Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Oven: boven- en onderwarmte of hetelucht?

Laura Kieftdoor Laura Kieft
11 oktober 2015
in Handige Baktips, materialen, tips en trucs
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

oven kitchenaid

Eigenlijk wordt bij ovens vooral onderscheid gemaakt tussen hetelucht ovens en ovens met onder- en bovenwarmte (=conventioneel). Deze twee zul je het meest voorbij zien komen. Natuurlijk zijn er ook nog gasovens en andere ovens die je op tal van andere standen kunt zetten, maar wanneer het op bakken aankomt wordt vooral over deze twee gesproken. Heb jij je altijd al afgevraagd wat nu eigenlijk het verschil is en wat beter werkt? In dit artikel leg ik je dat uit. Dat niet alleen trouwens, ik vertel ook hoe je recepten kunt aanpassen op het soort oven en welke oven (naar mijn mening) het best is voor bakken.

Het verschil

Bij een hetelucht oven blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. De temperatuur is hierdoor overal in de oven gelijk. Voor veel gerechten is dit ideaal, ook wanneer je meerdere platen of roosters tegelijk gebruikt.

Bij een conventionele oven komt de warmte van boven en beneden. Minder geschikt op meerdere niveaus gelijk te bakken, want de warmte wordt tegengehouden door een plaat of bakvorm. Wat wel weer fijn is, is dat je de temperatuur plaatselijk kan regelen. Wil je dat de onderkant warmer is dan de bovenkant, plaats het rooster of de bakplaat dan iets onder het midden.

Boven- en onderwarmte of hetelucht?

De meest gebruikte oven is er een met boven- en onderwarmte. Dit is in recepten meestal ook de standaard. Je kunt ervan uitgaan dat in alle recepten die je in boeken en op websites ziet, deze stand gebruikt wordt. Dat wordt meestal niet vermeld, het is een soort ongeschreven regel. Net als dat met boter in bakrecepten altijd ongezouten roomboter wordt gebruikt.

Wanneer een hetelucht oven wordt gebruikt, staat dit altijd ergens vermeld. In boeken kun je meestal voorin vinden welke instellingen worden gebruikt. Op websites staat het meestal in het recept zelf, maar je kunt bij twijfel ook een kijkje nemen op een pagina met veelgestelde vragen.

bakken oven 1a

Recepten aanpassen aan de oven

Voor welke oven het recept ook is geschreven, je kunt prima een andere oven gebruiken om het baksel te maken. Eigenlijk hoef je alleen maar rekening te houden met de temperatuur, deze moet even aangepast worden.

Van boven- en onderwarmte naar hetelucht verlaag je de temperatuur met 20%. Een temperatuur van 180 graden wordt dus 144 graden bij hetelucht. Nu zul je de meeste ovens niet zo nauwkeurig kunnen afstellen, ik zou hem in dit geval op 150 graden zetten.

Ook andersom kun je de temperatuur aanpassen. Van een hetelucht oven naar eentje met boven- en onderwarmte moet de temperatuur omhoog met 25%.

Wat is beter?

Vaak wordt mij gevraagd wat voor een oven mensen het best kunnen kiezen. Daar kan ik niet over oordelen, dat is heel persoonlijk. Ik ben gewend om een oven met boven- en onderwarmte te gebruiken, daar zou mijn voorkeur dus ook weer naar uitgaan bij de aanschaf van een nieuwe oven. Daarnaast vind ik het prettig dat er geen lucht wordt rondgeblazen, wat bij hetelucht vaak wel het geval is (al kun je dat ook vaak weer uitzetten). Tot slot heb ik ook het gevoel dat een conventionele oven gelijkmatiger bakt, maar dat is puur persoonlijk.

Vorige post

Volgende post

Rijstevlaai
Snelle Halloween spinnenweb koekjes

Related Posts

Appelvlaai

Zelf vlaaien bakken – TIPS!

door Laura Kieft
15 februari 2021
0

Het is je vast niet ontgaan: deze maand worden er massaal vlaaien gebakken voor De Bakstrijd van februari....

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft
15 januari 2021
30

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar...

Bakken met havermout w

Bakken met havermout

door Laura Kieft
04 januari 2021
15

Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 91

  1. Caroline Brouwer says:
    5 jaar geleden

    Ik zal ook nooit met hete lucht bakken, maar altijd met boven-en onderarmte. Van hete lucht droogt je gebak uit. Hete lucht moet je eigenlijk alleen gebruiken als je meerdere bakplaten tegelijk in de oven zet, dan kan de warmte overal goed bij komen. Ik ben blij te horen dat jij ook het liefst met boven-en onderwarmte bakt, want dat lees ik wel eens anders. Soms heb je ovens die alleen een hete lucht functie hebben, dan heb je natuurlijk geen keus.
    groeten Caroline

    Beantwoorden
  2. Adriana says:
    5 jaar geleden

    Bedankt voor je duidelijke uitleg. Eigenlijk is dit wat ik inderdaad vroeger op school ook heb geleerd, maar ik vroeg me wel af of het nog steeds geld. Ga er wat meer op letten en ben benieuwd naar het resultaat.

    Beantwoorden
  3. Corrien says:
    5 jaar geleden

    Een goede uitleg Laura!
    Zelf bak ik ook altijd met boven-/onderwarmte. Heb gemerkt dat met hete lucht mn baksels minder goed rijzen. Hete lucht vind ik wel ideaal als ik meerdere pizza’s tegelijk bakken wil. Of bijv 2 platen koekjes, die niet in elkaar kunnen zakken. Wel heb ik gemerkt dat bij hete lucht het baksel/pizza onderin de oven eerder aanbrand dan op de hogere richels.
    Voor mij is het ideaal dat beide mogelijkheden bij mijn oven aanwezig zijn.

    Beantwoorden
  4. Anne says:
    5 jaar geleden

    Had ik misschien eerst moeten lezen… geen plaats in mijn keuken voor de oven maar we willen zo graag vaker bakken dat we een kleine oven hebben aangeschaft. Dat in de regen naar de stal, bakplaten inpakken enz. was het toch echt niet. Nu wordt er in de gebruiksaanwijzing geadviseerd: voor taarten en koekjes de stand onderwarmte te gebruiken en voor brood, cake, cupcakes, wafels pizza enz de boven en onderwarmte + hete lucht stand…
    Iemand ervaring?? Lees eigenlijk dat boven en onderwarmte het beste is maar dan krijg ik de hete lucht erbij en moet ik dus de temperatuur verlagen. We gaan het natuurlijk proberen maar misschien iemand met tips en tricks om teleurstelling bij zoonlief te voorkomen…?

    Beantwoorden
  5. Bibi says:
    5 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Bedankt voor je uitleg! Heel handig?. Ik heb alleen nog een vraag en hoop dat jij het misschien weet. Bij mijn oven heb ik uiteraard een rooster gekregen maar ook een soort van diep bakblik/braadslede/opvangbak. Ik weet dus niet zo goed wat ik met die laatste moet. Als bakblik voor koekjes lijkt hij mij te diep dus ik heb ‘m eigenlijk altijd in de oven als opvangbak, zelfs als ik een bakblik (inschuifbare van de action) op mijn rooster heb voor koekjes. Maar ik twijfel of dat wel goed is voor de warmte.
    Ik zou het ‘ding’ eigenlijk ook wel graag als bakblik gebruiken want hij is iets groter dan mijn los gekochte bakblik. Maar weet dus niet of het kan omdat hij wat dieper is. Mijn zou bijv wel weer handig zijn voor dunne cake voor bijv rolcake. Even samengevat, wat zou ik nou kunnen met het blik?? ?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  6. Jk says:
    5 jaar geleden

    Ik doe vaak een bakplaat vlak boven het bakblik zodat de hete lucht niet op het baksel blaast en deze dus gelijkmatiger warm wordt… (Bij aanschaf van huis zat er een hele lucht oven ingebouwd, liever een normale ovrn).

    Beantwoorden
  7. Marielle says:
    5 jaar geleden

    Ik heb een gasoven met alleen onderwarmte en een grillfunctie boven. Vaak is de onderkant van mijn gebak/brood/cupcake donker en de bovenkant nog niet gaar of heel licht. Heb je hier ook tips voor?
    Bedankt alvast!

    Beantwoorden
  8. hofmans greta says:
    5 jaar geleden

    ik bak telkens in mijn microgolfoven wel op bakken maar alle recepten vragen 180 gr ik heb maar 175 of 200 gr wat gebruikte beste

    Beantwoorden
  9. Anita says:
    5 jaar geleden

    Nooit geweten wat ‘standaard’ is. Altijd twijfelen wat moet ik gebruiken. Boven of onder of beide? Ik bak zelden en alleen cake of boterkoek. Het is geen hobby van me en doe het voor mijn dochter maar crisis wat zijn die verpakkingen soms onduidelijk. :/

    Beantwoorden
  10. Ria says:
    5 jaar geleden

    Dank je wel voor de tip. Bak al heel lang maar wist niet dat je standaard uur moet gaan van boven/onderwarmte. Gebruikte ook altijd hete lucht maar ga het nu proberen zoals jij het zegt.

    Beantwoorden
  11. Petra says:
    5 jaar geleden

    Ik wilde een oven zonder magnetron, bak al jaren en een cake bv. was altijd een fluitje van een cent. Nooit mislukt. Ik gezocht op internet en kwam uit op de grootste inventum vrijstaande oven. Wat een crime. Hij komt er geweldig uit in de revieuws maar wat gek. Kan alleen boven OF onderwarmte gebruiken of de stand boven EN onderwarmte maar dan gaat de hete lucht ook aan. Ik vind het een fiasco omdat er ook totaal geen beschrijving bij zit of recepten. Heb de hele dag EN nacht gebakken maar geen cake is er uitgekomen zoals ik het gewend ben. Verkoold aan de oderkant bv. en prachtig aan de bovenkant. Alles al geprobeerd. Alleen onderwarmte, onder en boven met dus de hete lucht. Van hoogte veranderd maar ik krijg het echt niet goed. Heeft er iemand ook zo’n geweldige inventum? Dit is geen doen. Heeft iemand wel een vrijstaande oven (hoeft geen hete lucht bij) met onder en boven warmte met goede resultaten want ik ga echt op zoek naar een andere. Alvast bedankt.

    Beantwoorden
    • Joke says:
      9 maanden geleden

      Ik heb ook een Inventum en die heeft o.a. een boven en onderwarmte zonder hetelucht.

      Beantwoorden
  12. Petra says:
    5 jaar geleden

    Heb ik allemaal gedaan. Gr.

    Beantwoorden
  13. lola says:
    5 jaar geleden

    welke stand zal ik gebruiken voor tacos? ze zeggen op 125 graden.. maar welke stand?!

    Beantwoorden
  14. Jakob says:
    5 jaar geleden

    Je hebt tegenwoordig ovens met 3 d en dat gaat fantastische je hebt 3x warmte gaat heel mooi cake word er lekker van ook koek op stand 3 d geweldig
    Jak

    Beantwoorden
  15. Marleen says:
    5 jaar geleden

    Hallo Laura,
    Ik ben een grote fan van zelfgemaakte taarten maar heb grote problemen met mn taart die nooit gebakken is onderaan, bovenaan perfect dit zowel met zelfgemaakte als voorverpakte deeg.Ik bak op hete lucht . Niet leuk als je er bovenaan fier op bent maar onderaan????????

    Beantwoorden
  16. Michelle says:
    4 jaar geleden

    Ten eerste heb ik echt wat aan deze uitleg. Maar je hebt onder-en bovenwarmte en hetelucht apart uitgelegd. Ik heb een oven met veel functies en ik gebruik meestal onder en bovenwarmte + heteluchtoven. Nou wil ik twee bladen tegelijk in de oven doen met cup cakes. Die zitten in een cupcakevorm. Maar ik heb maar 1 rooster en verder alleen bakplaten. Ik vroeg me dus af of dat beide in de oven kan? Ben wat bang dat de cupcakes verbranden als je ze bovenin doet of onderin. Of dat de een verbrand en de ander weer te licht is. Hopelijk heb je gauw antwoord op mijn vraag ? ook wel een dilemma haha.. groetjes Michelle

    Beantwoorden
  17. Eddy says:
    4 jaar geleden

    Ik ben pas kort geleden begonnen met koken en bakken in de oven en heb de volgende vraag. Als ik iets bak op de grill zoals cake of appeltaart b.v. met onder en boven warmte. Moet ik dan de bakplaat
    , die bij mij eigenlijk altijd in de onderste rail zit om eventueel gedrup o.i.d. op te vangen , verwijderen. Alvast bedankt voor uw antwoord.

    Beantwoorden
  18. Vandervorst says:
    4 jaar geleden

    Hallo, waarom bakt mijn oven bij een biscuit altijd langs een kant harder dan de andere soms verbrand ?

    Mvg

    Beantwoorden
  19. Mevr van de Ven says:
    4 jaar geleden

    Ik heb een vraag.
    Bij taart of Bienestich of cake word het gebak bovenop heel donker
    180 graden
    Bienestich en hij staat op de 2de onderste richel.
    Na half uur wel gaar
    Op 150 graden een uur en weer te donker boven op.

    Beantwoorden
  20. Wilma says:
    4 jaar geleden

    Een vraag,

    Ik wil meerdere dezelfde taarten tegelijker tijd bakken, de oven die ik nu heb is te klein.
    Zou een inbouwoven van 90 cm breed iets zijn of meer een hoge, ik heb een boretti van 90 cm gezien, heeft iemand daar ervaring mee. Graag hoor ik hier meer van

    Beantwoorden
  21. Erica says:
    4 jaar geleden

    Je zegt dat je bij een heteluchtoven de temperatuur naar beneden moet aanpassen. Dus als in het recept staat 180 graden dan zet ik mijn oven op 144.
    Nou is dat bij mijn oven nogal moeilijk. De knop voor de temperatuur is niet zo duidelijk en nauwkeurig. Ik ga daarom altijd af op mijn losse temperatuurmeter.

    Als het recept 180 graden zegt en ik gebruik hetelucht moet mijn temperatuurmeter dan op 180 of op 144 komen?

    Beantwoorden
    • Erwin says:
      9 maanden geleden

      Ervaring leert dat de meeste recepten zonder benoeming hetelucht of conventioneel op conventioneel gericht zijn. Dus wanneer je kiest voor hetelucht, dan ca 20% van de temperatuur eraf.

      Beantwoorden
      • Laura's Bakery says:
        9 maanden geleden

        Klopt inderdaad, al mijn recepten zijn in een elektrische oven op onder/bovenwarmte gemaakt. Bij hetelucht 10-20% lagere temperatuur (verschilt een beetje per oven)

        Beantwoorden
  22. n.t. says:
    4 jaar geleden

    Heb geen tot weinig ervaring met bakken in de heteluchtoven. Vaak staat op verpakkingen dat je het baksel midden in de “‘ oven” moet zetten. Geld dat dan ook voor een heteluchtoven? Of kan het dan gewoon onderin? Bijv bij koekjes. Ik heb wel een rooster rekje bij de heteluchtoven die halfhoog is, die ik erin kan zetten. Maar op dat rooster rekje kan ik geen koekjes bakken, zijn daar speciale bakplaten voor die ik op het rooster kan leggen?

    Beantwoorden
  23. Mevr van de Ven says:
    4 jaar geleden

    Ik wil ook een nieuwe vrijstaande oven met magnetron kopen.
    Wie heeft een goed advies
    Gr Mevr van de Ven

    Beantwoorden
  24. Annelies says:
    4 jaar geleden

    Wij hebben alleen een combi magnetron dus hete lucht. Wij vinden dat alles net niet goed gaar word vooral broodjes(zelfs afbak) en cake. De temperatuur verlagen zonder tijd aan passen lijkt mij geen goede optie. Wat moet ik hiermee????? HELP AUB!

    Beantwoorden
  25. Marijke says:
    4 jaar geleden

    Jij zei eerder, dat als je boven-en onderwarmte gebruikt bij bakken, de plaat die gebruikt wordt om het eventueel lekken op te vangen, verwijderd moet worden. Maar zonder die opvangplaat wordt de bodem heel vies. Wat kan ik daaraan doen?

    Beantwoorden
  26. Marijke says:
    3 jaar geleden

    Dank je wel Ingeborg, voor je reactie. Ik heb aluminiumfolie gebruikt op de bodem, maar dat heeft zich vastgeplakt op de bodem met als gevolg dat ik niet alle aluminiumfolie van de bodem heb kunnen krijgen.

    Beantwoorden
  27. Siepje says:
    3 jaar geleden

    NOOIT ALUMINIUMFOLIE OP DE BODEM VAN JE OVEN LEGGEN!!!!!!!!!!!!!!
    JAMMER DAT LAURA DAAR NIET OP TIJD VOOR HEEFT GEWAARSCHUWD…….

    Beantwoorden
  28. Marijke says:
    3 jaar geleden

    Dank je Siepje, voor je reactie. Dat heb ik i.d.d. gemerkt. Heb jij een alternatief dat wel goed is en werkt!! Alvast bedankt voor je eventuele antwoord.

    Beantwoorden
  29. J.Robinson says:
    3 jaar geleden

    Heb je ervaring met stoomovens ? Hoe is het bakken daarmee van gebak?

    Beantwoorden
  30. Marja says:
    3 jaar geleden

    Inderdaad komen baksels niet goed uit de combimagnetron! Ook niet met verlaagde temperatuur. Als het wel lukt, nou dan heb ik een “lucky day”. Koekjes begin ik al helemaal niet aan of een rolcake want er zitten 2 roosters in verschillende hoogtes en een ronde bakplaat om op een rooster te zetten, bij. Niet bepaald ideaal om te bakken. En dat doe ik juist zo graag! Maar al mijn taarten zijn tot nog toe mislukt! Ze lijken prachtig gaar, zelfs na de sateprikker test, maar komen er toch maar halfgaar uit. De onderkant zit aan de zijkant vast in de vorm, nog vloeibaar langs de randen. Ik prik altijd in het dikste gedeelte tot op de bodem, maar het blijken de onderste zijkanten te zijn die gewoon nog rauw zijn. En ik heb geen idee wat ik hier aan moet doen. Heeft er iemand een tip? Als de vorm op het laagste rekje staat raakt hij bij het rijzen vd cake bijna de bovenkant vd oven, zo klein is hij. En hij draait rond. Dat kan ik helaas niet uitzetten! Ik wil graag een ( grote ) nieuwe, maar ja…..eerst even een loterij winnen! Ik zal het met dit onding moeten blijven doen, helaas. Hopelijk heeft iemand de oplossing voor mij.
    Alvast bedankt. Met vriendelijke groetjes,
    Marja.

    Beantwoorden
  31. patricia says:
    3 jaar geleden

    bedankt voor de goede uitleg

    Beantwoorden
  32. Jacqueline says:
    3 jaar geleden

    Hallo Laura. Heb net allemaal het bovenstaande gelezen (poeh…) Maar denk dat ik er wel uit ben. Ben begonnen met bakken ( voor het eerst) omdat ik gestopt ben met roken. ( je moet toch wat) Ik heb een smeg oven en letterlijk alles is mislukt. Ben nu 2 weken bezig. Heb inmiddels cake, cheesecake, 5x biscuit taart en allemaal mislukt. Zit te kl..ien met de temp. Heb zoveel standen erop zitten. Nu net 2 banketstaven gemaakt op hetenlucht. 1 staaf helemaal open van boven en de 2e is zowaar gelukt. Dus ik heb denk ik de temp. steeds te hoog gehad. Ik ga nu ook voor conventionele oven dat is volgens mij op mijn oven een half rondje boven en half rondje beneden. Dus morgen voor de 6e x proberen een biscuit taart te maken. Kijken of hij nu wel rijst. Bedankt voor alle tips.

    Beantwoorden
  33. Liesbeth says:
    3 jaar geleden

    Hallo Laura, wij hebben een nieuwe keuken en ik wou nu geen combi magnetron maar weer een gewone oven om dat ik graag iets bak! Wij hebben een AEG oven gekocht met veel functie maar heb nog niet 1x een cake gebakken die is gelukt de cake is niet gaar van binnen als ik er een saté prikker in steek is hij gaar maar als ik hem later aansnij is hij van binnen niet zo als anders lekker luchtig ik baal hier behoorlijk van heb op hete lucht geprobeerd staat ook op pak van Koopmans boeren cake, maar ook de pitza hete lucht dit is met onderwarmte lukt het niet!
    Ben heel benieuwd wat ik nu nog kan proberen,en zit ook boven en onder warmte op! Zijn er misschien meer mensen die een nieuwe AEG oven en ook deze ervaring hebben?

    Beantwoorden
  34. jenny says:
    3 jaar geleden

    ik heb sinds kort een etna gasfornuis met elektrische oven nu is het zo dat de onderwarmte achter blijft op de boven warmte.Dus ben ik met de hete lucht oven aan de slag gegaan.Dit werkt prima met cake en of appeltaart maar met de schuimtaart blijft de onderkant vochtig en droogt het schuim niet goed terwijl de bovenkant oke is.Zou je mij hier mee op weg kunnen helpen?

    Beantwoorden
  35. Edy says:
    3 jaar geleden

    Beste, wij hebben een nieuwe keuken met een oven van kupperbusch met ingebouwde magnetron. Met warme lucht en niet met boven en onderwarmte zoals de vorige.
    Nu krijgen we wanneer we een pizza maken de deeg aan de onderkant helemaal niet gaar. We zetten die op het draaiplateau. Is dat misschien fout en moet die hoger staan of hoe moet het gebeuren.
    En bij lagere temp wordt die toch zeker niet gaar of hoe moeten we dat zien? Help ons aub

    Beantwoorden
  36. margaret says:
    3 jaar geleden

    hi ik heb een elektrische oven met onder en boven warmte. ik heb nog nooit een goede resultaat behaald met bakken. de boven kant is altijd donker. ik kan nooit iets bakken met een goede temperatuur. cake, taart het wordt altijd te donker aan de boven kant en te hard. en als ik de temperatuur gaat verlagen wordt mijn cake niet gaar.

    mijn oven temperatuur is wel goed. ik heb het idee dat het te warm is voor bepaalde taarten . ik weet niet wat ik moet doen. ik heb alles geprobeerd.

    Beantwoorden
  37. Marja says:
    3 jaar geleden

    Dat klopt! Ook ik had deze problemen en een combimagnetron! Ik heb inmiddels een conventionele oven gekocht….wat een verademing. Ik heb mijn combi nog wel, voor de magnetron of als de oven vol zit, even wat warm te houden in de hetelucht van de combi. Je moet om te beginnen je ovenstand bij hetelucht in een combimagnetron 20% lager zetten! Soms moet je dan misschien iets langer bakken dan aangegeven, maar op den duur weet je ook wel welke tijd bij welke stand en welk gerecht past. Bij mij moest cake 5-10 minuten langer en b.v. Cheesecake wel 20-30 minuten! Maar dat is een kwestie van uitproberen. En opschrijven!
    Ik ens je veel suc6 met je temperatuur probleem.

    Beantwoorden
  38. schilders yvonne says:
    3 jaar geleden

    ik wil boven en onder gebruiken voor 2gerechten wedges en gevulde parikas ,doe dit altijd boven samen op voor 2personen,nu voor 10personen schotels kunnen niet samen op 1 rooster wat doe ik
    ?

    Beantwoorden
  39. Margriet says:
    2 jaar geleden

    Ik heb sinds kort een nieuw fornuis, een elektrisch van Siemens. Ben echt verslaafd geraakt aan het bakken, echt alles lukt. Ook met 2 lagen met hete lucht. Zelfs de progrestaart met drogen van eiwit is zo mooi geworden. Dus voor mij chapeau voor Siemens.

    Beantwoorden
  40. Tina says:
    2 jaar geleden

    Ik heb inmiddels mijn nieuwe keuken al 2 jaar en wou tien absoluut oven magnetron appart hebben. Nooit geen spijt van gehad. Ik heb intussen mijn oven leren kennen en bak nu alles op hete lucht, op de temperatuur die jij aangeeft en de zelfde baktijd als in jouw recepten maar ik verwarm de oven nooit voor. En dat werkt bij mij prima.

    Beantwoorden
  41. Desmet Denise says:
    2 jaar geleden

    Beste Dames, ik bezit een heteluchtoven en bak al jaren met plezier , cake , brood, taart, koekjes. Regel 1 lees goed de gebruiksaanwijzing door. 2
    2) plaats indien je dat nodig acht een vuurvast kommetje met water naast je bakvorm of op de bodem. Bij mijn weten enkel nodig bij het bakken van brood.
    3) bij hete lucht is de temp voor cake en taart meestal 160 ( 165)graden en bak je +_45 minuten tot max 50 minuten mijn doorsnede van de vorm is 27 cm.
    4) plaats je bakvorm op de 2e richel van je oven van boven te tellen.
    Soms kleurt je gebak sneller aan een zijde. Halverwege je baktijd draai je de vorm.
    5) bewaar je gegevens en resultaten in een schriftje, zo heb je steeds een vergelijk.
    6) brood bak je op een iets hogere temp 170 graden.
    7) zo je op 2 niveaus bakt wissel op 10 min van het einde van de baktijd de platen. De onderste bakplaat gaart even snel maar kleurt niet ZO goed.

    Beantwoorden
  42. Kenneth says:
    2 jaar geleden

    Hallo,

    Ik vraag me af welke functie ik best zou gebruiken voor gehaktbrood te maken. Zou ik de functie boven + onderwarmte gebruiken of de pizza hetelucht (dat is voor gerechten op 1 niveau te bakken met intensief bruineren en een krokante korst) of de multi hetelucht?? Ik denk persoonlijk dat het moet lukken met boven + onderwarmte. Alvast bedankt.

    Beantwoorden
  43. Yolanda says:
    1 jaar geleden

    Op welk symbool kun je het beste zelfgemaakte crackers bakken?
    Het staat niet duidelijk in de gebruiksaanwijzing,en ook op internet kan ik het zo gauw niet vinden.
    De oven is vrij nieuw dus vandaar deze vraag.

    Beantwoorden
  44. Ria says:
    4 maanden geleden

    Hoe komt het dat een cake en appeltaart aan de onderkant verbrand zet het op de onderste richel heb een elektrische oven

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      4 maanden geleden

      Ook al heb je een elektrische oven, waarschijnlijk staat je oven op boven/onderwarmte en in dat geval staat de onderkant te dicht op de warmtebron van onderen.

      Beantwoorden
  45. Ria says:
    4 maanden geleden

    Dank je wel
    Ja het stond op de laagste richel

    Beantwoorden
  46. Sara says:
    4 maanden geleden

    Hallo wij hebben onlangs een Bartscher heteluchtoven aangeschaft speciaal voor het bakken van gebak en taart. Nu blijkt dat al het gebak wat ik hierin maak mislukt. Dit is heel vervelend, omdat ik de oven enkel nodig heb voor gebakjes. De baksels worden te hard en droog, ook als ik de temperatuur 10% of 20% lager zet. Een kommetje met water heeft ook niet geholpen. Heeft iemand hier ervaring mee? Of tips? Ligt dit aan de oven of kan ik hier nog iets aan doen?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      4 maanden geleden

      Sjee wat vervelend zeg! Heb je het merk er al voor benaderd? Wie weet is er gewoon wat mis met de oven.

      Beantwoorden
  47. julia says:
    3 maanden geleden

    Hoi Laura, ik heb een recept waarbij staat dat de temperatuur 220 graden moet zijn (boven-onderwarmte). Ik heb zelf echter een heteluchtoven.. Betekent dit dat ik de temperatuur dan op +/- 180 graden kan zetten en dezelfde baktijd kan aanhouden als wat het recept voorschrijft? Alvast dank voor de reactie.

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 maanden geleden

      De baktijd inderdaad hetzelfde en de temperatuur 10-20% lager.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • NIEUWE THEMAWEEK! Aankomende week gaat er weer een nieuwe themaweek van start op Laura @laurasbakery.⁠ ⁠ #borrelhapje #lowcarb #gezondesnack #vegetarisch' data-src='https://scontent-ams4-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/157389579_628694011280860_3900341062581441476_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=GdhM8MT7lK8AX-nw618&_nc_ht=scontent-ams4-1.cdninstagram.com&oh=1470b98a26c8b80ae858fb81f6b2c130&oe=6068BA9C' title='NIEUWE THEMAWEEK! Aankomende week gaat er weer een nieuwe themaweek van start op Laura's Bakery en deze omelet hapjes met groenten (en kruidenkaas) zouden daar heel prima tussen passen. Kun jij raden wat het thema zal zijn? 😏⁠ ⁠ Dit hapje is trouwens ontzettend lekker en staat al online op het blog, je vindt het via de zoekfunctie. Link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠ ⁠ #borrelhapje #lowcarb #gezondesnack #vegetarisch'>
  • NIEUW! Voor het recept dat ik vandaag met jullie deel heb ik mijn basisrecept voor bananenbrood in de vorm van muffins gegoten én een van mijn favoriete smaakcombinaties erop losgelaten: citroen-maanzaad. En dat is me toch een potje lekker geworden 😋.⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag online op Laura @laurasbakery.⁠ ⁠ #citroenmaanzaad #muffins #bananenbrood' data-src='https://scontent-ams4-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/156636391_1169278336865105_3759401783293442872_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=g8PZVdJGIagAX-xw05P&_nc_ht=scontent-ams4-1.cdninstagram.com&oh=c35bc9d0212fc094ec5194d486958c18&oe=6069A542' title='NIEUW! Voor het recept dat ik vandaag met jullie deel heb ik mijn basisrecept voor bananenbrood in de vorm van muffins gegoten én een van mijn favoriete smaakcombinaties erop losgelaten: citroen-maanzaad. En dat is me toch een potje lekker geworden 😋.⁠ ⁠ Het recept staat vanaf vandaag online op Laura's Bakery, de link vind je in mijn profiel > @laurasbakery.⁠ ⁠ #citroenmaanzaad #muffins #bananenbrood'>
  • Deze week ben ik weer bezig geweest met het maken van nieuwe vierpersoonstaartjes voor jullie. Ze komen binnenkort online, maar tot die tijd kun je nog lekker aan de slag met deze heerlijke cake voor vier personen, met room en rood fruit.⁠
⁠
Het recept staat al even online en is via de zoekbalk te vinden op het blog (of via Google), zoek dan op @laurasbakery.⁠ ⁠ #vierpersoonstaart #bakken #kleinetaart #kleingebak #cake' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/156580703_451280679542007_126100774414389601_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=v6A-Rn1HWSIAX-f8p9j&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=d7891865f5fd2f44ff84e055d7c51234&oe=6068D074' title='Deze week ben ik weer bezig geweest met het maken van nieuwe vierpersoonstaartjes voor jullie. Ze komen binnenkort online, maar tot die tijd kun je nog lekker aan de slag met deze heerlijke cake voor vier personen, met room en rood fruit.⁠ ⁠ Het recept staat al even online en is via de zoekbalk te vinden op het blog (of via Google), zoek dan op '4 persoons taart met rood fruit'. Link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠ ⁠ #vierpersoonstaart #bakken #kleinetaart #kleingebak #cake'>
  • Peren liggen weer volop in de winkel! Meteen een mooi moment om weer eens deze peer-hazelnoot bruschetta te maken, met een honing-geitenkaas spread. Lekker borrelhapje voor het weekend!😍⁠
⁠
Het recept staat al langer op Laura @laurasbakery.⁠ ⁠ #borrelhapje #bruschetta #geitenkaas #peer' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/156085126_2007822159381680_8680790758180618826_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=Niq_2YgVH2oAX9artsl&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=c5d4c8011a8fb4dc482f1c447f5701c7&oe=606C00C1' title='Peren liggen weer volop in de winkel! Meteen een mooi moment om weer eens deze peer-hazelnoot bruschetta te maken, met een honing-geitenkaas spread. Lekker borrelhapje voor het weekend!😍⁠ ⁠ Het recept staat al langer op Laura's Bakery en je vindt het door de titel 'peer-hazelnoot bruschetta' in de zoekbalk op het blog in te vullen. Link vind je in mijn profiel > @laurasbakery.⁠ ⁠ #borrelhapje #bruschetta #geitenkaas #peer'>
  • NIEUW! Jullie vragen mij vaak naar meer variaties op deze Franse lekkernij: eclairs. Daarom hadden Mariette en ik een tijdje terug een soezen- en eclairsbakdag. Jawel, onze bakdagen hebben meestal een thema. En dus maakten we deze bananen eclairs, die ik afwerkte met een chocolade glazuur en stukjes toffee. Zelfs terwijl ik niet van banaan hou, vond ik deze eclairs heerlijk.⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag online, de link vind je in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#eclairs #soezen #bakken #banoffee #banaan
  • DE 10E DRUK! Jaaa, de 10e druk van Het Basisbakboek ligt alweer in de winkels. Thanks allemaal! Handjes omhoog als jij dit boek in huis hebt 🙋🏼‍♀️⁠
⁠
Ik vind het zo ontzettend leuk om te zien hoe zoveel van jullie in de afgelopen jaren zijn begonnen met bakken door (en met!) dit boek. Zeker het afgelopen jaar is er een gigantische nieuwe lichting thuisbakkers bijgekomen. Zo leuk al die berichtjes waarin jullie me vertellen dat jullie de bakkriebels hebben en daarmee een nieuwe passie hebben ontdekt. ⁠
⁠
En voor wie zich laat tegenhouden om met regelmaat te bakken omdat @laurasbakery⁠ ⁠ #bakken #hetbasisbakboek #laurasbakery #hetlaurasbakerybasisbakboek #bakboek' data-src='https://scontent-ams4-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/155499357_153487403259418_3918615731402010880_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=-sIRLaM29bUAX8MwIO0&_nc_ht=scontent-ams4-1.cdninstagram.com&oh=749ea7e96ca1c07cd4b418f10929cab5&oe=60693F90' title='DE 10E DRUK! Jaaa, de 10e druk van Het Basisbakboek ligt alweer in de winkels. Thanks allemaal! Handjes omhoog als jij dit boek in huis hebt 🙋🏼‍♀️⁠ ⁠ Ik vind het zo ontzettend leuk om te zien hoe zoveel van jullie in de afgelopen jaren zijn begonnen met bakken door (en met!) dit boek. Zeker het afgelopen jaar is er een gigantische nieuwe lichting thuisbakkers bijgekomen. Zo leuk al die berichtjes waarin jullie me vertellen dat jullie de bakkriebels hebben en daarmee een nieuwe passie hebben ontdekt. ⁠ ⁠ En voor wie zich laat tegenhouden om met regelmaat te bakken omdat 'het ook op moet': lekker uitdelen! Daar maak je heel erg veel mensen blij mee. Zeker nu 🤗⁠ ⁠ Mijn boek(en) nog niet in huis? Via de link in mijn profiel kun je ze allemaal bestellen 📚 > @laurasbakery⁠ ⁠ #bakken #hetbasisbakboek #laurasbakery #hetlaurasbakerybasisbakboek #bakboek'>

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

Basisrecept vanille botercrème

Oma’s Appeltaart

Broodjes gevuld met spek en ei

Banketbakkersroom

Volgende Post
Snelle Halloween spinnenweb koekjes

Snelle Halloween spinnenweb koekjes

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent
Citroen-maanzaad bananenbrood muffins

Citroen-maanzaad bananenbrood muffins

06 maart 2021

Bananen eclairs

03 maart 2021

De Bakstrijd: maart 2021

01 maart 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

10 lekkere bananenbrood recepten

door Laura Kieft-25 januari 2021-0

De laatste tijd heb ik steeds vaker zin in een lekker bananenbrood als tussendoortje. Ideaal, want meestal heb ik wel een paar plakjes in de vriezer liggen! En het leukste is dat er veel variatie...

Volkoren appel-kaneel pancakes

door Laura Kieft-23 januari 2021-4

Het maken van volkoren appel-kaneel pancakes stond al zo’n 3 maanden op mijn lijst en een paar weken geleden kwam het er dan ein-de-lijk van. Het is weer een experiment om te kijken wat je...

Sweet chili saus

door Laura Kieft-22 januari 2021-5

Ik was er vroeger niet dol op, maar tegenwoordig staat er altijd een fles sweet chili saus in de kast. Sterker nog, sinds kort staat daar een fles met zelfgemaakte sweet chili saus bij. Nooit...

Wit brood

door Laura Kieft-20 januari 2021-14

Ik vind het heerlijk om broden te bakken. De laatste tijd zijn het voornamelijk busbroden die hier uit de oven komen. Een busbrood is qua vorm het brood dat je veel in de winkels zit...

Moussaka

door Laura Kieft-18 januari 2021-19

Alle keren dat ik tot nu toe moussaka had gegeten, bevatte dit Griekse gerecht geen aardappelen. Wat zeg ik; in mijn Griekse kookboek staat het ook op die manier. Maar ineens kwam ik allerlei versies...

Vanillecake zonder ei

door Laura Kieft-16 januari 2021-26

Mijn vanillecake is het meest populaire recept van Laura’s Bakery en ik kan jullie geen ongelijk geven! Regelmatig krijg ik de vraag of deze cake ook zonder ei te maken is en zo ja, hoe...

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft-15 januari 2021-30

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar ik had er eerlijk gezegd geen ervaring mee. Ik heb mij de laatste weken dus ingelezen op...

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft-13 januari 2021-28

Het is weer de tijd van het jaar om volkorenmeel te proberen in mijn favoriete recepten. De pot met volkorenmeel stond alweer te lang in mijn kast zonder gebruikt te worden. In combinatie met de...

Appel-havermout ontbijt uit de oven

door Laura Kieft-10 januari 2021-34

Zoals ik aan het begin van deze week al aankondigde kun je op allerlei manieren havermoutpap maken. In een pan, in de koelkast, maar dus ook in de oven! Daar is dit appel-havermout ontbijt uit...

Havermout ontbijttaart

door Laura Kieft-09 januari 2021-8

Met dit recept heb ik de lekkerste havermout ontbijttaart ooit gemaakt. Als je het mij vraagt dan, ik heb ontzettend zitten smullen van deze taart met kwark en fruit. Voor de bodem gebruikte ik mijn...

Vegetarische groene havermoutburger

door Laura Kieft-08 januari 2021-8

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meteen razend enthousiast werd bij het idee van een havermoutburger. Havermout had ik überhaupt niet zo snel aan avondeten gekoppeld, laat staan aan een burger. Toch vond mijn...

Appel-havermoutkoekjes

door Laura Kieft-07 januari 2021-39

Alweer ruim een jaar geleden maakte ik deze lekkere appel-havermoutkoekjes. Ik ben dol op koekjes en snoep er maar wat graag van, maar ik was op zoek naar een wat meer verantwoorde versie. Dat werden...

Bananenbrood overnight oats met blauwe bessen

door Laura Kieft-06 januari 2021-8

Voor wie het nog niet kent: overnight oats is eigenlijk gewoon een soort havermoutpap, maar dan een koude variant die je de avond van tevoren maakt. Je kunt dan meteen meerdere porties maken, zodat je...

Speculaas havermoutpap

door Laura Kieft-05 januari 2021-5

Al jaren maak ik in de winter regelmatig speculaas pap. Soms laat ik daar een foto van zien via mijn Instagram stories en iedere keer word ik daarna overspoeld met vragen naar het recept. Laat...

Bakken met havermout

door Laura Kieft-04 januari 2021-15

Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar meteen goed met een mooie themaweek. We trappen deze themaweek af met een inhoudelijk artikel over havermout....

Mueslibollen (mueslibroodjes)

door Laura Kieft-02 januari 2021-16

Ik bak erg graag brood, maar aan mueslibollen had ik nog niet eerder gedacht. Ik kreeg de tip vanuit mijn team, evenals de tip om ze te beleggen met kaas en abrikozenjam (Mariette zweert bij...

De Bakstrijd: januari 2021

door Laura Kieft-01 januari 2021-0

We starten de eerste Bakstrijd van 2021 met zo’n leuk thema: brood! Het leuke van brood bakken is dat je er zoveel mee kunt variëren: formaat, smaken en manieren van bakken. Ik vertel je er...

Mijn 2020

door Laura Kieft-31 december 2020-5

Nou jongens, 2020 was me een jaartje wel he? Al met al vind ik dat ik absoluut niet mag klagen. Iedereen in mijn directe omgeving is gezond en ikzelf ook. Het belangrijkst als je het...

Oliebollen met banketbakkersroom

door Laura Kieft-30 december 2020-2

Als klein kind at ik al oliebollen met banketbakkersroom, zó ontzettend lekker. We hadden thuis altijd een kom met banketbakkersroom in de koelkast staan met Oud en Nieuw zodat we onze oliebollen konden doorsnijden en...

Stroopwafel oliebollen

door Laura Kieft-29 december 2020-6

Oliebollen voor het ontbijt, een standaard traditie begin van het nieuwe jaar bij mij. Mocht jij dat ook doen, kun je dit jaar ontbijten met stroopwafel oliebollen. Als je wat over houdt met oudjaar dan,...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 115
  • 116
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan