Amerikaanse red velvet pancakes

78

Door Lian – Over een week is het alweer Valentijnsdag en dat gaan we dit jaar een beetje vieren op het blog. Er komen een aantal lekkere recepten online die allemaal in het teken staan van liefde. Misschien vier jij geen Valentijnsdag, maar dan nog zijn al deze recepten om verliefd op te worden. We trappen af met deze Amerikaanse red velvet pancakes. Wist je dat red velvet ontstaan is omdat het zuur van de karnemelk met het cacao van vroeger voor een rode kleur of gloed zorgden. Red velvet taarten zijn tegenwoordig gekleurd met rode kleurstof, omdat het stofje in de cacao dat daarvoor zorgde er niet meer in zit. Een red velvet cake is eigenlijk dan ook gewoon maar een chocolade cake die rood kleurt. Om de rode kleur mooi te laten uitkomen, wordt wel minder cacao gebruikt dan bij een normale chocolade cake.

Met een paar kleine aanpassingen wist ik het basisrecept dat Laura gebruikt voor haar pancakes om te toveren tot deze red velvet pancakes. Ze zijn lekker smeuïg en worden mooi dik in de pan. De pancakes zijn snel gemaakt en nog sneller op. Ideaal om je partner ’s ochtends mee te verrassen.

Amerikaanse red velvet pancakes

Waarschijnlijk ken je de heerlijke red velvet taart al. Deze Amerikaanse red velvet pancakes zijn ook hartstikke lekker en vanwege de kleur natuurlijk erg geschikt voor Valentijn!

Ingrediënten

  • 215 gram bloem
  • 15 gram cacao
  • 16 gram bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snufje zout
  • 2 tl suiker
  • 2 eieren (M)
  • 30 gram plantaardige olie
  • 300 ml karnemelk
  • rode levensmiddelen kleurstof

Voor het glazuur

  • 1 tl melk
  • 35 gram poedersuiker

Instructies

  • Voeg alle ingrediënten, behalve de kleurstof, bij elkaar in een kom en mix met een garde tot een glad beslag. Voeg een beetje rode kleurstof toe tot de gewenste rode kleur is bereikt.
  • Schep met een ijsschep het beslag in een koekenpan. Draai om wanneer er belletjes aan de bovenkant komen en de pancakes lijken te stollen. Bak de pancakes aan beide kanten roodbruin.
  • Maak een glazuur van de melk en poedersuiker en serveer over de warme red velvet pancakes voor een mooi contrast.
  • Zo eenvoudig is het om deze pancakes te bakken. Maak er een mooie Valentijnsdag van.
Bewaren

De pancakes die je niet meer op krijgt pak je in met aluminiumfolie. Keukenfolie kan natuurlijk ook en je zou ze ook prima in een bakje kunnen doen. Bewaar ze dan in de koelkast, hier blijven ze nog zo’n 2 dagen goed.

Invriezen kan ook. Verpak ze goed luchtdicht voordat je ze invriest. Ze blijven dan maximaal 3 maanden goed.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

20 reacties

  1. Linda schreef:

    Nou ja lag vanochtend in bed te denken wat te eten met valentijnsdag. Kwam redvelvet pannekoeken on mij op! Bedankt vaar t recept.

  2. Daphne schreef:

    Ik heb thuis al kant en klare bakmix staan van red velvet, zou het hiermee ook kunnen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik weet niet waar de bakmix voor is en wat er precies in zit, dus dat kan ik zo niet zeggen.

  3. Emma schreef:

    Wauw het ziet er geweldig uit! Ik houuud van pancakes, dus deze ga ik zeker eens uitproberen, super aantrekkelijk!

  4. Evy schreef:

    Hoi Laura
    Je kan ook pannenkoeken bakken met casis limonade ipv melk zo kleuren de pannenkoeken roze en smaken ze lekker, serveren met rood fruit 🙂
    Cola kan ook maar geeft een minder mooie kleur, kinderen vinden dat wel leuk.

    1. Laura Kieft schreef:

      Klopt, alleen is dat dan weer niet een echte red velvet 😉

  5. Annemei schreef:

    Vanochtend gemaakt met het hartje bakvormpje dat ik ooit in een Japanse winkel kocht. Eigenlijk bedoeld voor spiegeleieren. Maar kan ook prima bij deze pancakes. Maar de rode kleurstof van xenos viel erg tegen, heel flesje moest er in. Welke rode kleurstof gebruik jij?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik het liefst Wilton, Americolor of RainbowDust. Dat zijn merken van betere kwaliteit.

  6. Gina schreef:

    Hi Laura! Zou je de karnemelk ook kunnen vervangen met gewone melk? Groetjes Gina

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan, maar ik zou dan wel wat citroensap toevoegen. Het zure maakt de pancakes namelijk luchtig.

  7. Nienke schreef:

    Hai Laura,
    Karnemelk… Daar blijft mijn gedachte steken. Ik houd er namelijk echt niet van. Proef je de smaak van karnemelk terug in de pannenkoeken?
    Dank voor het antwoord. Groetjes, Nienke

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik houd ook niet van karnemelk, maar baksels met karnemelk vind ik wel lekker 🙂

  8. Catharina schreef:

    Hai Laura, deze variatie pancakes lijken mij ook heerlijk. Afgelopen week heb ik paarse zoete aardappels gekocht. Deze paarse zoete aardappels zijn uitermate geschikt voor zoete baksels. Nu ga ik deze gebruiken in bovenstaand recept (ongeveer 320 gr geschild). Hoop dat ze net zo mooi worden als met kleurstof. Ben benieuwd.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk zeg! Ik ben nu wel heel benieuwd naar het resultaat, dan heb je de bloem dus vervangen door de gepureerde aardappel?

  9. foodlover schreef:

    kun je de karnemelk ook vervangen met soyamelk en dan citroensap er bij doen?
    alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, dat moet prima werken!

  10. foodlover schreef:

    Moet de olie IN het beslag?

  11. Linda schreef:

    Wat een leuk recept! De naturel pancakes met dit soortgelijke recept vind ik al heerlijk! Ben benieuwd naar deze! Zou je hiermee ook poffertjes kunnen bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vast wel! Poffertjes horen officieel wat anders qua ingrediënten, maar qua vorm kan het zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *