Cocktailsaus maken

Gepost: 5 augustus 2025 Laatst bewerkt: 4 september 2025
Cocktailsaus maken

Ik vond cocktailsaus eigenlijk nooit zo bijzonder, tot ik het zelf ging maken. Sindsdien weet ik dat je met een paar simpele ingrediënten zelf de lekkerste cocktailsaus maakt! Heerlijk bij de gourmet, barbecue of als dipsaus bij de borrel.

Cocktailsaus maken

Zelf cocktailsaus maken is verrassend eenvoudig en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig: de meeste heb je waarschijnlijk al in huis.

De smaak kun je helemaal aanpassen aan je voorkeur: met wat extra citroensap voor meer frisheid, een snufje paprikapoeder voor zachtheid, of juist wat extra whiskey voor een krachtigere saus.

  • Slagroom. Zorgt voor de luchtige en romige structuur van de saus.
  • Mayonaise. Maakt de saus lekker romig en vol van smaak.
  • Ketchup. Geeft de cocktailsaus een zoetige tomatensmaak en kleur.
  • Whiskey. Geeft de saus een warm, rokerig accent. Liever geen alcohol? Laat dit dan gerust weg.
  • Paprikapoeder. Brengt een beetje diepte en zachtheid in de smaak en geeft kleur.
  • Citroensap. Geeft de cocktailsaus een frisse toon.
  • Peper en zout. Brengen de smaken in balans.
Cocktailsaus WM-2

Whiskey in cocktailsaus

In deze klassieke cocktailsaus zit een klein scheutje whiskey. Dit geeft de saus een warme, licht rokerige smaak en zorgt voor net dat beetje extra diepte. De hoeveelheid in het recept is klein: ongeveer één eetlepel op een hele kom saus.

Mag je cocktailsaus met alcohol als je zwanger bent?

Ben je zwanger, eten er kinderen mee of is er een andere reden dat je liever geen alcohol wilt? Dan is het verstandig om de whiskey weg te laten.

Het is af te raden om alcohol te gebruiken in recepten die niet worden verhit (zoals deze saus) wanneer je zwanger bent of om een andere reden geen alcohol mag. En zelfs bij verhitting zal alcohol niet volledig verdampen in een recept.

Hoe maak je cocktailsaus zonder alcohol?

Gelukkig maak je ook zonder alcohol een heerlijke cocktailsaus. Laat de whiskey gewoon achterwege of vervang eventueel door een beetje extra paprikapoeder en citroensap.

Met een snufje cayennepeper of een paar druppels Worcestersaus kun je de smaak nog wat extra pit geven. Zo heb je een veilige, alcoholvrije saus die net zo lekker is.

Het Borrelhapjes Bakboek 

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!

Bestel hier!

Afbeelding

Cocktailsaus bewaren

Bewaar zelfgemaakte cocktailsaus afgesloten in de koelkast. Gebruik een schone lepel bij het opscheppen en laat de saus niet op kamertemperatuur staan, omdat er slagroom in zit.

Hoelang blijft cocktailsaus goed?

In een schone en goed afsluitbare pot blijft de cocktailsaus tot één week houdbaar in de koelkast.

Kun je cocktailsaus invriezen?

Liever niet. Bij het ontdooien kan de saus gaan schiften en waterig worden.

Tips: cocktailsaus maken

Mijn cocktailsaus is te dik of te dun

Is je saus te dik? Voeg een klein scheutje slagroom, melk of water toe en roer goed door.

Is je saus te dun? Meng er wat extra mayonaise door of klop de slagroom wat langer op voor meer luchtigheid.

Ik heb geen whiskey in huis

Geen probleem, laat de whiskey weg. Gebruik eventueel een snufje cayennepeper of een paar druppels Worcestersaus voor wat extra pit.

Zo maak je eenvoudig een alcoholvrije cocktailsaus.

Welke whiskey gebruik je?

Een eenvoudige whiskey volstaat: je proeft amper tot geen verschil tussen een dure of goedkope variant in dit recept. Gebruik vooral wat je hebt staan, want je hebt maar weinig nodig.

Waar serveer je cocktailsaus bij?

Cocktailsaus is ontzettend lekker bij gourmet of barbecue, frietjes, gegrilde groenten of als saus op een broodje hamburger. Vergeet ook de klassieke garnalencocktail niet!

Cocktailsaus WM-3

Andere heerlijke sausjes voor jou

Cocktailsaus is heerlijk en past bij veel gerechten. Maar er zijn nog veel meer ontzettend lekkere sausjes die je kunt proberen. Romig, fris, pittig of juist zoetig: met de juiste saus maak je elk gerecht net even wat lekkerder. Hieronder een paar van mijn favorieten:

Op zoek naar meer inspiratie? In dit artikel verzamel ik mijn favoriete sauzen, smeersels en salades voor bij de barbecue en meer.

 

Cocktailsaus zelfgemaakt

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Cocktailsaus

Cocktailsaus maken is lang niet zo moeilijk als je misschien denkt. Pas de hoeveelheid whiskey aan afhankelijk van hoe sterk je de smaak wilt.
Voorbereiding5 minuten
Bereiding5 minuten
Totaal10 minuten

Ingrediënten

  • 125 ml slagroom
  • 60 gram mayonaise
  • 60 gram ketchup
  • 1,5 el whiskey
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl citroensap
  • peper en zout

Instructies

  • Klop de slagroom lobbig. Roer de overige ingrediënten samen en voeg de slagroom toe.
  • Roer alle ingrediënten door elkaar en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
Bewaren

Maximaal 1 week houdbaar in een schone afgesloten pot in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Miranda van der zwan schreef:

    Ik gebruik altijd een beetje sherry, dat heb ik ook in huis voor bijvoorbeeld surinaamse kip ketjap.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan natuurlijk ook!

  2. Anja schreef:

    Het is de room die het ‘em doet in dit recept. Zo ontzettend lekker! Maak het al jaren zo en is niet te vergelijken met kant en klaar.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk om te horen Anja! Dankjewel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept