Zuid-Afrikaanse roosterkoek + review Smokey Goodness 3

Gepost: 20 augustus 2018 Laatst bewerkt: 29 juni 2023

Zuid-Afrikaanse roosterkoek

Nu een huis met tuin en dus mogelijkheid om zelf te barbecuen dichtbij zijn lonkt het om aan de slag te gaan met de boeken van Smokey Goodness. Sterker nog, vandaag is de dag dat ik aan het verhuizen ben! Het zal dus niet meer lang duren voor ik de boeken écht goed kan testen. Toch kon ik het niet laten om alvast wat te maken, want veel kan dus ook prima in de oven bereid worden. Het allerleukst aan het boek Smokey Goodness 3 vind ik dat het helemaal geïnspireerd is op de Zuid-Afrikaanse braai. Na twee reizen naar dit prachtige land kan ik je vertellen dat ze daar heel goed weten hoe je moet barbecuen. Dat maakt dit boek tot mijn favoriete Smokey Goodness boek uit de serie van drie. De recepten in combinatie met de persoonlijke verhalen, ervaringen en sfeerfoto’s laten mij in gedachten weer even teruggaan naar Zuid-Afrika. Het recept dat ik vandaag met jullie deel is voor de roosterkoek. Dat is alleen geen koek zoals wij dat kennen, het zijn kleine broodjes die direct op het rooster van de barbecue (of in mijn geval het rooster van de oven) worden bereid. In plaats van een stokbroodje bij de barbecue maak je dus gewoon vers je eigen broodjes, hoe tof is dat? Lees snel verder voor het recept en de review van dit boek!

Over Smokey Goodness 3

Omdat Zuid-Afrika centraal staat in het boek ben ik misschien al lichtelijk bevooroordeeld, maar ik heb uiteraard zo kritisch mogelijk dit boek zitten lezen en testen. Zoals alle boeken in de serie van Jord Althuizen vind ik de fotografie ontzettend mooi. De aanvulling op de recepten met persoonlijke verhalen vind ik ook een gave toevoeging. Na wat basiskennis over de braai (inclusief woordenlijst van de Afrikaanse taal) ga je al vlot door naar de recepten.

En die recepten zijn inderdaad Zuid-Afrikaans. Ik ken ze niet allemaal, maar veel komt mij bekend voor. De recepten zijn duidelijk en de ingrediënten zijn over het algemeen ook goed verkrijgbaar. Wat ik soms lastiger vind is dat bij een recept meestal staat voor hoeveel personen het is. Dat zegt alleen niet altijd voor hoeveel stuks het is, want dat komt dus niet bij elk recept overeen. Zo was de roosterkoek voor 4 personen, ikzelf vind het dan prettiger om te weten hoeveel broodjes ik er daadwerkelijk mee kan maken. Klein detail maar.

ZUID-AFRIKAANSE ROOSTERKOEK + REVIEW SMOKEY GOODNESS 3

Heb ik dan verder nog een kritische noot? Nee, niet echt. Enige waar je wel even rekening mee moet houden is dat je een goede barbecue nodig hebt, vaak ook eentje die er een kap op heeft (daar is vast een betere term voor haha). Maar goed, ik ga er vanuit dat je als barbecue liefhebber die zo’n boek koopt dan ook wel een goede braai in huis hebt.

Het boek telt 224 pagina’s en is onder andere hier verkrijgbaar.

ZUID-AFRIKAANSE ROOSTERKOEK + REVIEW SMOKEY GOODNESS 3
Opslaan Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Zuid-Afrikaanse roosterkoek

Bij een Zuid-Afrikaanse roosterkoek denk je misschien aan een zoet koekje. Maar de roosterkoek is eigenlijk een lekker broodje die je uitstekend op de barbeque kan maken.
Porties: 8 broodjes

Ingrediënten

  • 180 ml lauwwarm water
  • 10 gram gedroogde gist
  • 15 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 30 ml neutrale olie

Instructies

  • Ga je ze maken op de barbecue? Bereid deze dan vast voor op direct grillen en verhit hem tot een temperatuur van 180 °C. Maak je ze net als ik in de oven, die hoef je pas tijdens de laatste rijs voor te verwarmen.
  • Doe het water in een maatbeker en voeg hier de gist en suiker aan toe. Roer even door en laat het mengsel dan een half uur staan. Zorg dat je maatbeker groot genoeg is, het volume neemt flink toe.
  • Meng in een grote kom de bloem en het zout door elkaar. Voeg het gistwater toe en kneed in 5-10 minuten tot een elastisch deeg. Laat het deeg in de kom een uur rijzen (op een warme plek) tot het in volume verdubbeld is.
  • Druk daarna de lucht eruit en verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Vorm het deeg tot bolletjes en laat deze nog eens 20 minuten rijzen op een bakplaat.
  • Bestrijk de broodjes rondom licht met de olie en grill ze op het rooster in ongeveer 5 minuten per kant op 180 °C op de barbecue tot ze gaar zijn. Voor de oven kun je ongeveer gelijke tijden aanhouden.

Tips

  • Bewaren: ongeveer 4 dagen in een afgesloten verpakking buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

1 reactie

  1. Sonja schreef:

    Gisteren getest op de BBQ en erg lekker! Ik gooi alle ingrediënten (nat & droog) altijd gelijk in de broodbakmachine op de deegstand, lekker makkelijk en werkt perfect.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept