De laatste tijd had ik ontzettend veel zin in appelflappen. Ik zette het dus op mijn planning om ze een keer in het weekend te maken. Daarna begon ik met mijn recepten brainstorm voor het najaar en toen bedacht ik deze geniale combinatie: appelflappen met kruidnoten. Jawel! Knapperig bladerdeeg met een frisse zachte appelvulling, vergezeld door heerlijke kruidnoten. De perfecte appelflap voor het najaar als je het mij vraagt. Eet je ze vandaag nog terwijl de intocht van Sinterklaas op tv te zien is, of bewaar je ze voor pakjesavond?
Appelflappen met kruidnoten
Ingrediënten
- 6 plakes bladerdeeg
- 1 appel
- 2 el fijne kristalsuiker
- 1 tl kaneel
- 80 gram kruidnoten
- 1 ei (M) geklutst
- extra (kaneel)suiker
Instructies
- Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien. Je kunt ook een rol bladerdeeg nemen en deze in 6 (bijna) vierkanten snijden.
- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Doe de blokjes appel in een kom en voeg suiker en kaneel toe, roer goed door elkaar. Hak de kruidnoten in iets kleinere stukjes en roer deze door de appels.
- Schep ongeveer 2 eetlepels vulling op elke helft van de plakjes bladerdeeg, laat de randen vrij. Smeer de randjes in met een klein beetje water en vouw vervolgens de appelflap dubbel. Druk de randjes stevig aan met een vork.
- Leg de appelflappen op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze in met het ei. Strooi er vervolgens nog wat (kaneel)suiker over.
- Bak de appelflappen met kruidnoten in ongeveer 15 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips
Heerlijk appelflappen, als je het bladerdeeg kort laat ontdooien, totdat het vouwbaar is,(ruim 10 min) dan wordt de appelflap mooi bol en knapperig. Ik zet altijd een bord suiker klaar en haal ze daar aan beide kanten door. en dan de oven in.Heerlijk