Cupcakes met 3D kerstboom

Gepost: 13 december 2015 Laatst bewerkt: 4 april 2024
Cupcakes met 3D kerstboom
19

Ik ben gek op Kerst, dat weten jullie inmiddels wel. Het was dan ook niet mogelijk om Kerst zonder kerstboom te vieren in mijn eigen huisje. Hoewel er nog een paar dozen uitgepakt moeten worden, ging ik dus met mijn ouders naar het tuincentrum (Global Garden, die hebben echt een prachtige kerstshow!) om een mooie boom uit te zoeken en natuurlijk de versiering voor erin.

Diezelfde middag hielp ik mijn moeder om bij mijn ouders het huis in kerstsferen te brengen, een dag later kwam ze bij mij voor hetzelfde. Weer een dag later had ik nog steeds geen genoeg van kerstbomen opzetten, maar dit keer maakte ik hem van fondant. Door slechts twee kerstbomen van fondant uit te steken, kun je een superleuke 3D kerstboom maken. Ik zette deze 3D boompjes op een cupcake, maar je zou er natuurlijk ook een taart mee kunnen versieren of je dessert mee opleuken. Ik vertel je in ieder geval hoe je deze cupcakes met 3D kerstboom maakt, maar schroom niet om de bomen op een andere manier te gebruiken!

BAKTIP: Voor dit recept heb je een cupcake bakvorm nodig. Ik gebruik deze vorm van Wilton. De vorm is prettig in gebruik en kwalitatief erg goed.

cupcakes met 3D kerstboom 2a
cupcakes met 3D kerstboom 3a
cupcakes met 3D kerstboom 4a

 

CUPCAKES MET 3D KERSTBOOM maken

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Cupcakes met 3D kerstboom

Wanneer je geen genoeg kan krijgen van kerstbomen tijdens de feestdagen, dan zijn deze cupcakes met 3D kerstboom hartstikke leuk om te bakken.
Porties: 3 cupcakes

Ingrediënten

 • Cupcakes (volgens recept)
 • groene fondant
 • kerstboom uitsteker
 • witte topping naar keuze (botercrème, slagroom, etc.)
 • sprinkles naar keuze

Instructies

 • Bak de cupcakes volgens recept. Om er echte kerstcupcakes van te maken zou je nog wat gedroogde cranberries en rasp van een sinaasappel toe kunnen voegen.
 • De kerstbomen zijn niet moeilijk om te maken. Er is alleen wat geduld nodig omdat de fondant uit moet harden. Rol de groen fondant uit, dit kan zo dik als je zelf wilt. Zelf hield ik het vrij dun, zo’n 2-3 millimeter. Voor één 3D kerstboom, heb je twee uitgestoken kerstboompjes nodig.
 • Om ze in elkaar te kunnen zetten, moet je er sleufjes in snijden. Bij de ene doe je dit aan de bovenkant, bij de ander aan de onderkant. Het sleufje maak je zo breed als je fondant dik is, snij vanaf beide kanten tot het midden van je kerstboom. Laat de kerstboompjes uitharden aan de lucht, draai ze af en toe om zodat ze aan beide kanten kunnen drogen (en dus uitharden). Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de luchtvochtigheid bij jou thuis. Bij mij duurde het ongeveer 2-3 uur voordat ik ze stevig genoeg vond om mee verder te werken.
 • Vlak voor serveren zet je de kerstboom cupcakes in elkaar. Je wilt niet dat je kerstbomen wegsmelten door het vocht uit de topping. Schuif de kerstbomen voorzichtig in elkaar en zet ze even aan de kant. Voorzie de cupcakes van een topping naar keuze, het mooist is het als deze wit is. Je kunt zelf botercrème maken, maar slagroom voldoet ook.
 • Strooi sprinkles naar keuze over de cupcake, ik koos voor zilveren sprinkles voor een winters effect. Zet dan de kerstboom van fondant bovenop de cupcake.
Bewaren

De cupcakes kun je al enkele dagen van tevoren bakken en ook de kerstbomen van fondant kun je prima voorbereiden. Zo hoef je ze alleen nog maar in elkaar te zetten wanneer je ze wilt serveren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

 1. Dorien schreef:

  Hee Laura
  Wat een leuk idee!
  Van welk merk heb jij deze kerstboom uitsteker?
  Ik ben namelijk op zoek naar een mooie, maar kan er nog geen vinden

  1. Laura schreef:

   Dat weet ik eigenlijk niet meer, volgens mij zat hij ooit in een set van Stadter.

 2. Margot schreef:

  Dat ziet er leuk uit!

 3. Jennifer schreef:

  Wat een leuk idee voor de feestdagen zeg! Heb je ook nog tips hoe dat ik het beslag luchtig kan houden?

  1. Laura schreef:

   niet te lang mixen, daar wordt het juist minder luchtig van 😉

 4. Juudith schreef:

  ooooh die zijn echt super leuk!

 5. Mireille schreef:

  Super leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *