Ik kan geen genoeg krijgen van focaccia’s. Het is alweer twee jaar geleden dat ik voor het eerst een picknick-variant maakte, een kleiner formaat focaccia’s met tomaat. Deze keer ging ik weer aan de slag met kleinere focaccia’s, maar dan met zwarte olijven en knoflook. Ik werkte de broodjes af met tijm, maar je kunt ook heel goed rozemarijn gebruiken. Deze focaccia met olijven en knoflook zijn ideaal voor de lunch of bij een lichte, Italiaanse maaltijd. Erg moeilijk om vanaf te blijven als ze net uit de oven komen, want op dezelfde dag smaken ze het allerlekkerst.
Wat is jouw favoriete soort focaccia?
Hoi Laura, zou ik om werk/tijd te besparen dit ook van te voren maken? Dus deeg maken, beleggen en ongebakken invriezen? Of in de koelkast of oven bewaren tot de volgende dag? Evt net als bij pizza kort voorgebakken en dan invriezen? Ik vind het niet lekker om de dag erna te eten en gebakken ingevroren, maakt ze taai als je ze weer opbakt.
Bedankt alvast 🙂
Ongebakken invriezen heb ik niet geprobeerd. Ik vind persoonlijk wel je ze goed kunt afbakken en dan invriezen, even ontdooien/opwarmen in de oven.
Dat heb ik de vorige keer idd gedaan, maar als ik ze dan warm wil eten, zijn ze kneiterhard. Nog steeds lekker maar meer alsof je op bastogne koekjes zit te knauwelen ipv zacht brood 🙂 op welke temperatuur doe jij ze dan opbakken? Wellicht zit daar dan het verschil.
Excuus ik verwarm deze broodjes meestal even in de magnetron! Dat vind ik beter werken met foccacia
Ah die heb ik niet, helaas. Toch bedankt 🙂
Hoi Laura,
Deeg is gekneed (idd beetje plakkerig, kreeg het niet makkelijk uit de kom, moest er wat bloem bij gebruiken). Staat nu te rijzen. Ben knoflookpoeder vergeten (had ook je recept voor tomaat focaccia open staan). En maak het zonder olijf/tomaat, gewoon naturel. Heb gedroogde tijm van euroma gebruikt, halve tl, had geen verse.
Maar ik vraag met iets af, boven aan je recept staan afmetingen. Waar zijn die voor?
“PORTIES: 6 stuks
± 16 X 25 CM
INGREDIËNTEN”
En bak je 6 of 3 broodjes af per plaat (gezien je foto bij de tomatenversie)?
Bedankt alvast voor je reactie en het resultaat volgt 🙂
Ik had er 6 per plaat! Het hangt er net vanaf hoe groot je de broodjes maakt. Die afmeting is een foutje, heb ik nu weggehaald dankjewel 😉
Ah super! Ik heb er idd ook 6 per plaat kunnen maken. Ze smaakten heerlijk! Volgende x doe ik iets minder zout in de olie en erboven op, was net iets te. Maar deeg helemaal prima. Weliswaar anders als in italie, daar is het altijd veel vetter.
Deze gisteren gemaakt. Heerlijk! Wel heb ik er minder suiker ingedaan. Ondanks dat proefde ik de suiker nog vrij goed. Vraag me af of 1 eetlepel suiker niet veel te veel is.
(Mijn Italiaanse vriend maakt foccacia nooit met (zo veel) suiker) (hij komt uit de streek waar foccacia vandaan komt)
Wat vreemd dat je een paar gram suiker proefde (over zoveel broodjes verdeeld) dat had ik zelf totaal niet en ook nog nooit eerder gehoord bij al mijn focaccia recepten. Maar fijn dat het gelukt is met minder, het staat je natuurlijk vrij om het recept aan te passen naar jouw smaak dus experimenteer er gerust verder mee! 🙂
hoi laura. heb mij aan het recept gehouden maar het plakte als een malle! kreeg het totaal er niet uit alles plakte aan me handen :). heb ‘m in de kitchenaid gedaan met de kneedhaak. en lang ook maar misschien verkeerde stand van kneden?
Lastig te zeggen! Wel met een deeghaak? En hoelang gekneed?
Ja sorry deeghaak haha. Hmm…Denk kwartier? Ik bleef doorgaan maar bleef t zelfde… maarr heb alles in 1 keer in de kom gedaan. Misschien gist eerst apart moeten doen
Misschien zout er pas bij doen als rest al iets gemengd is. Zout en gist bijt elkaar als je het tegelijk erin doet.
Bij mij was het deeg ook echt plakkerig hoor, maar is toch wel gelukt met bloem aan mn handen.
Ik heb elders nog een recept gezien, maar daar wordt geen olie in het recept gebruikt maar pas erna voor erover en voor in de kom. Misschien dat het daardoor komt?
Ja inderdaad. We gaan t de volgende keer even anders proberen. Tnx!
Nee, beiden horen echt door het deeg te gaan, juist uit Italiaanse recepturen afgeleid. Ik had ook geen problemen met zulk plakkerig deeg, dus misschien toch niet lang genoeg gekneed? Bij mij wordt het kneden trouwens gedaan door de machine, dus dat maakt het wel makkelijker ivm eventuele plakkerige handen tussendoor.
hoi laura, kon geen beantwoorden klikken op je laatste reactie! hihi. ja ik heb ’t juist ook gedaan met de kitchenaid kneedhaak. wel een tijdje. na 15 minuten nog zelfs verder gegaan omdat de structuur zo bleef. en dus alles in 1 keer erin gedaan. alle ingrediënten. maar hoelang laat je de deeg kneden door de machine laura?.. en op welke stand een beetje?… daar kan t ook aan liggen 🙂
Nou wat gek, 15 minuten moet meer dan lang genoeg zijn. Ik zet de machine op een middelhoge stand, niet op maximaal maar ook niet op de middelste stand zeg maar. Je kon dan zeker ook nog geen mooi vliesje trekken?
oh maar 1 minuut kneden?… dan doe ik iets niet goed nee. nou er was wel iets van een vlies… maar veel te plakkerig. ik ga dit gewoon nog een keer doen en wat meer bloem erbij. 🙂 ik heb er op dat moment ook wat bloem bij gedaan en toen ging ’t goed! en t was heerlijk.
1 minuten was een typefout 😉 daar moest nog een 5 achter. Vervelend in ieder geval, ik kan het ook niet verklaren helaas!
Hey Laura,
ik heb het recept volledig gevolgd maar vind dat er een enorme gistsmaak in de focaccia zit doe ik iets verkeerd?
Hmmm dat is gek. Heb je ook het deeg goed laten rijzen? Dit is een belangrijke stap ook in combinatie met de gist.
Hey Laura,
Ik heb het deeg 60minuten laten rijzen het id nu wel rond de 20*C bij ons zou het daar aan kunnen liggen? Of doe ik toch iets verkeerd?
Hmm dat is wat aan de lage kant. Misschien dat het hierdoor niet helemaal goed is gegaan, maar ik durf het je niet met zekerheid te zeggen.
Dank voor het recept, het brood is perfect gelukt. Voor mij persoonlijk vond ik de suiker too much, ik vraag me sterk af of je het sowieso niet beter helemaal kunt weglaten maar dat is misschien persoonlijk..
Beste Laura,
Wat zijn volgens jou de allerbeste olijven om te gebruiken in brood als je het zelf bakt?
Hoor ook graag waarom jouw voorkeur er naar uit gaat
Dank bij voorbaat en groet, Francien
Ik heb daar eigenlijk niet echt een voorkeur in, ik gebruik vaak wat ik nog heb liggen of wat me lekker lijkt!