Ingrediënten snel op kamertemperatuur

Gepost: 20 november 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

boter 2a

Ik geef het toe, ook ik vergeet wel eens mijn ingrediënten uit de koelkast te halen. Op het moment dat ik wil beginnen is mijn boter nog keihard en zijn mijn eieren nog veel te koud. Niet handig en zin om weer een tijd te wachten heb ik dan ook niet. Gelukkig zijn er simpele trucjes om je ingrediënten snel op kamertemperatuur te hebben! Want bij het bakken moeten al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor het beste resultaat. Dat is een soort ongeschreven regel. Tenzij anders vermeld natuurlijk, want soms komt het voor dat bijvoorbeeld je boter nog wel koud moet zijn.

Boter snel op kamertemperatuur krijgen

Er zijn verschillende technieken. Ik heb wel eens mensen gehoord die de boter even oppiepen in de magnetron terwijl anderen hun boter fijn raspen.

Ik vind het zelf het prettigst werken om de boter in dunne plakjes te snijden en deze vast in de kom te doen. Terwijl ik de andere ingrediënten vast afweeg en klaar zet, bereikt de boter snel de juiste temperatuur. Kleine stukjes zullen natuurlijk eerder op kamertemperatuur zijn dan een pakje boter.

eieren 1a
Eieren snel op kamertemperatuur krijgen

Eieren hoef je in principe niet per se in de koelkast te bewaren, maar er zijn veel mensen die dat wel doen. Wij ook, dus het komt wel eens voor dat mijn eieren nog niet de juiste temperatuur hebben.

Neem een kom met warm (niet te heet) water en leg je eieren hier in, ze zullen zo snel op kamertemperatuur zijn. Is je water koud geworden en zijn je eieren ook nog net iets te koud? Herhaal dit proces dan nog een keer.

Waarom moeten ingrediënten op kamertemperatuur zijn?

Het is belangrijker dan je denk om de ingrediënten op de juiste temperatuur te hebben. Als je bijvoorbeeld koude eieren of boter toevoegt, is het niet gek als je beslag of crème in de schift schiet. Wanneer alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben werken ze beter samen en nemen ze elkaar beter op om zo bijvoorbeeld een mooi glad beslag te vormen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

 1. Tabitha schreef:

  Als ik cake bak en de temperatuur van de boter is nog niet naar wens, zet ik de beslagkom in een bodempje warm water in de gootsteen. En dan maar roeren.

 2. Nienke schreef:

  Wordt in jouw recepten altijd boter op kamertemperatuur gebruikt? Want ik zie ook wel eens recepten waarin expliciet vermeld wordt dat de boter koud moet zijn, bijv. https://bettyskitchen.nl/recept-speculaastaart-met-abrikozen/

 3. Vicki schreef:

  Moet room ook op kamertemperatuur zijn?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Alles moet op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

 4. Jan Meeuwissen schreef:

  Ik maak met de kaasschaaf mooie gekrulde plakjes van de lange zijkant van de harde boter. Die laat ik in de beslagkom vallen die op de weegschaal staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *