Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Bitterballen

Laura Kieftdoor Laura Kieft
26 april 2019
in Borrelhapjes, Feestdagen, Hartige recepten, Koningsdag, Oud en Nieuw, Voetbal EK & WK
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Weet je wat het voordeel is van de bakdagen die Lian en ik tegenwoordig elke maand hebben? We dagen elkaar uit. Beide zijn we makkelijke bakkers zoals ik dat noem. Zonder al teveel inspanning en andere ingewikkelde dingen willen we wel graag iets moois en spectaculairs op tafel zetten. Soms willen we onszelf uitdagen en maken we iets wat ons op voorhand ingewikkeld (en een gedoe) lijkt, maar wat uiteindelijk hartstikke mee blijkt te vallen. Deze bitterballen zijn daar een goed voorbeeld van. Ik had er wel eens eerder aan gedacht, maar daar bleef het dan ook wel bij. Toen Lian opperde om nu dan echt eens bitterballen te maken besloot ik het gelijk op de planning te zetten. Tijdens de bakdag was ik bijna nog in staat om iets anders te maken, want het leek me veel te ingewikkeld allemaal. Maar op een of andere manier wagen we ons sneller aan dit soort recepten als we met zijn tweetjes zijn. Wat ik al zei, we dagen elkaar uit. Maar we stimuleren elkaar ook en twee mensen zien (en weten) gewoon meer. En als resultaat staan er vandaag dus heerlijke zelfgemaakte bitterballen online! Die uiteraard helemaal niet zo ingewikkeld bleken te zijn. Ga jij ze ook maken?

Recept afdrukken

Bitterballen

Altijd al eens zelf bitterballen willen maken? Probeer dan zeker eens dit heerlijke recept voor de beste bitterballen!
Porties: 18 stuks

Ingrediënten

Voor de ragout

  • 350 ml runderbouillon (met minstens 20% vlees)
  • 2 gelatineblaadjes
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 80 gram bloem
  • fijngesneden peterselie
  • 2 tl mosterd
  • 75 ml ongeklopte slagroom

Voor het paneren

  • olijfolie (om je handen mee in te vetten)
  • paneermeel
  • 2-3 los geklopte eieren (M)

Instructies

  • Haal de kant-en-klare bouillon door een zeef en vang het vlees op. Indien nodig snijd je dit in kleinere stukjes.
  • Laat de gelatine in water weken.
  • Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat dit mengsel, de roux, al roerende garen. Wanneer de bloem begint te kleuren is de roux klaar en voeg je de bouillon in 2-3 delen toe. Breng aan de kook en laat al roerende doorkoken tot je een dikke en gladde saus hebt. Roer het achtergehouden vlees, de fijngesneden peterselie, mosterd en slagroom er nu doorheen. Haal van het vuur.
  • Als laatste knijp je de gelatineblaadjes uit en roer je deze door de ragout. Giet de ragout op een schaaltje en bekleed met vershoudfolie zodat er geen velletje kan ontstaan. Laat afkoelen en enkele uren opstijven in de koelkast. Wij maakten de ragout in de avond en zetten deze voor een nachtje in de koelkast.
  • Snijd de opgesteven plak ragout in 18 gelijke stukjes. Doe een beetje (olijf)olie op je handen en rol balletjes van de stukjes ragout.
  • Zet een diep bord of schaal klaar met het paneermeel en een tweede met het ei. Verhit ondertussen de pan met het frituurvet of de (zonnebloem)olie tot 180 °C.
  • Rol een balletje door de paneermeel, het ei, paneermeel, ei en eindig weer met de paneermeel. Herhaal dit proces voor ieder balletjes. Elke bitterbal heeft dan dus drie laagjes paneermeel.
  • Bak de bitterballen in 3,5 – 4 minuten krokant en bruin. Serveer gelijk.

Tips

  • Tip: Je kunt natuurlijk ook een andere smaak bouillon gebruiken.
  • Tip: Wij hebben alle bestaande paneercombinaties getest en kwamen tot de conclusie dat drie lagen paneer de beste korst geeft en voorkomt dat de bitterbal knapt in de frituur.

Vorige post

Volgende post

The making of: Het borrelhapjes bakboek #1
Sinaasappel minimuffins

Related Posts

Sweet chili saus

door Laura Kieft
22 januari 2021
1

Ik...

Wit brood

door Laura Kieft
20 januari 2021
12

Ik...

Moussaka

door Laura Kieft
18 januari 2021
16

Alle...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 32

  1. Kitty says:
    2 jaar geleden

    Ziet er heerlijk uit, kun je je ook voorbakken af laten kolen en invriezen voor een andere keer?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Je kunt ze ook gewoon zo invriezen (zonder eerst te frituren) en dan later frituren.

      Beantwoorden
      • Kittu says:
        2 jaar geleden

        Dank je wel, ik ga ze zeker maken

        Beantwoorden
      • Suzan says:
        1 jaar geleden

        Ha Laura, ik heb deze heerlijke bitterballen gemaakt. Een portie gelijk gefrituurd waren super lekker. Overige bitterballen (en dat waren er veel voor een feestje) ingevroren en een weekje later gefrituurd. Helaas was dat geen succes, de inhoud werd helemaal vloeibaar. Dus ik denk dat invriezen ms geen goed idee is. Lfs!
        Ps maak regelmatig wat van je leuke recepten, blij mee!!

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          1 jaar geleden

          Heb je de baktijd in de frituur ook aangepast? Zo’n bevroren bitterbal heeft natuurlijk wel wat langer de tijd nodig.

          Beantwoorden
          • Suzan says:
            1 jaar geleden

            Ja dat snap ik, heb verschillende baktijden getest. Helaas zonder succes!

          • Laura's Bakery says:
            1 jaar geleden

            He, dat is balen. Ik ga het binnenkort ook zelf proberen, ik hou je op de hoogte.

  2. Desiree says:
    2 jaar geleden

    Klinkt goed, maar kun je deze ook in de Airfryer bakken?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Nee, deze zijn echt voor de frituur.

      Beantwoorden
  3. Day says:
    2 jaar geleden

    Net als desiree de vraag of ze ook in de airfryer of oven kunnen en zo ja hoe lang en op welke temperatuur

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Nee deze zijn echt alleen om te frituren. Voor Airfryer en oven zijn er aanpassingen nodig. Misschien dat zo’n recept nog eens volgt als we dat uitgevogeld hebben 🙂

      Beantwoorden
  4. Adriana says:
    2 jaar geleden

    Leuk, gaan we uitproberen! Welke runderbouillon adviseer je? Ik ken eigenlijk alleen bouillonblokjes maar daar zit geen vlees in. Zie dat de AH van eigen huismerk een pot van 350 ml heeft. Benieuwd welke je adviseert, het zal de smaak flink bepalen?

    Beantwoorden
    • Riny says:
      2 jaar geleden

      Hallo Laura,
      Dankjewel voor het bitterballen recept. Ben er heel erg blij mee. Ik heb coeliakie.
      Ga proberen of ik ze met glutenvrij meel kan maken. Zou super zijn als het lukt.
      Al zolang niet van bitterballen gesmuld.
      Zou je met dit recept ook kroketten kunnen maken?
      Groetjes, Riny

      Beantwoorden
      • Laura Kieft says:
        2 jaar geleden

        Ja hoor, hier kun je ook kroketten mee maken. De baktijd wordt dan wel langer.

        Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Inderdaad zo’n pot gebruiken (Waar al stukjes vlees in zitten)

      Beantwoorden
  5. Trui Vercaemert says:
    2 jaar geleden

    Hi, mijn naam is Trui, ben in België geboren maar woon al 43 jaar in Spanje. Ik vertel dit, moest mijn vraag dom zijn… 😁
    Komt er geen vlees bij te pas?? Of bedoelt u met 20%, dat van de 350 ml bouillon, mínimum 70 gr vlees moet zijn??
    Dank bij voorbaat.
    Volg je blog vía Bloglovin.
    Trui

    Beantwoorden
    • Eveline says:
      2 jaar geleden

      In Nederland verkopen ze potten kant en klare bouillon waar stukjes vlees bij in zitten. Dat is de 20% vlees. Dit is dan meteen ook de vleesvulling. Ik denk dat je eender welk gaar vlees in kleine stukjes toe kunt voegen.

      Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Hier in Nederland kun je inderdaad potten bouillon kopen waar al wat vlees in zit. Zelf toevoegen kan natuurlijk ook prima.

      Beantwoorden
  6. Jeanine says:
    2 jaar geleden

    Ze zijn heerlijk! Volgende keer kijken of ik de korst nog wat knapperiger kan krijgen. Maar de smaak is echt goed!
    Bedankt voor dit leuke recept!!

    Beantwoorden
  7. Willeke says:
    2 jaar geleden

    voor mijn vegetarische dochter.. zou t ook met groentebouillon gaan? en zal het dan nodig zijn stukjes groente toe te voegen?

    Beantwoorden
    • Willeke says:
      2 jaar geleden

      Ik heb ze ook gemaakt met groentebouillon (en een portie rundvlees) En ook de groentebitterballen zijn perfect gelukt! Iedereen hier in huis vond ze heerlijk!

      Zo fijn dat al jouw recepten gewoon altijd lukken!

      Beantwoorden
      • Laura Kieft says:
        2 jaar geleden

        wat leuk om te horen!

        Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Dat kan prima hoor 🙂 Stukjes groente toevoegen kan, maar hoeft niet per se.

      Beantwoorden
  8. Mirella Dekker says:
    2 jaar geleden

    Hallo Laura,

    Op de éėn of andere manier kan ik het recept niet lezen.
    De foto’s staan bij mij over het recept heen geplaatst.
    Ik kan alleen de bereiding lezen.

    Enig idee hoe ik dit op kan lossen of zou je het nog een keer op willen schrijven?

    Gr,
    Mirella

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Dat ligt aan je browser. Even updaten of een andere gebruiken lost het op.

      Beantwoorden
  9. Cic says:
    1 jaar geleden

    Beste Laura,

    Ziet er goed uit en ik wil deze proberen om te maken. Echter eten wij alleen halal. En ik kan geen runderbouillon vinden. Kan ik dit zelf maken met stukjes vlees erbij? En zo ja, hoe ? Alvast erg bedankt. Groetjes. Cici

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Dat heb ik zelf ook nog nooit gemaakt, maar er staat vast een recept voor op internet.

      Beantwoorden
  10. Mel says:
    1 jaar geleden

    Klinkt erg lekker! Kunnen ze ook zonder de ongeklopte slagroom? Gezien mijn lactose intolerantie is dat niet handig.

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Je kunt ook lactosevrije slagroom gebruiken lijkt mij. Ik zou het niet zomaar weglaten.

      Beantwoorden
  11. Monique says:
    11 maanden geleden

    Beste Laura

    Vraagje waarom rol jij ze alleen door parneermeel en ei en niet
    Door bloem:,ei en parneermeel.

    Groetjes monique

    Beantwoorden
  12. Joop Godwaldt says:
    2 maanden geleden

    Beste Laura,

    Omdat gelantine word gemaakt van diverse dieren wil ik daar indien mogelijk een alternatief voor gebruiken.
    Heb jij ook ervaring met met vegetarische geleermiddelen zoals Tapioca

    Groetjes Joop

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      Nee, helaas nog niet! Maar in dit recept vond ik de gelatine niet nodig: https://www.laurasbakery.nl/oesterzwam-bitterballen/

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • NIEUW! Wist jij al dat het helemaal niet moeilijk is om zelf sweet chili saus te maken? En zo ontzettend lekker zeg! Dan smaken de borrelhapjes die je erin gaat dippen extra lekker kan ik je beloven 😉.⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#sweetchilisaus #borrelhapjes
  • BAKTIP! Appel-kaneelcake met een lekkere laag fudge er bovenop. Je maakt de fudgelaag ontzettend snel en makkelijk, doordat je er kant-en-klare fudge voor gebruikt! Maar je kunt het bijvoorbeeld ook vervangen door dulce de leche, ook erg lekker 😉.⁠
⁠
Het recept staat al even online en is te vinden via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#fudge #cake #appelkaneelcake #baktip #bakken
  • NIEUW! Vandaag staat het recept voor dit klassieke wit brood online op Laura @laurasbakery.⁠ ⁠ #witbrood #brood #broodbakken #bakken' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/139832269_281229826684238_2033910250201291457_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=2&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=VLo3mtiOg-4AX90mgRy&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=b0cf33e8be8e4a3349cbb9ed41833328&oe=6031CD8B' title='NIEUW! Vandaag staat het recept voor dit klassieke wit brood online op Laura's Bakery. Daar werd namelijk ontzettend vaak naar gevraagd! Heb jij nog meer verzoekjes op het gebied van brood? Laat ze maar horen in de comments 👇🏻.⁠ ⁠ Het recept voor dit wit brood en nog vele andere broden vind je op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠ ⁠ #witbrood #brood #broodbakken #bakken'>
  • KOOKTIP! Ooit al eens een hartige galette gemaakt of gegeten? Deze met pompoen en geitenkaas is een heerlijke hartige taart voor bij het avondeten.⁠
⁠
Het recept staat al even online en vind je via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#galette #hartigetaart #pompoen #geitenkaas #vegetarisch
  • NIEUW! Moussaka, een heerlijke ovenschotel met aubergine en kaneel die al heel lang op mijn lijst stond om mee aan de slag te gaan. Het resultaat was ongelofelijk lekker. Een echt comfort food recept waarmee de blue monday geen kans meer maakt 😄⁠.⁠
⁠
Het recept vind je vanaf vandaag online, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#moussaka #kooktip #ovenschotel
  • Een bananenbrood met een vleugje chocolade. Bij het aansnijden van dit gemarmerde bananenbrood word je door ieder plakje verrast!⁠
⁠
Het recept staat al even online en je vindt het via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#bananenbrood #marmercake #chocolade #zondagbakdag

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

Frambozen-citroen cakerol

Cranberry brie bladerdeeg hapjes

Oud en Nieuw champagnetaart

Lemon Meringue Cake

Volgende Post
Sinaasappel minimuffins

Sinaasappel minimuffins

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Sweet chili saus

22 januari 2021

Wit brood

20 januari 2021

Moussaka

18 januari 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Zomerse cupcakes

door Laura Kieft-04 juni 2010-2

16 Cupcakes met vrolijke kleurtjes en bloemetjes. Kan dat? Dat was wat mijn nichtje mij vroeg om zo haar moeder en tante te verassen voor hun gezamenlijke verjaardag, een tweeling dus. Tuurlijk kan dat, en...

Bloemenzee

door Laura Kieft-28 mei 2010-14

26 Mei was mijn moeder jarig, toen door drukte helaas geen taart gemaakt voor haar. Máár… dit weekend vieren mijn ouders samen hun verjaardag waar ik een taart voor mocht maken. Omdat mijn mams nog...

Shop till you drop

door Laura Kieft-21 mei 2010-4

Afgelopen week had ik via internet een bestelling geplaatst en deze heb ik binnen gekregen. Normaal zien jullie alleen de resultaten van wat ik maak, nu ook de spullen die ik er voor gebruik. Op...

Wondere waterwereld

door Laura Kieft-13 mei 2010-2

Wat van taart maak je voor je vader die druk bezig is om zijn eigen aquarium op te bouwen? Juist; een taart met vissen. Hij was er heel erg blij mee en stond tijdens het...

Ruitjes!

door Laura Kieft-29 april 2010-8

Deze taart vond ik echt ontzettend leuk om te maken! Hij is voor een vriendin die bijna jarig is en graag een taart van mij wilde; zo gezegd, zo gedaan. Eigenlijk niet ‘zo gedaan’ want...

Eerste cupcakes

door Laura Kieft-25 april 2010-0

Inmiddels heb ik al een aantal series cupcakes gebakken en gedecoreerd. Hier volgt een overzichtje van mijn eerste creaties. Van boven naar beneden en van links naar rechts: Cupcakes met een toef vanilla cream frosting,...

Eerste taarten

door Laura Kieft-25 april 2010-1

Eerder heb ik al mijn eerste cupcakes laten zien, nu mogen mijn eerste taarten natuurlijk niet ontbreken! Dit zijn mijn eerste 2 taarten, de bovenste is mijn allereerste taartje en heb ik gemaakt van een...

17 jaar!

door Laura Kieft-25 april 2010-2

Mijn zusje is net 17 jaar geworden en bij een verjaardag hoort taart! Voor haar verjaardag heb ik dan ook een taart van 26 centimeter doorsnede gemaakt (goed voor zo’n 18 stukken taart) en daarnaast...

Het is Lente!!

door Laura Kieft-25 april 2010-1

De lente is al weer even begonnen en met dit weer krijg ik al helemaal zin in de zomer. Maar om nog niet op de zaken vooruit te lopen (blijft toch Nederland hè met het...

Zomers toetje

door Laura Kieft-25 april 2010-2

Hartstikke lekker natuurlijk met dit mooie weer; een zomers toetje met fruit. Bij Blokker had ik een paar kleine kookboekjes op de kop getikt waaronder eentje met desserts. Na dit doorgekeken te hebben ben ik...

Even voorstellen

door Laura Kieft-21 april 2010-7

Wie een web-log begint, moet zich natuurlijk even voorstellen. Hier begin ik dan ook mee: Ik ben Laura, 19 jaar en ik woon en studeer in Haarlem. Sinds december 2009 maak en decoreer ik zelf...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 114
  • 115
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan