuten tot het een mooi soepel deeg is. Maak een mooie bal van het deeg en leg deze in een met olie ingevette kom. Laat het deeg een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Bereid de vulling vast voor. Snijd de bol mozzarella in kleine stukjes (je hebt niet de hele bol nodig), snij de tomaatjes wat kleiner en scheur de parmaham in kleine stukjes. Voor de pesto is het belangrijk dat er niet té veel olie doorheen zit.
  • Druk dan het lucht uit het deeg en verdeel het in 15 gelijke stukken, gebruik hiervoor eventueel een weegschaal. Maak dan van elk stukje deeg een bolletje. Dit bolletje druk je met je hand plat, als een soort mini pizza. Leg de vulling in het midden en vouw de uiteinden deeg voorzichtig dicht. Knijp het deeg stevig dicht zodat de naden nauwelijks te zien zijn.
  • Leg de broodjes op een met bakpapier beklede plaat in de vorm van een krans. Leg er een schone theedoek overheen en laat het zo’n 30-45 minuten rijzen.
  • Smeer de broodjes af met melk en strooi er wat Italiaanse kruiden overheen.
  • Bak het kransbrood in 15-20 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Tips

Dit brood is koud overheerlijk, maar warm is het nog net iets lekkerder. Om het geheel er wat kerstiger uit te laten zien, verdeelde ik er wat takjes rozemarijn en stukjes zongedroogde tomaat overheen. Zo ziet het er net wat feestelijker uit.

Bewaren

Als je het brood van tevoren heb gemaakt, warm je het in zo’n 8-10 minuten op in de oven op 200 °C.

krans-van-gevulde-broodjes-3a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

19 reacties

  1. thebeautyblognl schreef:

    Dit lijkt mij zo lekker! En het staat leuk op tafel! x

  2. Conja schreef:

    Ik vind het juist heel goed passen bij Kerst!

  3. Kelly schreef:

    Oeh, looks good!

  4. Margot schreef:

    Wat een goed idee om ze te vullen!

  5. Kelly schreef:

    Vanmorgen om half 9 begonnen en zojuist heerlijk geluncht met dit verrukkelijke brood! Ik wist niet dat het zo gemakkelijk was om brood te bakken…. Bedankt!

  6. Eline schreef:

    Wat een leuk idee! Dit ga ik maken met kerstmis!

  7. carla schreef:

    Wat heerlijk je kan ook smachten naar iets hartigs met kerst, dus deze komt op mijn lijstje.

  8. Nienke schreef:

    Ik heb het brood gebakken en hij is echt heel erg lekker! Ik heb zelfs de eerste prijs van lekkerste borrelhapje gewonnen???️‍?

    1. Laura schreef:

      Wat leuk om te horen!

  9. Marion schreef:

    Hij viel in de smaak op de kerstborrel! Dankje voor het recept!

  10. Bettina schreef:

    Kan ik deze ook een paar dagen van tevoren maken? Bijv. als ik het zondag pas nodig heb?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, als je het meer dan 1-2 dagen van tevoren maakt zou ik hem wel in de vriezer bewaren.

  11. Simone schreef:

    Ik ga dit brood lekker voor kerst maken 🙂

  12. Dianne schreef:

    Hi Laura, voor de derde keer gemaakt (staat, as we speak, in de oven) en ik vond het nu eens tijd om te zeggen dat dit een fantastisch recept is. Het brood is heerlijk en het is zo makkelijk te maken. Ik ben fan (ook van je andere hapjes en zoetigheden).

  13. Marjolein schreef:

    Hi Laura, kan ik het deeg de avond van te voren klaarmaken en vullen en dan pas de volgende ochtend bakken zodat ze lekker vers zijn om mee te nemen naar mijn werk?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat gaat niet, je kunt ze dan beter weer even opwarmen voor serveren.

  14. Daphne schreef:

    Hoi Laura, waar zou je de parmaham door vervangen als de broodjes vegetarisch moeten zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Eigenlijk wat jou lekker lijkt! Je kunt ook iets meer mozzarella of zongedroogde tomaat toevoegen ter compensatie.

  15. Laura schreef:

    Heel goed gelukt! Normaal heb ik nog de neiging om er iets op te smeren maar dat was bij deze broodjes echt niet nodig. Bewaarreceptje! Groetjes Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *