Koekjes bakken: roomboter vs margarine

3

Koekjes bakken is een van mijn favoriete bezigheden, je kunt dan ook vele koekjesrecepten vinden hier op Laura’s Bakery. Basis van mijn koekjes bestaat voor vrijwel ieder recept uit roomboter, suiker, bloem en een snuf zout. Vragen over mogelijkheden in vervangende ingrediënten krijg ik ook vaak. Voor ieder ingrediënt van de basis, maar ook voor de smaakmakers. Mijn antwoord is dan altijd dat het vaak kan, maar dat je wel rekening moet houden met een (iets) ander resultaat. Elk ingrediënt is anders en heeft dus ook een ander effect op bijvoorbeeld smaak en structuur. Vandaag laat ik je zien welke verschillen er zijn tussen koekjes met roomboter en margarine. Ik gebruikte mijn basisrecept voor koekjes en ging aan de slag!


links roomboter, rechts margarine

Kamertemperatuur

Heel belangrijk: al je ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. De roomboter en margarine haalde ik dus op tijd uit de koelkast en liet ik op het aanrecht zo’n 2 uur staan voor ik aan de slag ging.

Eerste dat opvalt is dat bij kamertemperatuur de margarine veel zachter is dan de roomboter. Dit zal dus al heel anders zijn bij het maken van het deeg.

Deeg maken

Ik ben gewend koekjes met roomboter te maken, dat resulteert in een stevig deeg. Het deeg waarin ik margarine gebruikte was logischerwijs een stuk zachter. Omdat ik dus een stevig deeg gewend ben was ik geneigd om wat extra bloem toe te voegen. Niet gedaan uiteraard, want anders kan ik het niet goed vergelijken.

links roomboter, rechts margarine

Koelen

Het deeg vormde ik tot een rol en wikkelde ik in met folie, klaar om voor minimaal een uur in de koelkast te gaan. Dit doe ik zodat het deeg kan rusten en opstijven. De smaken (zeker bij koekjes met kruiden) komen dan beter tot zijn recht en de structuur wordt beter.

TIP: Hier lees je meer over het hoe en waarom van koekjesdeeg koelen.

Uit de koeling was de rol deeg gemaakt met roomboter keihard, met stevig drukken was er geen duidelijk deukje in te duwen. Bij het deeg gemaakt met margarine was dat anders. Dit deeg was nog steeds zacht en ik hoefde geen moeite te doen om een deukje te vormen. Ook was het deeg gemaakt met margarine lichter van kleur.

roomboterkoekjes

Plakken en bakken

Beide rollen deeg sneed ik in plakken van 1 cm dik. De plakjes legde ik op een met bakpapier beklede bakplaat en gingen voor 15 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden. Halverwege draaide ik de bakplaat om zodat ze gelijkmatiger garen en kleuren.

links roomboter, rechts margarine

resultaat

De koekjes gemaakt met margarine zijn in de oven iets uitgelopen, maar niet veel. Ze waren na afkoelen lekker knapperig en bros, precies zoals een koekje hoort te zijn.

De roomboter koekjes liepen iets meer uit, maar het is geen gigantisch verschil. Ook deze koekjes waren lekker knapperig en bros. Wel was de structuur iets grover dan bij de margarine koekjes. Dat was te merken in de structuur met proeven, en zoals je op de foto ziet is het ook aan het koekje zelf te zien.

Smaak is iets heel persoonlijks natuurlijk, dus probeer vooral de koekjes op beide manieren te bakken om zelf tot een goede conclusie te komen. Zelf vond ik beide koekjes heel erg lekker, al gaat mijn voorkeur toch naar de roomboter koekjes. Die zijn iets neutraler van smaak (wat handig is wanneer je smaakcombinaties maakt), de margarinekoekjes hebben een iets meer uitgesproken nasmaak.

links roomboter, rechts margarine

Zoals je ziet kun je dus met zowel roomboter als margarine heel goed koekjes bakken. Qua uiterlijk liggen de resultaten dicht bij elkaar en qua structuur zijn er ook geen gigantisch grote verschillen. In sommige gevallen kan margarine zelfs een prettigere optie zijn, bijvoorbeeld wanneer het gaat om koekjes met een deeg dat je wilt spuiten zoals spritsen.

Heb jij wel eens de verschillen tussen roomboterkoekjes en margarinekoekjes getest? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

Dit is een samenwerking met Becel, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

15 reacties

 1. Mariëlle schreef:

  Leuke test. Wat ik niet had verwacht is dat ik de koekjes met margarine er net iets lekkerder uit vind zien. Maar voor de smaak gaat mijn voorkeur altijd uit naar roomboter.

 2. Tonny schreef:

  Goedendag,
  Ik begrijp dat de ingrediënten van je basisrecept van de koekjes op de site met roomboter is. Gebruik je voor het koekjesrecept met margarine dezelfde hoeveelheid wat betreft ingrediënten?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja, bij beide degen heb ik exact dezelfde hoeveelheden aangehouden.

 3. diny schreef:

  ik bak veel , ik haal altijd pakjes margarine bij de Aldi vandaan. de koekjes liggen bij mij nooit lang in de trommel, iedereen vind ze heerlijk ik bak meestal met margarine omdat ik graag mag bakken en roomboter voor mij te duur is.

 4. frans schreef:

  roomboter of margarine ?
  typisch voorbeeld van appelen met peren vergelijken .

 5. Monique schreef:

  Hoi Laura,

  Wat ik graag zou willen weten is wanneer je iets bakt met onder en bovenwarmte en wanneer hetelucht? Wij hebben namelijk een oven waarbij het beide mogelijk is maar het staat zelden in een recept vermeld.

  Gr Monique

  1. Laura Kieft schreef:

   Je bakt standaard met boven- en onderwarmte als hier niets over vermeld staat in een recept. Als het met hetelucht is hoort dit erbij te staan. In boeken staat dit vaak ook ergens vermeld.

 6. Britt schreef:

  Wat een interessante test! Ik denk dat mijn persoonlijke voorkeur ook uitgaat naar roomboter, dat vind ik toch net een wat lekkerdere smaak aan geven.

 7. Jolanda schreef:

  Dag Laura,
  ik heb voor op brood altijd halvarine in huis. Nu wil ik graag koekjes bakken… maar geen roomboter in huis (normaal gesproken wel, en daar bak ik ook altijd mee). Wat schat jij in… of het veel verschil zal maken in koekjes van halvarine of die je had gemaakt met margarine…?!

  1. Laura Kieft schreef:

   Halvarine zou ik niet mee bakken, zeker geen koekjes. Dat bevat nog meer vocht en dan heb je weer meer bloem nodig om er een mooi deeg van te kunnen maken, dat heeft ook zo zijn invloed op de smaak.

 8. Lisa schreef:

  Leuke test. Ik kies vaak voor margarine omdat het goedkoper is. Kan dus prima!

 9. Annerieke schreef:

  Ik bak meestal zo simpel mogelijk met wat ik in huis heb, de ene keer margarine, de andere keer roomboter en soms met alleen wat kokos of olijfolie! Fijn om hier een duidelijke uitleg van de verschillen te zien! Ik vind toch vaak margarine een wat makkelijker te bewerken deeg maken en de koekjes komen dan meestal niet zo vet uit de oven.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja, het is ook een stukje persoonlijke voorkeur inderdaad.

 10. stijle tijger schreef:

  leker

 11. Ed de hobbybakker schreef:

  Hej! Laura

  Vind mijn eigen gemaakte roomboter toch wel het lekkerste en maak die alsvolgt
  600 ml room, hiervoor gebruik ik 3 pakjes houdbare room van Lidl.
  2 eetlepels biologische karnemelk.
  Beide in een schaal schenken en even doorroeren, afdekken en op kamertemperatuur 24 uur afgedekt laten staan.
  Na die 24 uur doe ik de room en de keukenmachine met garde en laat deze heel langzaam draaien ( duurt even) zodra er zich roomboter begint vormen verwissel ik de garde voor de bisschop net zolang dat er mooie klont roomboter heeft gevormd. De roomboter uit het vocht halen en goed uitspoelen onder de koude kraan, doe je dat niet dan wordt de roomboter gauw rinseg. Het overgebleven vocht bewaar ik in de koelkast en drink dit heerlijk op.
  De roomboter bewaar ik in vetvrij papier.
  Heb nu een hoge kwaliteit roomboter gemaakt.
  Ps van 600 ml room hou ik ongeveer 200 a 250 gram roomboter over. Het is dus niet echt goedkoop maar wel erg lekker en selfmade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *