Berenhap

18 juni 2021
Berenhap
30

Alweer het laatste recept dat speciaal voor Vaderdag online komt. Ik kan verschillende mannen (en ja, ze zijn ook nog eens vader) in mijn omgeving opnoemen die maar al te graag een berenhap naar binnen werken in het weekend. Daarom leek het ons team nu een mooi moment om het recept van deze lekkere fastfood snack te delen, zodat jullie je vader, je man of misschien gewoon een goede vriend ermee kunnen verrassen dit weekend. Het is een heerlijke hap voor bij de borrel (wel een flinke hap), maar vooral bij een portie frietjes smaakt deze berenhap fantastisch. 

WAT IS EEN BERENHAP? 

Een berenhap is een gehaktbal die in stukken is gesneden en aan een satéprikker is geregen, met daartussen dikke uienringen. Dit geheel wordt gefrituurd en overgoten met pindasaus. Het is een typisch Nederlandse snack die in bijna elke snackbar verkrijgbaar is. In heel Nederland weet iedereen wel wat je bedoelt met een ‘berenhap’, maar in een aantal provincies doen nog meer namen voor deze snack de ronde: berenklauw, gehaktbal speciaal of spoetnik.  

Wil je meer inspiratie voor Vaderdag? Kijk dan eens tussen alle recepten die we speciaal voor deze dag verzamelden.

Berenhap

De berenhap is een Nederlandse snack uit de frituur. Ik deel het recept van deze geliefde snackbar hap met gehaktbal, witte uienringen en pindasaus met jullie!
Porties: 7 stuks

Ingrediënten

Instructies

 • Bereid het recept van de gehaktballen voor en laat de jus achterwege. Zorg ervoor dat je de gehaktballen niet te lang braadt. Bereid ook het recept van de pindasaus voor.
 • Snijd de gebakken gehaktballen in vier plakken en de schoongemaakte witte uien in flinke ringen. Rijg ze om-en-om aan een satéprikker, waarbij je begint en eindigt met een plak gehaktbal.
 • Verhit de frituurpan tot 180 C° en bak de berenhap in 4 minuten tot de ui goudbruin is. Serveer meteen met pindasaus nu het nog lekker warm is. Herhaal tot al je gehaktballen tot berenhappen zijn omgetoverd.
 • Eet smakelijk!
Tips

Gebruik uien die ongeveer net zo groot zijn als de gehaktballen (of maak je gehaktballen net zo groot als de uien die je in huis hebt), dan passen ze mooi tussen elkaar.

Bewaren

Eenmaal gefrituurd meteen serveren.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (2 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

5 reacties

 1. saskia schreef:

  kan je ook vegatarisch gehakt hiervoor gebruiken

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik denk niet dat alle merken/soorten werken. Je moet er wel een bal van kunnen maken.

 2. Janine Dijkstra schreef:

  Wat nog lekkerder is een schijf ananas ertussen

 3. Wilma schreef:

  Lijkt me heerlijk…maar heb geen frituur…is er een andere optie om te bakken?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat heb ik zelf nog niet getest helaas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *