Hoeveel fondant of marsepein heb je nodig voor een taart

Gepost: 17 mei 2015 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
Hoeveel fondant of marsepein heb je nodig voor een taart

Onlangs deelde ik mijn tip voor het groot genoeg uitrollen van fondant of marsepein. Niets vervelender dan net een klein stukje tekort komen waar je pas bij het bekleden achter komt. Heel terecht volgde daarop de volgende vraag: hoeveel fondant of marsepein heb je nodig voor een taart? Ikzelf ben jaren geleden begonnen met de tabellen van De Leukste Taarten, maar merkte al snel dat ik altijd iets te kort kwam. Ik vind het prettig om net dat beetje extra speling te hebben. In de loop der jaren heb ik die hoeveelheden dus aangepast naar aantallen die voor mij wel werken. Die deel ik natuurlijk hier met jullie!

Onderstaande hoeveelheden zijn uiteraard geheel afhankelijk van hoe dun je je fondant of marsepein uitrolt. Ik hou zelf niet van zo’n dikke laag, maar probeer het ook niet té dun te maken. Dan wordt het strak bekleden van een taart erg lastig. Ik denk dat ik mijn fondant ongeveer 2-3 mm dik uitrol. Wanneer de taart wit word, doe ik dit meestal ietsjes dikker. Dit in verband met het doorschijnen van fondant, het is niet zo mooi als je de lagen vulling en biscuit er doorheen ziet 😉 .

Ronde taarten

Maat (∅ cm) 15 16 18 20 22 24 25 26 28 30 35
Fondant/marsepein (gram) 350 380 450 500 575 625 650 700 750 825 1025

Vierkante taarten

Maat (cm) 20 25 26 28 30 35 40
Fondant/marsepein (gram) 650 850 850 950 1100 1350 1600

Mijn ervaring is dat je even moet uitvinden welke hoeveelheid jij prettig vind werken. Ik gebruik dus iets meer dan in principe wordt aangeraden. Dat beetje extra ruimte vind ik prettig. Je houdt na bekleden misschien iets meer fondant of marsepein over, maar dat kun je natuurlijk prima gebruiken voor decoraties. Is het niet voor deze taart, dan wel voor een ander.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

30 reacties

  1. chucky1012 schreef:

    Heel handig afmeet tips want ik gebruik vaak te veel of te weinig om cupcakes of een taart mee te decoreren.

  2. joyce schreef:

    Handig! Ik begin er meestal gewoon aan en zie dan wel waar ik uitkom, maar zo heb ik toch al een paar keer flink moeten knoeien. Volgende keer kom ik hier nog eens kijken 🙂

    1. Melanie schreef:

      Ik heb blijkbaar een ronde vorm van 26 cm.
      1. Hoeveel fondant gebruik je dan?
      2. Zit er veel kwaliteitsverschil tussen die van de supermarkt en die van bijv. van Baktotaal Bouwhuis?
      3. Die van mij droogde (te) snel uit. Is hier een gouden tip voor?

      1. Laura's Bakery schreef:

        1. https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
        2. Ik vind wel dat er verschil is tussen verschillende merken ja, maar ik heb er ook al even niet meer mee gewerkt.
        3. Snel werken en heel goed afdekken/inpakken.

  3. Nelly Rauws schreef:

    Ook dank je wel Laura 🙂 voor je antwoord op mn vraag
    Dit is echt handig!!!!
    Je benoemde in je antwoord toen al dat er schema’s bestaan
    Deze had ik dus ook gegoogled 😉
    Maar idd het was ook iets krap aan
    Binnenkort hoop ik voor mn zoon een geslaagd taart te maken met jouw advies
    Bedankt, Nelly

  4. Sterre schreef:

    Ik kan nergens een goed recept van een taart vinden die geschikt is om op deze manier te versieren zeg maar. En wat voor vulling? Weet jij misschien een goed, duidelijk recept? Ik wil namelijk een versierde taart maken voor een vriendin van me, ik bak altijd, elke week bijna, maar heb geen ervaring met versieren en decoreren. Weet jij een goed recept of goede websites? Ik zal graag van je willen horen, de taart moet snel af zijn namelijk. En hoe lang kun je het bewaren en zou jij letters maken van fondant of van botercreme? En hoe neem je het handig mee in de trein zonder beschadiging? Groetjes Sterre (13 jaar)

    1. Sabrina schreef:

      Hey sterre! Op deze website heeft laura ook heel veel leuke recepten en inspiratie, neem eens een kijkje. ?

  5. Peter Onderwater schreef:

    De taart afsmeren met de kleur van het fondant of marsepein, is dat ook een optie?

  6. Marja schreef:

    Nooit geen problemen met de hoeveelheden die de leukste taarten aangeeft. Hou absoluut niet van een dikke laag marsepein en de dikte bij mij is net niet doorzichtig om de taart eronder te zien.2-3 mm denk ik. Al te vaak wel eens taarten voorbij zien komen waarbij mijn tanden al spontaan uit mijn mond zouden vallen door de dikte van marsepein? maar……alle begin is moeilijk.

  7. Janette schreef:

    Kun je fondant en marsepein ook mengen? En kun je botercreme en enchanted cream ook mengen? Ze hebben ieder hun eigen eigenschappen en ik zou wel een combi willen maken ervan.. of dan de verhouding 50/50 moet zijn weet ik niet maar heeft iemand hier ervaring mee?

  8. Luca schreef:

    Hoi Laura! Dankjewel voor je tips. Ik ga een taart maken van 18 cm, maar doe er twee op elkaar. Hoe zit het dan met de hoeveelheid marsepein?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Ik zou dan 1,5 keer de hoeveelheid doen denk ik.

  9. Sabrina schreef:

    Hey Laura, ik heb een vraag. ik heb dus een ronde taart van 24cm, heb ik daar dus 625 gram fondant voor nodig?
    X Sabrina

      1. Sabrina schreef:

        Dankjewel voor je reactie!! ❤️❤️

  10. Julliet schreef:

    Hoi Laura! Ik heb een taart van 25cm 3n ga er 2 op elkaar doen hoe zit het dan met de hoeveel heid fondant?

    1. Julliet schreef:

      *en

    2. Laura's Bakery schreef:

      Wat bedoel je met 3n?

      1. Julliet schreef:

        Ja sorry ik bedoelde *en

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ah zo! Dat begreep ik even niet. Gebruik je twee keer mijn basisrecept voor biscuit ervoor? Of snijd je 1x biscuit doormidden en zijn dat je twee lagen? Bij het laatste kun je bovenstaande hoeveelheid aanhouden en bij het eerste zou het voor mij ook een gok zijn. Ik zou dan denk ik 1,5x de hoeveelheid die hierboven vermeld staat gebruiken.

  11. Lisa schreef:

    Hey Laura,
    Welke rolfondant gebruik jij?
    Ik heb nog niet de perfecte gevonden.
    Groet.

    1. Laura's Bakery schreef:

      De laatste keren dat ik fondant gebruikte was het van Funcakes of Bouwhuis (huismerk). Ik gebruik het echter niet meer zo vaak als jaren geleden en durf zo uit mijn hoofd niet te zeggen welk merk ik toen gebruikte.

  12. Marije schreef:

    Hey Laura,

    Voor welke hoogte van de taart is deze tabel? Ik zie het niet staan, maar misschien lees ik er over heen.

    Groet

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit gaat uit van een standaard hoogte van een springvorm, dat is meestal ca. 6 cm.

  13. Sarah schreef:

    Hoii!
    Ik gebruik een vorm van 25 cm, hoogte 10 cm en doe er 2 lagen bavarois tussen.
    Hoeveel gram fondant zal ik dan aanhouden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De tabel gaat uit van een hoogte van 6 cm, dus dan zou je even moeten rekenen/inschatten hoeveel je nodig hebt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *