Door Lian – Ik mocht na mijn vakantie weer aan de bak en begon gelijk met deze lekkere appel-havermout koeken. Ik koos daarvoor weer voor het basisrecept van Laura, maar maakte een kleine aanpassing om het extra vocht van de toegevoegde appels te compenseren. Ook besloot ik geen twaalf koekjes te bakken, maar voor zes grote robuuste koeken te gaan. Deze koeken zijn lekker knapperig krokant van buiten, maar zijn haast cake-achtig van binnen. Zo ontzettend lekker. Ik houd persoonlijk niet van harde koekjes, dus deze variatie is nu een persoonlijke favoriet van mij. De toegevoegde appel en kruiden maken deze koeken perfect voor het seizoen. Snel maken dus en lekker van genieten met een kopje latte.
Appel-havermout koeken
Ingrediënten
- 30 gram ongezouten roomboter
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei (M)
- 125 gram bloem
- 65 gram havermout
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl Speculaaskruiden
- snufje zout
- 1 appel
- 1 el kaneelsuiker
Instructies
- Meng boter en beide soorten suikers tot één geheel. Voeg dan het ei toe en mix tot een egaal mengsel.
- Voeg hierna de bloem, havermout, bakpoeder, speculaaskruiden en het zout toe. Mix tot een samenhangend deeg.
- Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Doe in een kommetje en voeg de kaneelsuiker toe. Roer door elkaar. Vouw de appels door het koekdeeg tot ze mooi verdeeld zijn.
- Maak zes ballen van het deeg – gebruik eventueel natte handen – en leg deze op een plaat of rooster met een vel bakpapier. Duw ze lichtjes plat.
- Bak de appel-kaneel havermout koeken in 20 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) of tot de koeken mooi goudbruin kleuren.
Tips
- Tip: Liever twaalf kleine koekjes? Snijd je appelstukjes zo klein mogelijk, eventueel met een grove rasp raspen kan ook, en bak ze in 15 minuten goudbruin.
- Bewaren: in een afgesloten trommel zeker een week. In de vriezer tot wel 3 maanden houdbaar.
Bij ingridienten staat 1 ei maar die zie ik niet terug in de bereiding. Ik het er wel in gedaan samen met bloem etc.
Helaas is het mij niet gelukt om een deegbal van te maken. Nadat ik de appel had ingedaan toen werd het een beetje geheel.
Nu in de oven en afwachten maar.
Het ei wordt al in de eerste zin van de receptuur toegevoegd hoor 😉
gezien de cake achtige kerk, is dan de boter vervangbaak door zonnebloemolie (allergieen)
kern 🤣😂
Ik zou het niet doen, dit koekdeeg is al zacht en anders krijg je een beslag ipv deeg. Eventueel plantaardige margarine gebruiken als het om lactose gaat?
Ik heb nog geen plantaardig kunnen vinden zonder melk en zonder soja bestanddelen 😔
Ziet er lekker uit!
Zou je een keer een taart willen maken in vorm van een auto. Ik zag een filmpje voorbij komen op instagram dat ze met lagen en fondant een Mini Cooper deden maken. Ik zou dit graag voor zijn verjaardag willen maken. Hij heeft ook een mini. Alleen via instagram staan er geen hoeveelheden en hoe je het precies doet. 😁😁
De kans is zeer klein dat ik dat soort taarten ga maken 😉
Prima gelukt en erg lekker! Alleen voor de volgende keer doe ik er minder suiker in, maar dat is persoonlijke smaak hoor.
Ze zijn lekker!! Ze waren beide keren al heel snel op. Ik heb er de 2e x ong 75/80 gram suiker ingedaan. Was voor ons zoet genoeg.
GE-WEL-DIG. Ik heb ook maar 70 gram suiker gebruikt en ze zijn fantastisch! Bedankt voor het recept😍
Super lekkere koekjes! Hoe bewaar ik ze best? Had ze nu in een blikken trommeltje gestoken, maar nu zijn ze een beetje plat.
Een trommel is prima hoor.
Het lijkt wel een combinatie van cake brood en een koekje (misschien omdat ik het recept gehalveerd heb 😉 maar ze zijn heerlijk en daar gaat het om!
Ze staan in de oven en ruiken hemels!
De koeken zijn heerlijk! En zo makkelijk te maken. Ik heb ze al twee keer gebakken. 🙂
Heb net gebakken zijn heerlijk ,appel havermout koekjes. En snel klaar ,weet alleen niet hoeveel calorieën ??