Ja, dat lees je goed: een citroen-maanzaadcake mét courgette! Dat is weer eens wat anders dan je meestal op Laura’s Bakery voorbij ziet komen, maar daarom vond ik het extra leuk om uit te proberen. Belangrijker nog, deze courgettecake was echt onwijs lekker. Op de foto kun je al zien dat de cake wel iets groener is dan je gewend bent van een reguliere cake. Dat komt natuurlijk door de schil van de courgette. Ondanks dat er groente door deze cake is verwerkt, proef je deze absoluut niet terug in de cake en lever je niet in op de smaak. Op deze manier wil ik altijd wel met groente in de keuken werken!
Dit recept is afkomstig uit het boek Bakken met groente, daarover vertel ik meer onder de foto. Ik heb een paar kleine aanpassingen in het recept gedaan om het net iets toegankelijker te maken, maar daardoor is het recept niet meer glutenvrij (dat was het origineel wel). Bij de tips onderaan het recept leg ik ook uit hoe je deze cake weer gemakkelijk glutenvrij kunt maken.



Hoi Laira,
Ok wil deze zeker gaan proberen, ben gek op citroen/maanzaad! Maar ik ben benieuwd, moet de courgette uitgeknepen worden voordat het in het beslag gaat?
Nee, dat hoeft niet.
Zijn dit geen kleine hoeveelheden voor een 25cm-vorm? Vergeleken met je basisrecept vanillecake zijn daar de hoeveelheden bloem(bakmeel)/boter/suiker/eieren ca. 2x zo groot voor eenzelfde vorm.
Het wordt inderdaad een iets lagere cake dan mijn gewone vanille cake.
Verrassend maar erg lekker! Het is best een stevige cake, met een leuke licht groene kleur.
De suiker Laura, waar blijft die? Cake lijkt mij super en nu de courgette in overvloed zijn ga ik m zeker uitproberen.
Die klop je luchtig samen met de eieren, zie stap 1.
Heerlijk recept! Ik heb een ei extra gebruikt en geen maïzena maar extra bloem en de courgette uitgeknepen. Ook had ik geen maanzaad in huis, dus een lepel chiazaad gebruikt (ook voor het eventuele vocht).
Het is een lekker luchtige cake geworden, collega’s en ikzelf waren blij 🙂
Onderhand heb ik er al 2 gemaakt. Groot succes hier.
Ik moet een lactosevrije cake maken. Kan ik boter vervangen door 75 gram zonnebloemolie? Of is gesmolten margarine dan beter voor het resultaat?
Dan zou ik inderdaad eerder voor plantaardige boter kiezen in dit recept.
Ik heb de stappen precies gevolgd, maar de cake lijkt gewoon niet gaar te worden. Het beslag was ook erg dun, volgens mij door de courgette. Hij zit nu al bijna ’n uur in de oven en is nogsteeds zompig van binnen…
Misschien was de courgette dan erg vochtig en heb je wellicht grote eieren gebruikt?
Ik knijp stiekem altijd de courgette uit, èn ik gebruik een eetlepel chiazaad extra. Chiazaad heeft een grote vochtopname!
Een vraagje: hoe hoog wordt deze cake als jij hem bakt Laura? Ik heb een vorm gebruikt van 23 cm lang, 11 cm breed en 6,5 cm hoog.
Hallo Gitte, Ik meet nooit de hoogte van de cake dus dat kan ik je niet vertellen.
BD een vraagje jij gebruikt 1 lepel chiazaad. Is dat een eetlepel of theelepel?
Ik antwoord zelf even, maar ik vermoed dat het een eetlepel was aangezien het ook een eetlepel maanzaad was.
Hi Laura, ik heb al een paar keer de cake gemaakt met wisselend succes. Met citroensap was het erg lekker, maar ik miste de wat sterkere smaak van de rasp. Elke keer als ik er echter rasp in doe wordt de nasmaak heel bitter en dit verpest de hele cake. Ik las dat je ervoor moet zorgen dat je heen witte binnenkant van de citroen mee raspt, maar ook als ik daarop let, gebeurt het. Nog minder raspen en ik hou geen citroensmaak over voor de cake. Hoe kan ik dit oplossen?
De bittere smaak komt inderdaad door het wit van de citroenschil. Zonder de citroen toevoeging heb ik de cake niet eerder gemaakt. Misschien helpt een fijnere zester?
mijn tuin staat vol gele courgettes…. ik neem aan dat die ook gebruikt kunnen worden, in dezelfde verhouding ?
mis ik wel dat spannende groene kleurtje… maar de soep komt ze ook de neus uit inmiddels….
Dat kan zeker.