Hartige muffins heb ik al in vele smaken gemaakt, maar een hartige cake was nog niet eerder uit mijn oven gekomen. Hoogste tijd dus om eens met dit idee aan de slag te gaan, want zo moeilijk is dat niet. Ik houd heel erg van zongedroogde tomaatjes in hartige baksels en ook chorizo vind ik heerlijk, dus deze twee ingrediënten wilde ik er in ieder geval in hebben. Daar zocht ik nog wat andere smaakmakers bij die er met zijn allen een fantastisch lekkere hartige cake van zouden maken. Ik zal alvast verklappen dat dit is gelukt!

hartige cake 2a

Hartig cake recept

Opslaan
Recept afdrukken

4 van 2 stemmen

Hartige cake

Zoete cakes zijn natuurlijk heel erg lekker, maar wist je dat een hartige cake net zo lekker kan zijn? Zeker uitproberen dus!
Porties: 12 plakjes (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 3 eieren (M)
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 150 ml melk
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram geraspte kaas
  • 100 gram chorizo blokjes
  • 100 gram zongedroogde tomaatjes (op olie)
  • 65 gram pijnboompitten
  • 2 stelen bosui
  • peper, zout, Italiaanse kruiden

Instructies

  • In een kom doe je de natte ingrediënten bij elkaar; eieren, zonnebloemolie en melk. Roer met een garde door elkaar. Snijd de chorizo in blokjes, de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en de bosui fijn. De droge ingrediënten voeg je in een andere kom bij elkaar; zelfrijzend bakmeel, geraspte kaas, chorizo, zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten, bosui, peper, zout en de Italiaanse kruiden. Meng deze droge ingrediënten met een spatel door elkaar.
  • Voeg de natte ingrediënten toe en spatel tot een mooi beslag. Je kunt stoppen met spatelen zodra de droge ingrediënten helemaal zijn opgenomen. Bekleed een cakevorm met bakpapier en stort het beslag in de vorm.
  • Bak de hartige cake in ongeveer 50 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cake even afkoelen voor je hem aansnijdt. Zelf heb ik een aantal plakjes van de cake ingevroren welke ik als hartig tussendoortje kan nemen.
Bewaren

Wanneer ingevroren tot een maand houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

28 reacties

  1. Dothy Van Dyck schreef:

    Ziet er lekker uit, ga het zeker uitproberen !
    Bedankt voor het delen van je recepten !

  2. ingrid schreef:

    leuk, zo’n reminder aan vroeger. ooit bakte ik vaak hartige cake met ham en olijven, was helemaal uit mijn systeem geraakt, terwijl de kinderen bij mij juist dol zijn op hartige dingen, dus ga snel aan de slag met deze variant. ik ben ook dol op die zongedroogde tomaatjes.

  3. Marianne schreef:

    De hartige cake gemaakt en dat was smullen.
    Echt een leuk recept

  4. Marrit schreef:

    Hallo Laura,
    Wat een heerlijk recept, wil het snel gaan proberen (met ham ipv chorizo, daar hou ik niet zo van). Denk jij dat je deze cake kunt invriezen?

    Groetjes!

    1. Lian van Rens schreef:

      De cake kun je invriezen.

  5. Ka schreef:

    Hallo,
    Vandaag de hartige cake uitgeprobeerd, heel lekker! Ik heb er een vegetarische variant van gemaakt met: kappertjes, zongedroogde tomaten, blokjes courgette en bosui. Echt een aanrader!

  6. Judy schreef:

    Hartige cake gemaakt. Het was heerlijk en makkelijk te maken. Deze ga ik beslist vaker maken!

  7. Anita schreef:

    Hoi Laura,

    Als je de cake de avond van te voren bakt, is het de volgende dag nog smeuïg?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, verpak hem na afkoelen wel goed in folie.

  8. Gabriëlle schreef:

    Wat is de baktijd als je de cakejes maakt in een muffinvorm?

    1. Laura Kieft schreef:

      ongeveer 15-18 minuten

  9. Marian schreef:

    Even n vraagje, kan ik i.p.v. de zonnebloemolie, ook arachideolie gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik zelf geen ervaring mee, durf ik dus niet met zekerheid te zeggen helaas.

  10. Simone schreef:

    Lijkt mij ook lekker met maismeel, maar ik weet niet of ik dan meer of minder meel niet gebruiken dan in dit recept. Het neemt het vocht misschien wat anders op.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou het niet 1:1 vervangen als je verder niets aanpast. Gewoon wat experimenteren met verhoudingen dus.

  11. Thess schreef:

    Hij staat in de oven!! Heb alleen geen melk maar kokosmelk gebruikt en een beetje kokosmeel met de zelfrijzend bakmeel. Nu nog een klein uurtje wachten…

  12. Ina schreef:

    Lekker recept, ga ik volgende week maken.
    Ben dol op hartige taart maar dit lijkt ook heerlijk

  13. Jette schreef:

    Hallo, ik wil dit 1 dag van tevoren maken kan dat? Moet je hem dan in de koelkast bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je de cake de avond van te voren maakt raad ik je aan hem goed luchtdicht te bewaren. Invriezen is lastig voor 1 nachtje.

  14. Thess schreef:

    Ik heb m gemaakt, in alu folie gedaan en in de koelkast bewaard. Het blijft toch vlees…. hij was lekker!

  15. Vera schreef:

    Heeft iemand nog tips om een lekkere vega (of eigenlijk: voor tijdens zwangerschap) variant van deze cake te maken??

    1. Laura's Bakery schreef:

      De chorizo kun je weglaten en vervangen door wat extra kaas, bosui, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitten 🙂

  16. Imke schreef:

    Hoi Laura,
    Kan ik ook bloem en bakpoeder gebruiken ipv zelfrijzend bakmeel? Hoeveel gebruik ik dan voor het recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker! Je leest er hier alles over: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

  17. Ger Kerkhoven schreef:

    Hallo Laura,
    Dank voor je heerlijk recept. Ik heb de chorizo vervangen door 100 gr. plantaardige gyros van Vivera en er twee kleine teentjes verse knoflook en half duimpje verse gember bijgevoegd. FF kort bakken. Een kwart van een grote ui vervangt de bosui, die tot mijn verrassing ontbrak in de groentelade. De ui werd rauw aan het recept toegevoegd. Het resultaat is uitstekend. Ziet er bijna uit als op jouw foto en smaakt heerlijk pittig. Aanrader!

  18. Lara schreef:

    Hey,
    Het recept ziet er super uit maar mijn (microgolf)combioven is niet de beste dus had deze ingesteld op 170°C. De cake was nog erg vochtig/dens terwijl het er al een 25min langer heeft ingestaan. De buitenkant zag er wel super uit.
    Iemand een suggestie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig van een afstand te bepalen, maar vermoedelijk heeft hij dan toch wat langer nodig gehad. Heb je wel een gewone cakevorm gebruikt?

  19. Lara schreef:

    Het is een siliconen vorm maar met metalen verstevigen binnenin.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept