Nadat ik de appel tarte tatin had gemaakt, werd het de uitdaging om ook een hartige variant te maken. Zelf ben ik dop op tomaten, dus de keuze om een tomaten tarte tatin te bakken was snel gemaakt. Ik wist niet zo goed hoe een tomaten tarte tatin zou moeten smaken, maar balsamico met tomaten vind ik zelf altijd erg lekker. Daar koos ik dus voor en gelukkig werkt die combinatie in dit recept erg goed. Deze hartige variant is een tikkeltje sneller klaar dan de zoete variant, maar de manier van bereiden is vergelijkbaar. Je kunt alles in een ovenbestendige pan maken, of je bakt de taart in een quichevorm. Beide manier geven hetzelfde resultaat.
Tomaten tarte tatin
Ingrediënten
- 1 rol vers bladerdeeg
- 600 gram trostomaatjes
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 25 gram ongezouten roomboter
- 2 el balsamico
- evt. basilicum en balsamico siroop ter garnering
- grof zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte) en laat het bladerdeeg op temperatuur komen. Halveer de tomaten.
- Smelt de suiker met de boter en balsamico in een (ovenbestendige) steelpan. Als alles gesmolten is, de saus gaat borrelen en stroperig wordt voeg je de tomaten toe. Laat op zacht vuur enkele minuten staan, tot de tomaatjes iets zachter worden.
- Als je geen ovenbestendige pan hebt giet je de tomaten over in de quichevorm. Draai alle tomaten met de open kant naar boven. Drapeer het bladerdeeg over de tomaten, snijd overtollige hoeken weg en vouw de randjes in de vorm. In een ovenbestendige pan volg je dezelfde stappen, maar hoef je de tomaten niet over te gieten in de quichevorm.
- Bak de tomaten tarte tatin in 25 minuten goudbruin.
- Na het bakken kan er wat overtollig vocht zijn vrijgekomen. Giet dit eerst af alvorens je de tarte tatin in een snelle beweging omkeert op een groot bord of schaal. Controleer ook of de randen los zijn van de vorm of pan.
- Garneer met de balsamico siroop, grof zeezout en enkele verse basilicumblaadjes.
Tips
- Tip: ook erg lekker om wat mozzarella te verscheuren en over de tomaten tarte tatin te verdelen.
- Bewaren: Je kunt de tomaten tarte tatin prima eerder op de dag maken, maar de korst zal steeds minder krokant worden. Als je dit niet erg vind, kun je de taart 2-3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Warm eventueel voor enkele minuten op in een voorverwarmde oven van 180 °C (boven- en onderwarmte). De taart is het lekkerste vers uit de oven.
Hoi,
Ik maak deze ook wel eens en heb dan ipv basilicum tijm en doe er dan stukjes zachte geitenkaas overheen. Ook heerlijk.
Maar jouw variant ga ik ook zeker eens proberen.
Hoi!
Ziet er goed uit. Misschien met rode biet en geitenkaas? Dan heb je ook zoet en hartig?
Hoi, ik heb de taart gemaakt; wat is de smaak heerlijk! Er kwam echter nog veel sap van de tomaten af. Hoe kan ik dat voorkomen?
En heb je nog een goede tip voor het omkeren? Ik heb de quichevorm gebruikt.
Dat ligt in principe aan het soort tomaten. Had je wel echt trostomaten gebruikt? Voor het omkeren kun je inderdaad de quichevorm gebruiken of een groot bord of een grote pannendeksel.
Ja, ik had de trostomaten gebruikt. Had ik ze misschien langer moeten meekoken?
Dank voor de tip van de deksel!
Lastig om te zeggen, misschien had jij gewoon iets waterigere exemplaren.
Zou kunnen. Ik probeer het nog wel een keertje ?