Nu het zonnetje zich weer vaker laat zien is het de hoogste tijd voor recepten die bij de lente en de zomer passen. Lekkere frisse baksels dus, liefst met fruit. Ik heb zelf een soort abonnement op blauwe bessen de laatste tijd, die staan vrijwel altijd in mijn koelkast. Voor door de yoghurt, gewoon om zo te snacken of om mee te bakken. Dit keer vond ik het leuk om weer eens koekjes te bakken met fruit en dat werden deze blauwe bessen-citroen koekjes. Met koekjes is vrijwel alles mogelijk, maar fruit kan het soms wel een beetje lastiger maken. Dat komt door het vocht, daar reageert koekdeeg nu eenmaal niet altijd even goed op. De blauwe bessen deden het gelukkig erg goed in dit recept! Het zijn ook iets andere koekjes, ze zijn zachter en hebben een soort cakeachtige structuur. Dat gaat goed samen met de bessen. Belangrijk is wel om die er voorzichtig met de hand doorheen te kneden, anders zijn ze al geplet en is het hele effect weg.
Blauwe bessen-citroen koekjes
Ingrediënten
- 185 gram ongezouten roomboter
- 65 gram witte basterdsuiker
- 65 gram poedersuiker
- 1 ei (M)
- 1 tl vanille extract
- 250 gram bloem
- 1 tl baking soda
- snuf zout
- rasp van 1 citroen
- 100 gram blauwe bessen
Instructies
-
Mix de boter met beide soorten suiker goed door elkaar. Voeg het ei en vanille extract toe en mix tot dit is opgenomen. Aan dit mengsel kun je bloem, baking soda, zout en het citroenrasp tegelijk toevoegen. Kneed tot een deeg en stop met kneden zodra de ingrediënten goed zijn opgenomen.
-
Zoals je zult merken is het een heel zacht, soepel en ietwat plakkerig koekdeeg. Dat is helemaal prima, sterker nog, dat is juist fijn om de blauwe bessen erdoor te kunnen kneden. Voeg de bessen toe en kneed deze er voorzichtig met de hand doorheen.
-
Mocht het deeg nog erg plakkerig zijn, kun je het even laten koelen in de koelkast. Zo niet, dan ga je gewoon gelijk door. Maak balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze een klein beetje platter.
-
Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten op 190°C (boven- en onderwarmte), of tot de randen goudbruin zijn.
Ze zien er lekker uit lieverd deze frisse fruitkoekjes.
Die ga ik zeker een keer maken of heb jij ze nog in de trommel Haha ?
Liefs, mam ❤️
Nope, die zijn op 😀
Dat ziet er heerlijk uit!
Kun je ze ook met amandelmeel bakken?
Nog niet geprobeerd, maar kan denk ik wel. Je krijgt wel een ander resultaat uiteraard.
hoi Laura
ik zou graag deze koekjes bakken ,maar kan je ook bakpoeder gebruiken in plaats van backing soda.
met vriendelijke groetjes van mieke
Hoi Laura,
Bedankt voor je recept. Ik heb ze vanmiddag gebakken en ze zijn erg lekker. Beetje bros koekje met een lekkere frisse fruitsmaak.
Deze ga ik zeker vaker bakken.
Groetjes Daniëlle
Quarantaine is ideaal om koekjes te bakken. Na de rolokoekjes nu deze en ze stellen niet teleur!
Wat goed 😀
Deze koekjes vanmorgen gebakken, ze ruiken en smaken fantastisch!,,,
Hallo Laura , Deze Koekjes zien er heerlijk uit! Maar mijn vraag is of je de koekjes ook met andere soorten fruit kan bakken . En Hoelang ze goed blijven ? Alvast bedankt !!
Dat kan in principe prima hoor. De koekjes kun je zeker een week bewaren 🙂
Halloween Laura,
Zou je de vanille extract ook kunnen vervangen door vanillesuiker?
En welke hoeveelheid?
Ff, Ingeborg
Dat kan, zou dan een zakje gebruiken.
Hallo Laura,
Kun je voor dit recept ook diepvries bessen gebruiken? Of wordt het dan te zompig?
Fijne dag!
Zou ik in dit geval niet doen, die kun je niet goed door het deeg verdelen omdat ze te vochtig zijn/worden.
Hi Laura,
Kun je deze koekjes ook 3 mnd in de vriezer bewaren?
Ja hoor.
Vanochtend de koekjes gemaakt volgens recept. Zien er prachtig uit echter de hoeveelheid baking soda is te hoog. DE baking soda overheerst en laat een vieze smaak achter.