Uitgelicht: baktips

3 mei 2012 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
1

Tussen de mailtjes zitten altijd veel bakvragen, deze heb ik nu allemaal gebundeld in één post en aangevuld met nog wat meer voor de hand liggende tips. Tijdens het bakken gebeurt het vaak dat het niet zo loop als je in gedachten had. Erg frustrerend als je zo je best doet op een recept wat er in je kookboek zo mooi uitziet en dat je eigen resultaat er totaal niet op lijkt. Zelf heb ik regelmatig van dit soort blunders in de keuken. Ik weet nog goed dat ik het idee had om een tulband te maken met stukjes chocola er door heen. Het idee was leuk maar het resultaat was minder: alle stukjes waren in de vorm naar beneden gezakt tijdens het bakken! Gevolg was dat de bovenkant van de tulband bestond uit een chocolade laag met daaronder de cake (zonder chocolade stukjes) in plaats van stukjes door de hele cake. Nu weet ik dat je deze zakkende stukjes kunt voorkomen en zo heb ik meer opgestoken van mijn bakblunders. Mijn tips deel ik hier met jullie, ik hoop dat het jullie helpt!

Hoe weet ik of mijn (cup)cakes/biscuits/koekjes gaar zijn?

(Cup)cakes zijn gaar wanneer je er na het bakken een prikker in steekt en deze er schoon/droog uitkomt. Als dit niet het geval is schuif je de vorm gewoon terug in de oven voor een paar minuutjes. Blijf wel in de buurt want het gaat meestal maar om een heel korte tijd. Bij biscuits is het eenvoudig te controleren of deze gaar zijn. Na de voorgeschreven baktijd druk je zachtjes op de bovenkant van je biscuit, wanneer de weer terugveert weet je dat je biscuit klaar is. Aan koekjes kun je het vaak zien wanneer ze gaar zijn, dit zie je namelijk aan de mooie goudgele gloed die ze krijgen. Soms kunnen ze nog wat zacht zijn, dit is normaal. Wanneer je de koekjes uit de oven haalt garen ze nog wat na en worden ze ook knapperig.

Hoe bak ik cupcakes?

Dit is verreweg de meest gestelde vraag. Ik heb er al eens een post aan gewijd en verwijs jullie dan ook graag door naar deze post. Let op: het gaat hier om cupcakes die ik maak om te decoreren, die wil je namelijk mooi plat hebben.

Mijn cupcakes worden ongelijkmatig bruin.

Het gebeurt mij bijna nooit meer, maar soms komt het voor dat de achterste cupcakes in de oven mooi bruin zijn terwijl die voorin nog wat bleekjes zien. In deze gevallen draai ik het bakblik tegen het einde van de baktijd aan nog even om en laat hem zo de laatste paar minuutjes in de oven staan. Zo zullen je cupcakes mooi gelijkmatig bruin worden. Laat het ovendeurtje niet te lang open staan, anders ontsnapt er te veel warmte.

De stukjes chocola/noten/appel/etc. zakken naar beneden tijdens het bakken!

Het fenomeen van ‘zakkende stukjes’ is heel eenvoudig te voorkomen. Je doet de stukjes chocola, appel, nootjes of wat je ook door je beslag wilt doen in een schaaltje. Bij dit schaaltje doe je wat bloem en vermengt dit goed met elkaar. Nu kun je de stukjes door je beslag spatelen en tijdens het bakken zullen ze niet naar de bodem zakken.

Mijn (cup)cakes/koekjes blijven vastzitten aan de bakvorm/plaat.

Zorg dat je je bakvorm bij cakes altijd goed invet en bestuift met bloem. Bij cupcakes kun je baking cups gebruiken en bij koekjes leg je een vel bakpapier op de bakplaat. Je cupcakes en koekjes zullen op deze manier altijd loslaten. Cakes willen echter nog wel eens in de vorm blijven plakken. Nadat je de cake uit de oven hebt gehaald laat je hem eerst een paar minuten in de vorm afkoelen (als je te lang wacht blijft hij juist plakken), hierna stort je hem op een rooster waarop je hem volledig laat afkoelen. Dit geldt overigens ook voor je cupcakes en koekjes.

Mijn (cup)cakes worden te hoog.

De regel die ik altijd aanhoud is de vorm voor 2/3 vullen met beslag. Dit doe ik voor cupcakes maar ook een gewone cakevorm, hiermee krijg ik altijd een goede hoogte.

Mijn (cup)cakes/koekjes zijn al bruin maar nog niet gaar.

Wanneer je baksels al goed bruin zijn maar nog niet gaar heeft je oven hoogstwaarschijnlijk op een te hoge temperatuur gestaan. Om te voorkomen dat ze nog bruiner worden kun je je vorm/plaat afdekken met aluminiumfolie. Zo kunnen ze nog verder garen zonder dat ze nog bruiner of zelfs zwart worden.

Dit waren de baktips waar het meest om wordt gevraagd en die ik zelf erg handig vind. Heb jij nog een bakvraag die hier niet tussen staat? Of misschien heb je juist wel een hele handige baktip Laat het mij via de reacties of per mail weten, dan kan ik deze post steeds verder aanvullen.

Meer tips nodig? Neem een kijkje op Handige Baktips, mijn tweede blog die vol staat met allerlei – je raadt het al- handige baktips!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

 1. Dat is handig Laura! Die tip van de zakkende stukjes kende ik nog niet, dat is een goed idee! 🙂

  Liefs Pauline

 2. brendakookt schreef:

  Leuke post! De tip van de zakkende stukjes kende ik ook nog niet.

  Op je blog heb ik ook ergens gelezen dat je voor het vullen van je beslag een snoepzak gebruikt. Voor mij was dit een goudentip! Is was altijd aan het kledderen met verschillende lepels. Voor de sinaasappel mini-cupcakes heb ik ook een snoepzak gebruikt, ideaal!

  1. Laura schreef:

   Leuk te horen dat je zoveel hebt gehad aan die tip! Hij staat in How to cupcakes bakken, in deze post verwijs ik daar ook naar. Het blijft de best bekeken post, haha.

 3. Marita schreef:

  Ook voor mij was de zakkende stukjes tip nog niet bekend!
  Zal deze snel eens proberen, ben gek op appel of chocolade in de cakejes! Bedankt dat je alles op een rijtje hebt gezet!

 4. Caroline Brouwer schreef:

  Hallo Laura,
  Heb jij ook nog zin om mee te doen aan het Foodblogevent? (zie mijn blog)
  groeten, Caroline

  1. Laura schreef:

   Hallo Caroline,
   Ik heb al een leuk idee zelfs! Heb alleen pas na 25 mei tijd om te bakken ivm het schrijven van mijn scriptie op het moment. Ik laat dus zeker nog van mij horen 🙂
   Groetjes, Laura

 5. Danielle schreef:

  ik wou dit weekend een cake bakken met een vorm er in van andere kleur cake nu komen bij mij deze vormpjes telkens omhoog hoe kan dit….?

 6. Anja schreef:

  Als mijn cupcakes te hoog worden, dan leg ik als ze uit de oven komen een plank erop. Dan worden ze ook mooi plat.

 7. Manou schreef:

  Beste Laura,
  Pas cupcakes gebakken, ze waren goed gaar. Prima gerezen, maar ze lieten los van de papieren bakvormpjes. Hoe zou het komen?
  Om een droge cake te voorkomen laat ik de cake afkoelen in een gesloten plastic zak. Hoe doe jij dat?

  1. Laura schreef:

   Afkoelen doe je gewoon op een rooster, daarna pas verpakken. Waarschijnlijk zijn de papiertjes door vocht/condens losgelaten.

 8. Wendy schreef:

  Hoi hoi,
  Ik heb dus vaak dat de bovenkant van mijn cupcake goed gaar is, maar de onderkant nog erg zacht. Wij hebben een heteluchtoven en ik zet ze in het midden van de oven. En houd de aangegeven temperatuur aan die bij het recept staat.
  Nu las ik hier boven bij jou tips aluminiumfolie erop doen? Maar moet ik dit dan vanaf het begin doen dat ze de oven in gaan?
  Bvd,
  Groetjes Wendy

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik bak nooit op hetelucht, maar op onder- en bovenwarmte. Bij hetelucht moet je oventemperatuur 10-20% lager. Misschien gaat de bovenkant daardoor zo hard. Haal je ze dan eerder uit de oven daardoor? Ik zou ze pas halverwege of op driekwart afdekken met aluminiumfolie.

 9. El schreef:

  Hi!
  Als ik jouw red velvet cupcakes maak, gaan de cupcakevormpjes afstaan. Heb je enig idee hoe dit kan?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zet papieren muffinvormpjes altijd in een vaste vorm voordat ik ze de oven inschuif.

   1. El schreef:

    Ja ik ook maar alsnog gaan ze af staan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *