chocolade-kersencake

17 juli 2017
48

Met twee volle bakken kersen in de koelkast besloot ik dat ermee gebakken moest worden. Het is heel apart, maar ik bak dus alleen maar met kersen. Gewoon zo los eet ik ze niet zo snel. En om nou een paar dagen alleen maar kersen clafoutis te eten vond ik ook weer zo wat, daarom bakte ik er ook nog een chocolade-kersencake mee. Ontzettend simpel en verschrikkelijk lekker. Kersen en chocolade zijn altijd een goede combinatie natuurlijk, dus het was geen verrassing dat ik heb zitten smullen van deze cake met kersen. Als je helemaal wilt uitpakken zou je over de bovenkant ook nog gesmolten (witte?) chocolade kunnen verdelen, dat lijkt me ook zalig.

Chocolade-kersen cake

Chocolade en kersen zijn altijd een goede combinatie. Deze smeuïge chocolade-kersen cake zal het zeker weten goed doen op feestjes of gewoon als toetje.
Porties: 12 personen (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren (m)
  • 1 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 20 gram cacaopoeder
  • 200 gram kersen (gewogen inclusief pit)

Instructies

  • Klop de boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Mix ook het vanille-extract door het mengsel.
  • In de kom voeg je dan het zout, zelfrijzend bakmeel en cacaopoeder toe. Mix tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Ontpit de kersen en halveer ze. Of als je geen kersenontpitter hebt zoals ik, halveer je ze eerst zodat je de pit makkelijk kunt verwijderen. Doe de halve kersen in een schaaltje en voeg er een eetlepel bloem aan toe, roer dat door de kersen heen zodat die bedekt zijn met een dun laagje bloem. Dit zorgt ervoor dat ze zo min mogelijk naar beneden zakken.
  • Voeg de kersen toe aan het beslag en spatel ze er doorheen. Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik.
  • Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte)gaar.
  • Na het bakken laat je de de cake 5-10 minuten afkoelen in de vorm, stort hem dan op een rooster waar je hem helemaal laat afkoelen.
Bewaren

In de koelkast 2-3 dagen te bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

32 reacties

  1. Trudy schreef:

    Ziet er smakelijk uit. En hoe gaat dat met een vanille cake?
    Gaat de kleur van de kresen dan in de cake lopen?
    Of zou je dat wel aandurven?

    1. Lian van Rens schreef:

      Mijn ervaring is dat de vanillecake gewoon mooi geel blijft. Alleen blauwe bessen zijn niet heel kleurvast. Succes met bakken!

      1. Trudy schreef:

        Dank je wel! 🙂

  2. Sonja schreef:

    Oh, heerlijk! Zou je ze ook als kleine cakejes kunnen maken in een muffinvorm? Dan moet ik de baktijd aanpassen denk ik.

  3. Dit is belachelijk, en dan heb ik het over de veel te hoge hoeveelheid suiker en boter! Dat je dit recept online publiceerde en waar veel ‘van niets wetende lezers’ de dupe van zijn. Ik vind dit simpelweg misselijkmakend en dan heb ik het nog niet een over de hoeveelheid cacao gehad, want dat is echt een ramp. Ik krijg bij dit recept een beetje het idee dat je wilt dat de lezers ongezonde recepten maken. Denk is aan je voorbeeldfunctie. Als ik u was zou ik dit recept spoedig verwijderen.
    Mvg De Recepten Fabriek

    1. Trudy schreef:

      Wat een onaardige reactie.
      Ik heb niets met Laura’s Bakery te maken, maar zo reageer je toch niet op een site……

    2. Lieke schreef:

      Als jij dit vindt, wees dan ook zo stoer om je naam onder de reactie te zetten ipv op deze manier je digen merknaam “te promoten” en nee ik heb ook niets te maken met Laura’s bakery.

    3. Bettina schreef:

      Diegene die reageert namens de Recepten fabriek reageert spoort niet. Hoezo misleiding? Wat onzin!!! Je wilt alleen maar aandacht, zoek dat ff ergens anders! Wie denk je wel dat je bent!
      Ik denk dat ik deze cake absoluut ga maken. Hij lijkt me heerlijk! Bovendien vind ik prima wat er in gaat. Een keer een guilty pleasure, no problem for me! Moet kunnen! Heerlijk!

    4. Evelien schreef:

      Ja… nee… ik dacht echt dat ik een gezonde cake zou maken…
      Want ja chocolade en cake zijn per definitie gezond…
      serieus? -.-‘

  4. Louise schreef:

    Hallo Laura,
    Het zou heel fijn zijn, als je ook een gezondere variant van elk recept als alternatief zou plaatsen. Dus dan zonder zelfrijzend bakmeel, bloem, suiker.
    Want daarom waag ik me er niet aan je recepten te bakken, hoe lekker ze er ook uitzien. Ben benieuwd.
    Groetjes,
    Louise

    1. Marianne schreef:

      Wat kunnen mensen toch ontzettend vervelend zijn en commentaar leveren.

      Ga lekker naar een breiclub, doe je nog wat nuttigs.

    2. Lian van Rens schreef:

      Laura’s Bakery richt zich voornamelijk op de zoete baksels waar boter, suiker en bloem in zit. Zo nu en dan delen we ook ander soort recepten, wellicht dat daar een keer iets voor je tussen zit om te proberen.

  5. Marianne schreef:

    Houden jullie je maar bij al die lekkere normale recepten en laat de mensen die zo nodig suikervrij willen eten maar naar de (gezonde) site’s gaan, daar zijn er genoeg van. Wij genieten in ieder geval van de recepten.
    Zijn boven de 70, supergezond en daarbij nog slank ook.

    Groetjes, Marianne

  6. Dit vind ik echt schandalig, ik heb een lange reactie plaats waarin ik vertel hoe jij je lezers misleid en zeer ongezonde recepten publiceer. Mij bericht is echter verwijderd en dat vind ik zeer onsportief, je had op z’n minst kunnen reageren maar als je niet tegen kritiek kan vind ik dit echt vreselijk. Ik hoop dat de lezers al van je praktijken op de hoogte zijn en deze reactie serieus nemen.
    DeReceptenFabriek

    1. Trudy schreef:

      Je bent echt ziek! Of jaloers. En je reactie staat er trouwens nog steeds op.

  7. Marianne schreef:

    Oh oh oh, wat vreselijk. Je reactie staat er nog steeds op. De receptenfabriek is zo boos dat het schrijven ook niet helemaal lukt. De fabriek is een beetje in de war. Misschien teveel suikers gegeten????
    Wij hebben er hier thuis smakelijk om moeten lachen. Maar we houden je in de gaten.
    Laura en Lian, wij hopen dat jullie nog veel van die lekkere recepten mogen plaatsen.

    Groetjes, Marianne

    1. Lian van Rens schreef:

      Dankjewel Marianne!

  8. Sonja schreef:

    Lieve Laura en Lian, wij genieten erg van jullie recepten! Uiteraard heb je altijd zelf de keuze om iets wel of niet te maken of dingen aan te passen. zo maak ik zelf cake met veel minder suiker (gaat heel goed!) dus ik maak de kersencake dan gewoon met mijn eigen uitgevonden receptuur.
    Ik neem ook niet alles over wat hier staat want wij eten geen dingen waar “enge eetjes” inzitten. Ik bedoel: geen M&M’s op koekjes of Oreo’s gebruiken als bodem. Laat staan Becelproducten. Maar Laura haalt hier haar inkomsten uit en dat is haar goed recht. Als je dat allemaal niet wilt lezen, zijn er genoeg andere, niet gesponsorde websites waar je info kunt halen over gezond en suikervrij bakken, veganistisch zelfs.
    Als lezer moet je gewoon je eigen keuzes maken, ook op een blog als deze. Wil je al die suikers niet dan is dat je goed recht. Ik doe hier juist ideetjes op en maak er dan mijn eigen variant van. En soms neem ik het wel 1 op 1 over, als ik vind dat de ingrediënten passen bij onze leefstijl.
    Deze reactie is vooral bedoeld voor de receptenfabriek realiseer ik me nu …

  9. Annemieke schreef:

    Het water loopt me in de mond. Morgen eerst maar eens kersen halen en kijken of er nog kirsch in de kast staat…..lijkt me ook wel lekker erin.
    Lang leve jullie heerlijke recepten!!!

    1. Lian van Rens schreef:

      Oeh, dat moet je zeker proberen!

  10. Inge schreef:

    Hij staat in de oven. Ben benieuwd !

  11. Yvonne schreef:

    Jemig Laura en Lian wat krijgen jullie nu ineens een hoop narigheid over jullie heen.
    Maar, je bakt of je bakt niet en we weten echt allemaal dat teveel niet goed voor je is, maar
    zo af en toe moet kunnen hoor.
    Wij genieten in ieder geval heel erg van de lekkere recepten!
    Ga zo door!

  12. Gerda schreef:

    Vanmiddag gebakken en het resultaat is heerlijk!

  13. Anne schreef:

    Hij staat nu in de oven. Nu ik wat langer aan het bakken ben, probeer ik zelf wat te variëren met de recepten. Heb nu ipv 200 gram suiker, 250 gram appelmoes (zonder toegevoegde suikers en zoetsoffen) en twee zakjes vanillesuiker toegevoegd, aangezien ik appel en kers een goede combinatie vind en omdat een beetje minder suiker mooi mee is genomen 😉 (als het goed blijft smaken tenminste…). Daarnaast een anders soort boter uitgeprobeerd waar ik goede berichten over tegenkwam op het internet. Ben benieuwd!

    1. Anne schreef:

      Ik denk dat het resultaat van het recept wat zoeter en minder klef is dan deze cake, maar de smaak is goed!

  14. Daphne schreef:

    Hoi,
    Als er het geen verse kersen seizoen is, kan je dan beter kersen uit de diepvries gebruiken of kersen op sap? Zonder dat je een natte cake krijgt? Ik hoor het graag!
    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide is mogelijk, maar laat ze wel goed uitlekken en dep ze eventueel wat droog.

  15. Linda schreef:

    Hoi,
    Deze lekkere cake was hier binnen no time op. Kan ik hier cupcakes van maken? En dan 15 min op 180 graden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, ik zou ze 18-20 minuten bakken.

      1. Linda schreef:

        Dank je

  16. Amanda schreef:

    Staat in de oven. Met wat extra gehakte pure chocolade. Ben benieuwd, ruikt iig heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *