Het Laura’s Bakery Bakboek: The making of #1

Gepost: 27 juni 2017 Laatst bewerkt: 15 juli 2022

Onlangs maakte ik bekend dat ik druk bezig ben met boek nummer 2: Het Laura’s Bakery Bakboek. Een boek dat nog meer in lijn ligt met dit blog. Er zitten natuurlijk zoete hoofdstukken, maar de borrelhapjes die hier op Laura’s Bakery zo belangrijk zijn geworden mogen ook niet ontbreken. Eigenlijk heb je aan dit boek dus genoeg voor al je feestjes. Je kan lekker gebak op tafel zetten, maar ook lekkere hartige hapjes. En dan zijn er ook nog desserts om van te genieten. Meer dan genoeg lekkers dus. Het boek heb ik inmiddels al ingeleverd en de eerste ronde met een redacteur zit er ook al op. Hoogste tijd om jullie eens even op de hoogte te brengen van het hele proces tot nu toe!

Recepten bepalen

Zoals ik vorige keer aangaf weet ik dus al sinds oktober 2016 dat ik dit boek ga maken. Ik besloot echter te wachten tot het nieuwe jaar om er echt mee aan de slag te gaan. Het najaar heb ik het al druk genoeg met de blogs, dus daar heb ik mij in die periode op gefocust.

In januari ging ik echt aan de slag met mijn tweede boek. Voor het voorstel had ik al een lijst gemaakt van recepten, maar ik wilde dit nog wat concreter uitwerken. Zo had ik veel soorten gebak bedacht, maar had ik nog niet de smaak bedacht. Een cheesecake bijvoorbeeld, maar welke smaak die moest krijgen wist ik nog niet.

Daar heb ik dus even flink voor zitten brainstormen. Het bedenken van lekkere recepten vind ik niet moeilijk, maar in een boek moet je wel zorgen voor genoeg diversiteit. Niet alles met chocola bijvoorbeeld, of heel veel met aardbeien. Ik heb dus flink zitten strepen en schuiven maar had uiteindelijk een mooie lijst met recepten.

Deze lijst is overigens wel nog een paar keer veranderd. Want dan stond ik in de keuken en vond ik toch dat het anders moest, of ik had gewoon een lekkerdere variant bedacht. Ik heb zelfs nog recepten weggestreept en vervangen door een heel anders soort baksel.

Schrijven en voorbereiden

In februari begon ik met het schrijven. Intro’s, stukjes theorie en wat andere dingen. Ik was nog niet begonnen met bakken omdat ik het liefst wilde wachten tot het weer wat beter werd en de dagen langer licht waren.

Wat ik wel al kon doen was het uitwerken van de recepten. Of nou ja, eigenlijk het maken van een eerste versie. Dat doe ik graag om een beetje houvast te hebben als ik echt aan de bak ga. Eenmaal in de keuken veranderd dit vaak nog, maar dan weet ik in ieder geval wat ik allemaal nodig heb.

Nog iets wat ik kon voorbereiden: een planning. Ik ben gek op het maken van planningen en lijstjes, lastiger vind ik het om mij aan zo’n planning te houden. Slechte eigenschap die ik al heb zolang ik mij kan herinneren. Het zal je (en mij ook niet) dus niet verbazen dat ik mij niet aan die planning hield. Ik had aparte boekdagen gepland om te bakken, maar uiteindelijk vond ik het toch fijner werken om blog- en boekrecepten op dezelfde dag te maken. Dat deed ik dus ook en paste mijn planning daar deels op aan.

Aan de bak

In maart begon ik dan echt met bakken. De eerste 2 weken hield ik mij nog perfect aan mijn gemaakte planning, toen paste ik hem al aan. En in de loop der tijd is hij ook nog vaak aangepast. Ha, af en toe werd ik gek van mezelf met die planning die maar bleef veranderen.

Wat ik wel had veranderd in mijn werkwijze ten opzichte van mijn eerste boek was het fotograferen van de baksels. Dat deed ik vorig jaar gelijk toen een baksel af was. Nu bakte ik eerst alles zodat ik dan achter elkaar alles op de foto kon zetten. Mijn fotohoekje stond wel constant klaar zodat ik af en toe ook een extra foto kon maken van een beslag dat net in de vorm zat bijvoorbeeld. Dat werkte heel fijn.

De bakdagen zelf plande ik uiteraard ook, dat is dan een planning waar ik mij wel weer prima aan kan houden. Ik schrijf dan op in welke volgorde ik alles wil maken en voorbereiden. Ik schreef er laatst een artikel over op Handige Baktips. Die bakdagen gingen dus helemaal prima! Uiteraard lukte niet alles in een keer of was ik gewoon niet tevreden genoeg. Dus dan kwam zo’n recept weer opnieuw op mijn planning te staan. Er staat een taart in het boek die ik zelfs drie keer opnieuw maakte voor ik echt helemaal tevreden was.

Nog iets wat bij deze bakdagen hoort: heel veel bende. De keuken stond propvol en de vaatwasser draaide overuren. De eettafel betrok ik er ook al snel bij om mijn spullen kwijt te kunnen en zelfs dan moest ik tussendoor regelmatig opruimen om het een beetje geordend te houden. Dat ging overigens ook beter dan vorig jaar. Elke keer na een bakdag moest ik van mijzelf alles opruimen, ook al had ik het de volgende dag alweer nodig.

Fotoshoot

Halverwege mei was het tijd voor een fotoshoot. Deze dag zouden we de foto voor de cover schieten en nog meer sfeerfoto’s voor in het boek. Ik ben weer ontzettend blij met alle gemaakte foto’s. Ik kan jullie er binnenkort denk ik wel al een paar laten zien. Dat zal ik doen wanneer ik ook de cover mag laten zien!

Puntjes op de i

Toen alle baksels af waren was het tijd voor de laatste dingen. Het uitwerken van de laatste recepten, het schrijven van de laatste stukjes tekst en het uitzoeken van de foto’s. Daar zijn in de laatste dagen voor mijn deadline nog behoorlijk wat uren in gaan zitten.

Daarna heb ik alle teksten en foto’s ingeleverd bij mijn uitgever die het weer doorzette naar de vormgever en redacteur. De redacteur ging als eerst aan de slag met het checken van al mijn teksten. Dat kreeg ik daarna weer terug zodat ik het ook nog eens door kon lezen en waar nodig aanpassen of aanvullen. Dat heb ik inmiddels dus ook gedaan en nu ligt mijn boek bij de vormgever. Ik kan niet wachten om het eerste resultaat te zien!

Overigens hebben we ook de titel iets veranderd. Niet te veel, alleen de volgorde van de woorden is iets anders. Dat vonden we nog beter en onderscheid zich iets meer van mijn eerste boek, we willen natuurlijk niet dat er verwarringen ontstaan in winkels. Dus de definitieve titel is ‘Het Laura’s Bakery Bakboek’, dat dekt de lading van het boek ook perfect.

En dat is hem dan alweer. Het boekproces tot nu toe! De komende tijd staat er ook nog genoeg op de planning hoor, de vormgeving uiteraard, de marketing rondom het boek waar ik al hele toffe plannen voor heb en nog veel meer puntjes die op de i gezet moeten worden. Dit vind ik zelf een hele leuke fase in het maken van een boek, alles begint nu vorm te krijgen. Al die losse teksten en foto’s worden samengevoegd tot een geheel en dat is heel gaaf om te zien.

Wanneer we weer wat verder zijn in dit proces schrijf ik natuurlijk weer een nieuwe update. Mocht je nog vragen hebben over dit proces dan hoor ik het ook graag, dan kan ik het meenemen in de volgende update.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

 1. Karlijn schreef:

  Wat leuk! Ik ben benieuwd naar hoe het boek eruit komt te zien 🙂
  Mag ik vragen welk statief jij gebruikt om te fotograferen? Ik ben ook op zoek naar een statief waarmee ik van recht bovenaf foto’s kan maken, maar ik heb er nog geen kunnen vinden. Die van jou ziet er handig uit!

  1. Laura Kieft schreef:

   Hij is van Manfrotto, ze hebben verschillende soorten/hoogtes van dit soort model.

 2. Gina schreef:

  Kan niet wachten tot je tweede boek af is ,heb hem al op mijn verlanglijstje gezet .

  1. Laura Kieft schreef:

   Wat leuk om te horen! 😀

 3. Dorien schreef:

  Ik ben zo benieuwd naar dit boek 🙂
  Is het al bekend wanneer we het kunnen pre-orderen?
  En ga je dit keer ook weer signeersessie houden (hopelijk kan ik deze keer wel)?

  1. Laura Kieft schreef:

   Zoals het er naar uit ziet publiceer ik volgende week een artikel met de cover, informatie over het boek en de mogelijkheid tot reserveren 🙂 Over signeersessies zal ik later wat plaatsen, dat is nu nog niet bekend namelijk.

 4. Franciska schreef:

  Leuk Laura, ik zag net dat het al te reserveren is via Bol, gelijk gedaan uiteraard. Ben ook heel blij met je eerste boek.

  1. Laura Kieft schreef:

   Wat leuk om te horen!

 5. Homemade by Joke schreef:

  Heerlijk om te lezen lieverd en wat spannend allemaal weer zo’n mooi nieuw boek!
  Ik weet hoeveel werk je er aan hebt gehad maar oh wat leuk om weer zo’n mooi boek erbij te hebben.
  Ook ik kan niet wachten om het boek in het echt te zien en in mijn handen te hebben.

  Liefs, mam ♥

 6. Diana schreef:

  Geweldig nieuws, wat knap dat je dat zo gestructureerd ben. Natuurlijk heb ik het eerste boek gekocht, ik ben al jaren een fan van je. De recepten zijn altijd een bron van inspiratie.
  Ik heb ook een keer een recept van je gebruikt voor een aquarel, dat weet je vast nog wel.
  Je hebt bij the making of bij het vorige boek een prachtige foto gehad met een werksituatie met de groene kitchenaid en allerlei lekkers. Ik ben op zoek naar die foto want dat wil ik 1 op 12 maken. Helaas kan ik de bewuste foto niet meer vinden. Staat die nog ergens of je blog?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat weet ik inderdaad nog! Misschien bedoel je de foto uit dit artikel? http://www.laurasbakery.nl/the-making-basisbakboek-2/

 7. Trudy schreef:

  Wat speciaal om te lezen hoe de werk volgorde is.
  Dat is niet niks.
  Een schrijver van een detective heeft het denk ik makkelijker. Bij haar/hem moet er de nodige fantasie zijn en het plot moet kloppen.
  Bij jou moet niet alleen het plot kloppen, de baksels moeten ook nog eens erg lekker zijn!
  Worden nu spannende weken voor je, Succes!!

 8. Marianne schreef:

  Elke keer als ik een berichtje van je krijg denk ik: o ja lekker ga ik ook maken. Meestal lijkt het eindprodukt niet meer op dat van jou doordat ik varieer met wat ik in huis heb. Dit zijn jou tartalettes met lemoncurd en bosbessen, geeindigd als tartalettes met mascarponeroom met citroenrasp, gestoofde rabarber en eiwitschuim. Bedankt voor je ideeën!
  (Ik zie helaas niet hoe ik een foto kan toevoegen)

 9. Sandra schreef:

  Hihi, ik zat net zo te lachen!
  In de mail zag ik de bovenste foto in het klein, en dacht: “hѐ, wat doet dat schattige schemerlampje nou bij al de bakspullen..?”
  Eenmaal in het groot, bleek het je mooie bakvorm op een mintgroen taartplateau te zijn!
  Ben benieuwd naar je boek!!

 10. Debbie schreef:

  Oehh can’t wait ? Enorm fan van je eerste boek!

 11. Marieke schreef:

  Super leuk om te lezen! Ben heel benieuwd naar je boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *