Eerder deze week deelde ik kaneelbroodjes uit Zweden met jullie, nu heb ik een ander broodje uit dit land voor jullie in de aanbieding: Zweedse kardemombroodjes. Al klinken kardemummabullar veel leuker. Een van de eerste bakkerijtjes die ik in Zweden binnen liep hadden de kanelbullar tot mijn spijt niet meer op voorraad, maar de kardemombroodjes lagen er nog wel volop. Die zagen er ook zalig uit, dus daar kozen we voor. Bleek een goede keuze te zijn, want ik vond die broodjes echt fantastisch. De broodjes lijken ontzettend op de kaneelbroodjes, maar hier zit geen kaneel in. Naast dat ene ingrediënt dat verschilt, worden de broodjes met kardemom ook vaak anders geknoopt, al verschilt dit per bakkerij. Ik heb ze zelf in ieder geval wel verschillend gemaakt. Ga jij dit weekend Zweede broodjes bakken?



Kun je mij wellicht uitleggen wat de verschillende kleuren basterdsuiker voor invloed hebben op de baksels? Wat zou het verschil zijn wanneer ik donkerbruine zou gebruik ipv lichtbruine? ??
Dat is de mate van karamel in de suiker, ik vind de lichtbruine ideaal en het beste effect geven, maar waarschijnlijk is de donkerbruine ook prima te gebruiken 😉
Hoi Laura,
Bedankt voor al je leuke recepten. Corona heeft me een nieuwe hobby bezorgd; bakken! Jouw recepten zijn makkelijk te volgen, leuk om te bakken en het resultaat is top. Ook deze kardemonbroodjes wil ik graag bakken! Alleen het vouwen van het deeg klinkt erg ingewikkeld. Het zou super zijn als je hiervan misschien een keer filmpjes/foto’s aan toegevoegd zodat het nog makkelijker is om te begrijpen.
Corrie
Dit lijkt me een leuk recept om te maken, maar ik kan uit de beschrijving niet wijs worden hoe het deeg gevouwen en gesneden moet worden en hoe ik de sliert moet maken en vervolgens weer de spiraal. Zou je enkele foto’s toe kunnen voegen?
Bedankt,
Ger
Hi Ger, vervelend dat mijn uitleg niet toereikend is voor je. Als ik de broodjes weer eens maak (ik weet niet wanneer dat zal zijn..) kan ik tussenstap foto’s maken.
Bedankt voor je reactie. Ik wacht het af en ga intussen misschien zelf maar wat uitproberen. Lekker wordt het vast wel 🙂
Ik heb ze gister gemaakt, heerlijk!
Ook ik moest even goed lezen en nadenken hoe je het omschreven had. Voor de bakkers hierboven, over punt 5: de 12 korte strookjes snij je vervolgens in de LENGTErichting, naar de ‘dichte’ kant toe, maar je stopt 1cm voor het einde. Zo hou je 2 strookjes over die nog met 1 kant aan elkaar vast zitten. Dan kun je ze rond elkaar wikkelen. Daarna rol je die strook als slakkenhuisje op.
Succes 🙂
Bedankt, Britt! Ik denk dat ik het nu begrijp.
Zou ik de tweede rijs ook ’s nachts in de koelkast kunnen doen, zodat ik ze smorgens alleen nog maar hoef af te bakken?
Dat durf ik zo niet te zeggen! In de koelkast rijst het vaak heel erg langzaam.
Ik heb het gewoon geprobeerd, en het is super goed gelukt! Waren prima gerezen en erg lekker.
Heerlijk recept! Omdat het basisrecept voor deze en de kaneelbroodjes hetzelfde is, heb ik van het basisdeeg 1 deel kaneelbroodjes en 1 deel kardemombroodjes gemaakt. Ze waren vandaag meteen allemaal al op ?
Dank je wel voor dit leuke recept. In Zweden heb ik deze broodjes ontdekt. Erg lekker!
Op de site van AH staat een filmpje hoe je het deeg moet vlechten (ik had eerst ook het recept van AH geprobeerd, maar deze broodjes waren mislukt).
Hallo Laura,
Hoe kan ik dit best invriezen ( in zakjes, bakjes,…)? En hoe ontvries je het best? Is er dan een verandering aan de smaak of zachtheid?
Bedankt! 🙂
Verpak brood altijd luchtdicht in een diepvrieszak, dan blijft het tot drie maanden goed. Bij invriezen is er altijd enigszins verlies aan smaak (textuur in het geval van brood met name). Ook de nootjes zullen hun knapperigheid hebben verloren. Maar je kunt ze natuurlijk nog even kort (eenmalig) opwarmen in de oven voordat je ze gaat eten.
Leuk recept, ik ga het uitproberen!
Wat voor bloem moet ik hierbij gebruiken?
In dit geval is tarwebloem prima. Hier lees je meer over verschillende soorten bloem: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/
Dit was echt een super recept, super zachte broodjes. Ik begreep het vormen niet echt wat je bedoelde maar gewoon wat gemaakt en zag er prima uit!
Hoi, een vraag over de Kardemom ingredient > 1 tl kardemom = gewoon gemalen kardemom uit een kruiden potje supermarkt toch? Of de zaadjes uit een grote kardemom die gebroken is m.b.v. een vijzel?
Gemalen kardemom inderdaad! Maar je kunt ook zelf zaadjes malen in een vijzel, dat is in principe hetzelfde.
Kan ik voor dit recept ook een andere melk dan koemelk gebruiken?
Dat heb ik zelf niet getest, maar vermoed dat het wel kan. 🙂
Prima recept. Ik heb peulen gebruikt en ook wel eens poeder. Maar peulen blijven wat grover en dat vind ik lekkerder voor de tekstuur. Geeft ook meer smaak. Makkelijk deeg ook. Top.