High tea organiseren: tips en recepten

21 september 2016 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
25

high-tea-tips-en-recepten-1

Wie is er nu niet gek op een high tea? Ik ben er in ieder geval dol op en heb inmiddels al van vele mogen genieten. De eerste keer dat ik er zelf een high tea organiseerde is al heel wat jaren geleden. Ik zat -volgens mij- in de eerste klas van de middelbare school en vierde mijn verjaardag voor vriendinnen met een high tea. Dat organiseren deed ik niet helemaal zelf, maar samen met mijn moeder. Toen kochten we veel kleine hapjes en lekkernijen om op tafel te zetten. Zoals mini tompoucen, koekjes en ik weet ook nog dat we toen schuimblokken hadden (daar ben ik echt gek op trouwens). De high tea was voornamelijk zoet, en als ik nu zo terug denk hadden we ons niet helemaal verdiept in het fenomeen high tea. We hielden ons vooral vast aan kleine zoete hapjes.

Gelukkig weet ik inmiddels beter, en met die kennis ging ik aan de slag voor mijn verjaardag afgelopen weekend. Al een tijdje wilde ik namelijk een artikel schrijven over het organiseren van een high tea en besloot hierdoor dat ik dat zelf ook maar weer eens moest organiseren. Ik verstuurde gelijk de uitnodigingen naar familie en vrienden en begon met het maken van een lijst met baksels. Daarna was het een kwestie van plannen en alles maken. In dit artikel geef ik je mijn tips en deel ik wat leuke ideeën voor recepten die je op een high tea zou kunnen serveren. De recepten van de baksels die je op de foto’s ziet staan, komen in de komende weken allemaal online. 

high-tea-tips-en-recepten-5

Wat is een high tea

De high tea zoals wij die in Nederland kennen vind ’s middags plaats. Onder het genot van allerlei kopjes thee geniet je van een assortiment kleine hartige en zoete hapjes, soms gaat daar een kopje soep aan vooraf. Dat ligt maar net aan de locatie waar de high tea is. Op die etagères staan dan bijvoorbeeld quiches en sandwiches als hartige hapjes en daar begin je mee. Als zoete hapjes mogen de scones niet ontbreken natuurlijk, en ze worden vaak vergezeld door koekjes, brownies en taartjes. Als de hapjes maar klein zijn.

In Engeland noemen ze dit trouwens een afternoon tea. Als je daar voor een high tea kiest, krijg je rond etenstijd een hartige (brood)maaltijd met hapjes.

Voor welke gelegenheid

Een high tea past bij elke gelegenheid. Ik organiseerde er eentje voor mijn verjaardag, maar ik hoor ook vaak dat ervoor gekozen wordt bij een babyshower, vrijgezellenfeest of gewoon een gezellige middag. Je kunt er zelfs een thema van maken, bij mij schieten nu gelijk ideetjes in mijn hoofd voor een Kerst high tea (misschien dat ik dat dit jaar ook maar gewoon moet doen haha).

Je kunt de hapjes ook aanpassen op elke gelegenheid, bij een babyshower kun je kiezen voor roze en/of blauwe hapjes. Nog een mogelijkheid is het aanpassen van de drankjes, in plaats van thee kun je wijn serveren en zo wordt het een high wine. Zelfs van een high beer heb ik wel eens gehoord, dan heb je allerlei soorten bier met lekkere hapjes.

high-tea-tips-en-recepten-4

Organisatie

Het belangrijkste is dat je weet voor hoeveel mensen je een high tea wilt organiseren. Dan bepaal je hoeveel hapjes je wilt serveren. Wil je veel hapjes in kleine hoeveelheden, of minder hapjes waarvan je meer maakt?

Ik koos voor 12 verschillende hapjes waarvan de verdeling tussen hartig en zoet ongeveer gelijk was. Dit was meer dan genoeg (we waren met 14 man) en ik hield ook nog wat dingen over. Als je minder hapjes neemt, dan kun je er rekening mee houden dat iedereen elk hapje kan proeven. Ikzelf deed dit niet omdat ik best veel verschillende hapjes had, van sommigen waren er 8-12 hapjes en van anderen juist weer een schaal vol. Dat was helemaal geen probleem, want iedereen pakte gewoon wat hij of zij lekker vond en ik had van niets een tekort.

Welke hapjes ga je maken

Goed, als je weet hoeveel mensen je kunt verwachten en hoeveel hapjes je daarvoor ongeveer op tafel wilt zetten, kun je gaan plannen. Stel dat je 10 verschillende hapjes wilt gaan maken, dan ga je op zoek naar 5 zoete en 5 hartige recepten. Die verdeling kan ook anders liggen natuurlijk als je dit wilt.

Wat ik belangrijk vind, is zoveel mogelijk diversiteit aanbrengen in de hapjes. Dus niet 3 zoete hapjes met chocola, 1 is meer dan genoeg. En ook niet alleen maar bladerdeeghapjes, er is meer dan genoeg te verzinnen. Je hoeft ook niet alleen maar op zoek te gaan naar kleine hapjes. Je kunt ook gerust een taartje bakken en deze in kleine puntjes snijden. Dat is het leuke, je kunt eigenlijk alles maken, zolang je maar kleine porties serveert.

high-tea-tips-en-recepten-2

Om je een idee te geven, stel ik vast een lijstje voor je samen met 5 zoete en 5 hartige recept ideetjes. Hierbij heb ik zoveel mogelijk gevarieerd in smaken en soort gebak.

Zoete recepten
 1. scones (recept)
 2. mini lemon meringue pies (recept)
 3. hazelnoot-chocolade truffels (recept)
 4. sinaasappel-amandel koekjes (recept)
 5. bramen-abrikozen plaatcake (recept)
Hartige recepten
 1. hartige madeleines met Parmezaanse kaas (recept)
 2. carpaccio wraps (recept)
 3. pizza bonbons (recept)
 4. hartig breekbrood met bacon (recept)
 5. hartige mini muffins (recept)

Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk, kijk maar eens tussen de borrelhapjes voor hartige inspiratie en het kleine gebak voor zoete ideetjes. Onthoud dat je elk recept kunt kiezen, als je er maar kleine porties van maakt.

high-tea-tips-en-recepten-3

Bakken + plannen

Nu je weet wat je allemaal wilt maken, moet het nog gebakken worden. Lees van alle recepten de bereiding goed door voordat je een planning gaat maken. Soms moet een deeg rusten, dan kun je al prima met het volgende baksel beginnen. Ook wanneer er iets in de oven staat kun jij al verder. Zodra dat baksel uit de oven komt, kun je gelijk het volgende erin zetten.

Bepaal van tevoren hoeveel tijd je nodig denkt de hebben, plan dit altijd iets ruimer in. Kijk ook naar de tijd die je hebt. Ikzelf heb op vrijdag al 3 baksels gemaakt, 7 op zaterdag en de laatste 2 op zondagochtend. Zondagmiddag was mijn high tea. Ook belangrijk: kijk naar de houdbaarheid van de baksels. Het is niet handig om bijvoorbeeld sandwiches al 2 dagen van tevoren te maken. Die kun je het best diezelfde dag bereiden.

voorbeeld

Als ik naar de zoete recepten kijk uit het lijstje, zou ik beginnen met de truffels. Deze hoeven niet in de oven, maar stijven op in de koelkast, daar hebben ze wel een paar uur voor nodig. Dan zou ik het koekdeeg maken en wanneer het deeg in de koelkast rust, kun je de abrikozen-bramen plaatcake maken en in de oven schuiven. Als die in de oven staat, kun je de bladerdeeg bakjes maken voor de kleine citroen taartjes, die kunnen dan na de cake in de oven. Dan ga je door met de scones en wanneer deze in de oven staan ga je verder met de koekjes. De bladerdeeg bakjes zijn nu wel bijna afgekoeld en die kun je afmaken met de vulling en topping.

Serveren

Nu al je baksels af zijn komt het leukste: je baksels serveren! Ga je met zijn allen aan tafel zitten of maak je er een ‘buffet’ van? Ik koos voor dat laatste en zette de eettafel vol met taartplateaus, een etagère, schaaltjes en bordjes. Op elk kwam een ander baksel te staan. Ook stonden er bordjes en servetten op tafel zodat iedereen kon pakken wat -en wanneer- hij dat wilde.

Ook heel leuk is om -als je de ruimte hebt- met zijn allen aan tafel te gaan zitten. Dan is het wel handig om de hapjes in groepjes over de tafel te verdelen, zodat iedereen eenvoudig alle soorten hapjes kan pakken van zijn of haar plek.

high-tea-tips-en-recepten-6

Thee

Ik zou het bijna vergeten na al die baksels. Bij een high tea hoort natuurlijk thee! Ik zorgde ervoor dat ik op tafel verschillende soorten smaken thee had staan en dat ik constant heet water had. De waterkoker draaide overuren 😉 .

Je kunt verder kijken naar speciale smaken thee die goed passen bij je baksels, maar dit heb ik zelf niet gedaan. Ik heb een stuk of 7 verschillende theesmaken in bakjes op tafel gezet zodat iedereen gewoon kon pakken waar hij zin in had. Vergeet ook niet een paar schaaltjes waar de gebruikte theezakjes op gezet kunnen worden.

Genieten

Het allerbelangrijkste: geniet van de high tea! Je hebt flink wat uren doorgebracht in de keuken en nu alles is gebakken en is geserveerd kun je samen met je gasten genieten van al het lekkers.

Heb jij wel eens een high tea georganiseerd? En vond je dat leuk of vooral heel stressvol? Ikzelf vond het echt ontzettend leuk en heb alweer zin om een volgende high tea te organiseren. Misschien toch maar in kerstthema, want daar heb ik inmiddels allerlei ideetjes voor.

Oh, de recepten die je op de foto’s ziet staan komen allemaal nog online. Vooral even mijn blog in de gaten houden dus de komende weken. Als alles online staat, zal ik hieronder even een lijstje maken met de recepten inclusief linkjes.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

34 reacties

 1. Marjolein schreef:

  Hallo Laura, ik heb al twee keer een high tea gemaakt met thema, 1 keer met Pasen jarig en alles geel/groen gehouden en 1 keer jarig net voor Koningsdag en toen alles rood/wit /blauw/oranje gehouden. En nu wil ik rond sinterklaas een sint-high tea houden. Jou high tea ziet er ook overheerlijk uit! 🙂 O ja, ik maak in principe ook alles zelf. Groetjes!

 2. Carolien schreef:

  Allereerst nog van harte gefeliciteerd!!!
  Ziet er allemaal heerlijk uit!

  1. Aukje schreef:

   Hallo Laura, ik heb een theetuin, en de afgelopen weken heb ik zo’n 2 á 3 high teas per week gemaakt. Natuurlijk maak ik alles zelf (toch wel een must voor een theetuin vind ik…)
   Ook probeer ik met regelmaat iets nieuws uit. Dit voor de gasten die vaker in een seizoen terugkomen voor een high tea en dus steeds andere taartje en hapjes geserveerd krijgen.
   Ik ga zeker ook een aantal van jouw recepten uitproberen!
   By the way, scones kun je prima al eerder bakken en in de vriezer doen. Op de dag zelf rustig laten ontdooien en daarna opwarmen in de magnetron op 450 watt. (Gemiddeld zo’n 1 min per stuk) Ze zijn dan perfect!

 3. Lianne schreef:

  Nog van harte gefeliciteerd! Ik organiseer elk jaar een high-tea, met heel wat vrouwen uit de buurt. Iedereen neemt wat mee. Dit vertellen we wel van te voren, zodat er een beetje een gelijke verdeling tussen zoet en hartig is. Daarnaast voorkom je dan dat een hapje meerdere keren wordt meegenomen. Heel erg gezellig en leuk. Je leert elkaar beter kennen en je kan recepten uitwisselen. 🙂

 4. Kimberley D schreef:

  Hoi Laura, gefeliciteerd met je verjaardag! Zo bizar, ik heb voor vandaag een high-tea georganiseerd! Ik moest zo lachen toen ik m’n mail opende en daar zag dat daar je nieuwe bericht ging 😀 Die van mij eindigen altijd in een Mad Hatter’s Tea Party!

 5. Trudy schreef:

  Wat feestelijk, zo was ik er toch een beetje bij.
  Ooit heb ik eens met een vriendin in Somerset óók een leuke “tea” gedaan. We kregen een etagiere vol met weĺ 20 gebakjes.
  Wat we opkregen betaalden we, de rest ging terug. We kwamen tot 5 per persoon. Heerlijk, maar eigenlijk onnodig te zeggen dat we ’s avonds niet meer gegeten hebben!

 6. Handig artikel, leuk dat jouw hapjes ook makkelijk te maken zijn en je kunt er eindeloos mee varieren! Love it

 7. Leuk artikel! Ik organiseer ook graag ook gezellige dineetjes voor vrienden en familie. Een high tea vind ik ook erg leuk! Denk dat ik binnenkort meteen weer wat ga plannen 😉

 8. Kelly schreef:

  Oh wauw, dat ziet er heerlijk uit! Ik krijg spontaan zin om een high tea te organiseren 🙂

 9. Margot schreef:

  Wat een fijn artikel! En alles ziet er natuurlijk weer heerlijk uit!

 10. ohladybake schreef:

  heel fijn artikel en blij dat je hierover geschreven hebt
  doet me aanzetten omdit zelf eens te organiseren

 11. Jamey schreef:

  Wat ontzettend leuk! De recepten klinken ook echt heerlijk!

 12. Hazel schreef:

  Van high teas kun je nooit genoeg krijgen! 🙂
  Ook altijd weer een leuke gelegenheid om te experimenteren met nieuwe hapjes.

 13. Femke schreef:

  Mijn zus en ik hebben afgelopen jaar een kerst high tea georganiseerd. Het was bij ons meteen als een soort van diner dus wij hadden een soepje vooraf en een goede verdeling gemaakt tussen zoete, hartige en machtige hapjes, Wij hadden ook wat tapas achtige hapjes erbij.
  De kleuren waren bij ons rond/ wit en ik had van papier kerstboompjes geknipt, deze door mijn nichtje van toen 2 laten kleuren en dan op een prikker bevestigd en daaronder een lintje met een kaartje wat voor soort hapje het was. Het was erg leuk om te maken en volgens mij smaakte het ook iedereen!
  O ja, nog proficiat met je verjaardag!

 14. Nicole schreef:

  Wat een leuk artikel! En erg handig ook 🙂

 15. Natascha Fuchs schreef:

  Hoi Laura,

  Wat zijn dat voor sterretjes baksel die ik op de foto van je high-tea zie?

  Liefs Natascha

  1. Laura schreef:

   Hartige koekjes, recept komt nog online 🙂

 16. Marinda schreef:

  Het ziet er heerlijk uit!
  Heb je in de chocolaatjes (truffels) met het stukje stroopwafel er boven op ook stroopwafels verwerkt? Dus ipv bastogne koeken met roomkaas, stroopwafel met roomkaas?
  Ik ben benieuwd. Deze truffels maak ik vaak met bastognekoeken of speculaas. Een variant is altijd welkom. Ik had het zelf nog niet bedacht.

  Groet, Marinda

  1. Laura schreef:

   Ja klopt, het recept komt volgende week online 🙂

   1. Marinda schreef:

    Wat leuk. Nog even wachten dus. Maar misschien waag ik het er zelf al op 😉

 17. Rianne schreef:

  Wat ziet dat er geweldig uit!
  En dat je dat ook nog voor elkaar krijgt na al die drukke weken ivm je boek,petje af!
  Heel fijn dit artikel en ik ben heel benieuwd naar de recepten:-)

 18. Thijs schreef:

  Ik wil heel graag een keer voor mijn vriendin en haar vriendinnen een high-tea organiseren. Maar aan wat voor bedrag moet ik denken als ik dit wil realiseren en hoeveel tijd met het voorbereiden?

  1. Laura Kieft schreef:

   Je kunt het zo gek maken als je wilt. Hoeveel tijd en geld het kost is helemaal afhankelijk van de recepten die je kiest.

 19. buffet bestellen schreef:

  Ziet er echt heel goed uit! Erg handige tips.

 20. Mariëlle schreef:

  wat ziet dit er verrukkelijk uit zeg! Ik krijg gelijk zin om lekker te gaan tafelen en met vriendinnen een high-tea te houden!

 21. Anoek schreef:

  Ziet er super leuk uit! Ook de verschillende kleuren taartplateaus zorgen voor een feestelijk geheel! Waar kan je zulke kleurrijke plateaus krijgen?

  1. Lian van Rens schreef:

   Deze zijn door de jaren heen gekocht en bij verschillende winkels besteld.

  2. Kimberley D schreef:

   Hee Anoek,
   Ze worden in allerlei leuke winkeltjes verkocht, als ’taartstolp’, ’taartplateau’ of ‘cake stand’. Onder een boel andere hebben de webshops ‘Teitloos’ en ‘Dames van de thee’ hele leuke en kleurrijke exemplaren! Voornamelijk van het merk Rice:) Of ga op zoek in fysieke winkels; dan steun je ook nog eens de kleine ondernemer! Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
   Groetjes, Kimberley

 22. m schreef:

  hmmm deze high tea ziet er heerlijk uit zeg. Ik krijg er gelijk trek van. Dit ga ik zeker een keertje doen thuis met wat vrienden of mijn moeder en tantes.

 23. Esther schreef:

  Wat een leuke pagina heb je! Ik kwam er terecht toen ik suggesties zocht voor de high tea die we gaan maken voor een groepje kampeer-chica’s (een kampeerweekend voor ladies only met hun gepimpte caravannetjes) dat wordt smullen! Leuk en erg nuttig om dit te lezen, ik krijg er trek van….

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat leuk! Mocht je nog vragen of verzoekjes hebben, laat maar weten 😉 Dan ga ik ermee aan de slag!

 24. Rojanne schreef:

  Hoi Laura!
  Ik wil ook een high tea houden voor mijn verjaardag, maar ik heb niet van die leuke standaards en bakjes. Waar heb je die vandaan?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik durf het niet meer te zeggen, maar Google helpt je een heel eind op weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *