Citroencake met glazuur

Gepost: 15 augustus 2015 Laatst bewerkt: 3 juli 2024
Citroencake met glazuur

Dit recept is al een oudje, misschien herkennen sommigen van jullie deze citroencake wel. Ik maakte hem zo’n 2,5 jaar geleden voor het taartenboekje dat ik voor Action maakte. Ze zijn helaas niet meer verkrijgbaar, maar ik blader zo af en toe nog door de exemplaren die ik thuis op de plank heb staan. Wat ik leuk vind om te zien, is hoe mijn manier van fotograferen helemaal veranderd is. Door het maken van de boekjes heb ik zoveel geleerd en ben ik ook echt gegroeid in mijn fotografie kunsten. In de jaren daarna is dat alleen maar verder gegroeid.

Hoewel ik tegenwoordig dus niet meer een groen-wit geruite doek gebruik als volledige achtergrond en het compleet anders zou aanpakken, zou ik deze cake zo weer opnieuw maken. Hij is uiteraard heerlijk fris, maar door het gebruik van de slagroom is deze cake ook heel romig en smeuïg. Een topper!

citroen tulband 2a

Groene achtergrond of niet, ik ben nog steeds hartstikke trots op deze citroencake! En dan te bedenken dat de foto 24.000 keer is gedrukt 😀

citroen tulband 3a

 

Tulband cake met citroen

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Citroencake met glazuur

Een op en top zomerse cake. Deze citroencake is niet alleen heerlijk fris, maar door het gebruik van slagroom is hij ook nog eens lekker romig!
Porties: 12 personen (1,5 L vorm)

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram witte basterdsuiker
  • 125 ml ongeklopte slagroom
  • 2 el citroensap
  • 3 eieren
  • 275 gram bloem
  • 2 el citroenrasp
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout

Glazuur

  • 175 gram poedersuiker
  • 3 el citroensap

Decoratie

  • verschillende kleuren fondant waar je bloemen van maakt

Instructies

  • Klop de boter en suiker tot een luchtig, romig mengsel. Klop de slagroom en citroensap door het mengsel. Voeg de eieren één voor één toe tot deze goed zijn opgenomen. Voeg nu bloem, citroenrasp, bakpoeder en zout toe en mix tot een glad beslag.
  • Schep het beslag in een cakevorm en bak deze in 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cake helemaal afkoelen. Maak van het poedersuiker en citroensap een dik glazuur dat je over de cake heen giet. Voor een minder zuur glazuur vervang je een gedeelte van het citroensap voor water.
  • Maak nu eventueel wat bloemen van fondant. Plaats deze op de icing terwijl die nog een beetje nat is.
Bewaren

De citroencake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

37 reacties

  1. Margot schreef:

    Wat gaaf dat hij zo vaal gedrukt is! En het ziet er heerlijk uit!

  2. Brechtje schreef:

    Oeh dat ziet er erg goed uit! Jammer dat ze dat boekje niet meer verkopen, ik ben nu wel benieuwd geworden! Leuk om te zien dat je jezelf verbetert hebt wat betreft fotografie. Al moet ik zeggen dat ik dit ook erg mooie foto’s vind hoor! 🙂

  3. Tamara schreef:

    Wat een mooie cake en wat ziet het fondant er mooi uit, zoiets zou mij echt niet lukken!

  4. Wendy schreef:

    Klinkt erg lekker! Jammer dat ik je site te laat heb ontdekt. Had graag dat boekje van de action gehad!

  5. Joyce schreef:

    Ik heb niet zo lang geleden nog enkele exemplaren van jouw boekje zien liggen in een action filiaal hier West-Vlaanderen 😀

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh echt waar? Hier in Nederland zijn ze niet meer te vinden, leuk dat je ze zag! 🙂

  6. Annette schreef:

    Kan ik de cake ook in een cakevorm 30 cm maken?

  7. Ina schreef:

    Hallo Laura,
    Wat een heerlijk recept van de citroencake.Ik heb hem in een gewone cakevorm gebakken en is heel goed gelukt.Wij hadden vrienden te eten en voor dessert had ik een plakje citroencake met Limoncello er overheen en een bolletje ijs.Smullen hoor.Ga zo door met je leuke recepten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt als een heerlijk dessert!

  8. Hanne schreef:

    Dag Laura,
    kan je deze cake ook met kristalsuiker maken of beter niet?

    1. Laura schreef:

      Dan kan wel, maar je krijgt een iets ander resultaat.

      1. Hanne schreef:

        Is dat slecht? Of doe ik er dan best nog wat bloem bij om het te verstevigen?

        1. Laura schreef:

          Dat is niet slecht hoor, maar je krijgt een iets andere structuur. Je hoeft geen extra bloem toe te voegen.

  9. Esther schreef:

    Hoi Laura, deze ga ik vandaag voor mij en mn zoon bakken;-)

    Welke boter gebruik jij?

    groetjes

    1. Laura schreef:

      altijd ongezouten roomboter.

  10. Bianca schreef:

    Ik ga deze morgen eens proberen te maken. Maar dan in een gewoon cakeblik. Ben benieuwd. Heb je koekrepen al eens voor collega’s gemaakt en dat was een groot succes. Dit komt ook vast goed. Groetjes Bianca

  11. Carlijn schreef:

    Hallo Laura moet je voor het glazuur alleen mengen?
    Of. Miet je het op het vuur zetten?

    1. Laura schreef:

      Alleen doorroeren is voldoende.

  12. Beatrix schreef:

    Laura, ik zie op het internet meer en meer bakrecepten voorbij komen waar men plantaardige olie gebruikt ipv (room)boter. Wat is jou ervaring hiemee?

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik het liefst boter, maar er zijn recepten waarbij ik wel (zonnebloem)olie gebruik. Verschilt echt per recept, maar wanneer ergens boter wordt voorgeschreven zal ik het niet vervangen door olie.

  13. Lian schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil hem graag maken maar kan het ook zonder slagroom?
    Groetjess

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou het kunnen proberen met (volle) melk, resultaat wordt wel anders natuurlijk.

  14. Iyani schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb een tulbandvorm van 24 cm kan ik de cake ook hierin bakken? Of moet ik de ingredienten dan verdubbelen?

    1. Iyani schreef:

      En ohja in het recept staat klop de suiker met de boter tot een luchtig, romig mengsel. Bedoel je hierbij handmatig kloppen of met de mixer? Zo ja welke stand?

      1. Laura Kieft schreef:

        Ik gebruik altijd een elektrische mixer, op een vrij hoge stand. Voor een 24cm tulband zou ik de hoeveelheden verdubbelen.

  15. Laurien schreef:

    hoi laura, ik ben bezig met deze heerlijke cirtoentaart maar moet je als je het in een taartvorm doet ook invetten met boter?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja, ook dan vet je de vorm in.

  16. Kato schreef:

    Hoelang en waar kan ik deze cake het best bewaren?

    1. Lian van Rens schreef:

      Deze cake kun je het beste koel, droog en afgedekt bewaren. Zo’n 3-4 dagen kan prima.

  17. Jo schreef:

    Afgelopen weekend eindelijk de tulbandvorm voor mn verjaardag gehad. Mijn man vond zo’n vorm onzin, dus ik dacht zet m op mn lijstje, als ik m dan krijg mag hij n gegeven paard niet in de bek kijken. Nu ga ik zo met dit recept proberen mijn man te overtuigen van het nut van een tulbandvorm hihihi #wishmeluck

  18. Rosalie schreef:

    kun je de ongeklopte slagroom ook weglaten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat zou ik niet doen.

  19. Jolande schreef:

    Meestal staat er bij ‘bewaren’ ook invriezen bij. Deze keer niet. Betekent dit dat je deze cake niet zou kunnen invriezen of is dat wel gewoon mogelijk?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan wel hoor, zou ik wel zonder glazuur doen.

  20. Linda schreef:

    Kan ik ook lichte basterdsuiker gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, het kan mogelijk wel wat invloed hebben op de smaak. Hier lees je meer over soorten basterdsuiker: https://www.laurasbakery.nl/wat-is-basterdsuiker/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept