Laura ontdekt: Zoete hotspots in Haarlem

Gepost: 19 juni 2014 Laatst bewerkt: 2 juli 2023

zoet haarlem - chocolate company 1

Als echte Haarlemmer weet ik natuurlijk menig zoete hotspot te vinden in ‘mijn’ stadje, al doe zelfs ik af en toe nog wel eens nieuwe ontdekkingen. Marina van Marina’s Bakery was nieuwsgierig naar wat Haarlem op zoet gebied allemaal te bieden had, dus nam ik haar mee de stad voor mijn favoriete zoete hotspots in Haarlem.

We begonnen de tour bij het CHCO café van Chocolate Company. Deze winkel is pas sinds kort in Haarlem gevestigd maar lijkt al behoorlijk populair te zijn. Altijd als ik er langs fiets of loop zit het behoorlijk vol. Marina en ik hadden een prachtige dag uitgekozen om zoet Haarlem te ontdekken dus het terras zat dan ook vol. We zochten daarom de koelte binnen even op.

zoet haarlem - chocolate company 2

Eenmaal binnen blijkt dat het niet zomaar een café is. Het is ook nog een heuse chocolade winkel met een breed assortiment aan producten. Chocolate spoons (voor chocolademelk) in ontelbaar veel smaken, blikjes chocolade fondue, luxe bonbons, bijzondere chocoladerepen in klein en groot formaat en nog veel meer. De etalage toont prachtige glimmende bonbons in opvallende kleuren. Naast deze etalage staat er nog eentje, maar deze is gevuld met allerlei soorten chocolade taarten waar je ter plekke een stukje van kunt proeven.

We kozen voor een brownie en de (rechtsonder) CHCO Powertaart en deelde deze zodat we beide konden proeven. De brownie was heerlijk, maar dit stukje powertaart was echt goddelijk! Met alle smaken en structuren vind ik dit één van de lekkerste  chocolade gebakjes ooit!

Het CHCO café is gevestigd aan de Kruisstraat op nummer 14.

zoet haarlem - huismuis 1

Daarna gingen we door naar de Warmoestraat. Één van mijn favoriete straatjes in Haarlem. Naast dat het een mooie en schattige straat is zijn er ook nog eens onwijs leuke winkels en eettentjes gevestigd. De Huismuis bijvoorbeeld. Een heerlijk uitgebreide kookwinkel waar iedere kook- en bakliefhebber zijn of haar hart op kan halen.

zoet haarlem - huismuis 2

Sinds de rage van het bakken en decoreren heeft de Huismuis hier een hele aparte afdeling voor gemaakt. Één wand staat helemaal vol met artikelen voor het decoreren van taarten en dergelijke. Hierbij kun je denken aan ingrediënten, maar ook aan mallen, uitstekers en kleurstoffen. Wel vind ik de Huismuis op dit gebied vaak vrij prijzig, ze zijn met veel producten net even wat duurder dan wanneer je het in een taartdecoratiewinkel (of webshop) zou kopen.

Ook op gebied van bakken kun je hier los gaan. Bakvormen en andere benodigdheden vind je hier in alle soorten en maten aan een hele lange wand. Madeleine vormen van metaal of siliconen, in het groot of in het klein, bedenk het maar en je vindt het hier. De bak- en decoreer afdeling is degene die ik altijd als eerst bezoek. Na een rondje om de tafel met kookboeken loop ik dan naar het achterste gedeelte (zie bovenstaande panorama foto) waar je echt van alles vindt. Pannen, ovenschalen, mengkommen, prullenbakken, kleine keukenhulpjes. Van alles dus. In het midden en het begin van de winkel staan overigens ook nog allerlei prachtige elektrische machines, van Kitchen Aids tot Magimix apparaten.

Een erg leuke kookwinkel om eens te bezoeken! Het is niet heel erg groot en het staat onwijs vol, maar juist dat geeft het zo’n leuke sfeer.

zoet haarlem - dessert bar 1

Schuin tegenover De Huismuis zit nog een leuk zaakje in de Warmoestraat: de Dessertbar. De kaart in dit gezellige tentje bestaat voornamelijk uit toetjes. Hoe leuk is dat! Vanaf 12:00 uur kun je hier terecht tot wel 0:00 uur (of 1:00 uur op vrijdag en zaterdag) voor de lekkerste toetjes.

zoet haarlem - dessert bar 2

De eerste keer dat ik hier kwam nam ik een heerlijke moelleux au chocolat, mijn favoriet tot nu toe. Als ik er weer eens ben moet ik van mijzelf eigenlijk wat nieuws proberen, maar het liefst kies ik gewoon elke keer weer voor de moelleux. Kijk eens aan, ziet dat er niet heerlijk uit?

Wat is nu wel eens doe is, nadat ik een hapje heb gegeten in de stad, mijn toetje ’s avonds halen bij de Dessertbar. Erg leuk en lekker!

zoet haarlem - crostino 1

In Haarlem hebben we ook een hoop ijssalons zitten. Ik woon vlak bij Da Benito en als ik ijs haal is het meestal daar. in de stad vind je aan het Hortusplein (bij parkeergarage de Raaks) Crostino. Hier haal je heerlijke ijsjes, maar je kunt binnen ook een kopje koffie met een gebakje nemen en in weer een ander deel kun je heerlijk lunchen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat ook de gebakjes hier erg lekker zijn, ik kies dan meestal voor het lemon meringue gebakje.

zoet haarlem - crostino 2

Het ijs is hier ook heerlijk. Links een ijsje met de volgende smaken; aardbeien cheesecake, bokkepootjes en tiramisu. Rechts een flinke (vullende) coupe cookie karamel. Beide zijn heerlijk.

Nog een hele goede ijssalon is Garrone in de Grote Houtstraat (vlak bij het Houtplein), als je daar langs loopt moet je zeker even naar binnen gaan en wat proeven.

zoet haarlem - overig

Een winkel waar ik ook graag kom is Dille & Kamille. Niet zozeer zoet, maar wel erg leuk. Hier vind je van alles voor in de keuken maar ze hebben ook leuke spullen ter decoratie in het huis. Neem hier zeker even een kijkje als je op zoek bent naar bakvormen. Ze zijn niet zo duur en zijn van goede kwaliteit. Ik heb zelf meerdere taartvormen van Dille en Kamille en ben hier erg blij mee.

In de Kleine Houtstraat vind je Chocolaterie Pierre, voor heerlijke chocolaatjes ben je hier aan het juiste adres. Ook een erg fijne chocolaterie is Leonidas in de Barteljorisstraat.

In Haarlem zijn natuurlijk nog veel meer leuke en zoete winkeltjes en eettentjes te vinden. Dat waren er alleen wel te veel om op één dag allemaal te bezoeken. Mijn favorieten heb je nu bijna allemaal al kunnen zien. In de toekomst zal ik dit bericht verder uitbreiden met meer leuke adresjes voorzien van foto’s.

Wat zijn jouw favoriete zoete adresjes in Haarlem?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

 1. Anita schreef:

  M’n favoriet is Hofje zonder zorgen heerlijke taartjes, broodjes high tea alles homemade!

 2. Brenda (kookt) schreef:

  Wat een leuk artikel Laura. De dille & Kamille en Huismuis sla ik ook nooit over in Haarlem. Maar de Dessertbar ga ik ook zeker eens bezoeken als ik in Haarlem ben!
  Bedankt voor de tips 🙂

 3. Joke Kieft schreef:

  Ik denk dat we maar weer snel eens een dagje samen op pad moeten lieverd!

  Dikke kus en liefs, mam ❤️

 4. Annemieke schreef:

  Leuk artikel! Ik kom al jaren regelmatig in Haarlem maar er staan adresjes tussen die ik nog niet ken. Binnenkort maar weer eens die kant op dus…

 5. MySimplySpecial schreef:

  Leuke tips! Dille & Kamille is bij mij ook een favoriet voor bakspullen en dergelijke.

 6. Margriet schreef:

  Leuk! Ik vind Haarlem sowieso een superleuke stad, deze adresjes ga ik zeker onthouden voor de volgende keer.

 7. Karlien schreef:

  Anne&Max, Tante Sientje, Spaarne66

 8. Chantal schreef:

  Hoi! Ik volg je al vanaf het begin en meende me al te herinneren dat je hier ooit een artikel over had geschreven! Binnenkort ga ik eeeeindelijk een dagje naar Haarlem. Zijn er misschien nog nieuwe favorieten bij gekomen? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *