Appelflappen met kruidnoten

Gepost: 17 november 2018 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023
Appelflappen met kruidnoten

De laatste tijd had ik ontzettend veel zin in appelflappen. Ik zette het dus op mijn planning om ze een keer in het weekend te maken. Daarna begon ik met mijn recepten brainstorm voor het najaar en toen bedacht ik deze geniale combinatie: appelflappen met kruidnoten. Jawel! Knapperig bladerdeeg met een frisse zachte appelvulling, vergezeld door heerlijke kruidnoten. De perfecte appelflap voor het najaar als je het mij vraagt. Eet je ze vandaag nog terwijl de intocht van Sinterklaas op tv te zien is, of bewaar je ze voor pakjesavond?

BAKTIP: Om de appelflappen met ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.
appelflappen met kruidnoten 1a

 

Kruidnoten appelflap

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Appelflappen met kruidnoten

Knapperige appelflappen met kruidnoten. Dat klinkt als een heerlijke combi en dat is het ook! 
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

  • 6 plakes bladerdeeg
  • 1 appel
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 80 gram kruidnoten
  • 1 ei (M) geklutst
  • extra (kaneel)suiker

Instructies

  • Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien. Je kunt ook een rol bladerdeeg nemen en deze in 6 (bijna) vierkanten snijden.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Doe de blokjes appel in een kom en voeg suiker en kaneel toe, roer goed door elkaar. Hak de kruidnoten in iets kleinere stukjes en roer deze door de appels.
  • Schep ongeveer 2 eetlepels vulling op elke helft van de plakjes bladerdeeg, laat de randen vrij. Smeer de randjes in met een klein beetje water en vouw vervolgens de appelflap dubbel. Druk de randjes stevig aan met een vork.
  • Leg de appelflappen op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze in met het ei. Strooi er vervolgens nog wat (kaneel)suiker over.
  • Bak de appelflappen met kruidnoten in ongeveer 15 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

Tips

Bewaren: Ze zijn het lekkerst als je ze gelijk op eet, naarmate je ze langer bewaart wordt het bladerdeeg zacht. Je kunt ze dan wel opnieuw opwarmen. Verpakt zijn ze 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast. Invriezen kan alleen als ze al gebakken zijn, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

1 reactie

  1. Hermie schreef:

    Heerlijk appelflappen, als je het bladerdeeg kort laat ontdooien, totdat het vouwbaar is,(ruim 10 min) dan wordt de appelflap mooi bol en knapperig. Ik zet altijd een bord suiker klaar en haal ze daar aan beide kanten door. en dan de oven in.Heerlijk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept