Behind the scenes: januari 2018 #1

Gepost: 14 januari 2018 Laatst bewerkt: 4 juli 2023
0

BEHIND THE SCENES: JANUARI 2018 #1

Voor mijn gevoel zat ik gisteren nog de behind the scenes van december te maken, maar er is toch echt alweer twee weken voorbij gevlogen. Ik vierde eerst nog even vakantie en vertrok met mijn zusje naar Lissabon. Eenmaal terug had ik nog een luie dag voordat ik weer aan het werk ging. Die werkweek  had ik overleg met Lian, ik gaf een telefonisch interview en stond weer een dagje in de keuken. Kijk je mee naar mijn belevenissen?

BEHIND THE SCENES: JANUARI 2018 #1

Het jaar begon ik een beetje ziekjes. In de eerste nacht van het nieuwe jaar werd ik behoorlijk ziek en ik vreesde even voor een flinke griep die leek te heersen, maar uiteindelijk ging het na een dag rustig aan doen weer helemaal prima. Gelukkig maar, want 2 januari vertrok ik al vroeg naar Lissabon! Omdat we al om 7 uur de lucht in gingen, waren we ook vroeg op plaats van bestemming en konden we superveel doen op onze eerste dag. De foto’s en gebeurtenissen van Lissabon staan overigens niet helemaal helemaal chronologisch zoals wij ze bezochten, maar het geeft wel een prima beeld van onze trip.

BEHIND THE SCENES: JANUARI 2018 #1

We hadden niet echt een planning gemaakt voor onze stedentrip, wat we wel hadden gedaan was in Google Maps punten markeren waar we heen wilden gaan. Van leuke winkeltjes en parken tot mooie gebouwen en leuke eettentjes. We hebben bijna alles wel kunnen afvinken, ondanks dat we echt op ons dooie gemakje de stad hebben ontdekt. Het viel ons al snel op dat het in Lissabon ook niet veel zin heeft om al heel vroeg op pad te gaan. Op straat is al meer dan genoeg te zien natuurlijk, maar veel leuke winkeltjes gaan pas open rond het middaguur. Zo hingen wij ook rond in een park vlakbij concept store (mooi woord voor een prachtig oud pand met kleine (dure!) boetiekjes 😉 ) Embaixada omdat die pas om 12 uur open ging. Hoewel ik hier meer van had verwacht, was het wel leuk om gezien te hebben.

BEHIND THE SCENES: JANUARI 2018 #1

De eerste twee dagen van onze trip liepen we voornamelijk door de stad, pas daarna pakten we ook een tram en metro voor de langere afstanden. De wijken Bairro Alto en Baixa vonden wij te voet prima te doen, al moet je soms even flink klimmen om de heuvels op te komen. Je kunt ook een tram pakken die als lift functioneert en je naar de top van de heuvel brengt, maar daar kwamen wij zelf uiteraard pas achter aan het eind van de dag toen we ze niet meer nodig hadden. Typisch wel weer. Vanaf ons hotel (Inspira Santa Marta Hotel, een aanrader) liepen we naar het centrum steeds bergafwaarts en terug over de hoofdweg viel de klim ook mee, dus dit liepen wij gewoon.

BEHIND THE SCENES: JANUARI 2018 #1

Als we doorliepen tot aan de Taag, kwamen we op het grote plein met Estação Fluvial. Niet alleen mooi om te zien, maar ook een gezellig plein met leuke eettentjes. Vanaf daar liepen we ook een keer de berg op (oké, heuvel, maar zo voelde het niet 😉 ) naar een mooi kasteel: Castelo de S. Jorge. We hadden hier een prachtig uitzicht op de stad. Er liepen hier trouwens ook heel veel pauwen (en katten) rond, ze zaten zelfs hoog in de boom. De route naar dit kasteel kun je met tram 28 doen, dit deden wij zelf niet. Het is een leuke route om te lopen en anders zit je toch maar hutje mutje op elkaar in die kleine gele tram. Dat is ook gelijk de reden waarom wij zelf niet met tram 28 zijn gegaan, ze zaten echt propvol. Sardientjes in een blik hebben nog meer ruimte 😉 . Wel maakten we de nodige foto’s van de tram toen we deels langs de route liepen.

BEHIND THE SCENES: JANUARI 2018 #1

We maakten ook nog een uitstapje naar de wijk Belém. Uiteraard om de befaamde Pastéis te eten. Ik snap waarom die zo populair zijn, wij hebben ook zitten smullen. We hadden echter een ander adres waar we ze nóg lekkerder vonden. Binnenkort zet ik de resultaten van onze uitgebreide Pastéis de Nata test online. Het klooster in Belém bekeken we alleen van de buitenkant en bij Torre de Belém hebben we ook nog een tijdje heerlijk in de felle en warme zon gezeten. Ook de Padrão dos Descobrimentos bezochten we, het gebouw met de reusachtige beelden erop. Op de terugweg naar het centrum maakten we nog een stop onder de brug bij LX Factory. Het deed me een klein beetje denken aan het westergasterrein in Amsterdam, alleen waren er hier meer winkeltjes te vinden. We lazen dat mensen zich hier een hele middag konden vermaken, maar zelf hadden we het na zo’n 1,5 uur wel weer gezien. Wel een hele leuke plek om een stop te maken.

BEHIND THE SCENES: JANUARI 2018 #1

Wat in het centrum van Lissabon ook erg leuk is, is de Time Out Market. De Portugese versie van de Amsterdamse Foodhallen, maar dan véél groter. Er is hier voor iedereen wel iets lekkers te vinden. Wij gingen eerst voor een soort burgers met steak, daarna kroketten met verschillende vullingen en heerlijke Pavlova en kwarktaart als toetje. Je vindt hier ook een stalletje van Manteigaria, hier aten wij (weliswaar op een andere locatie) de lekkerste pastéis!

BEHIND THE SCENES: JANUARI 2018 #1

Grotendeels hadden we prachtig weer tijdens onze stedentrip, maar op de laatste volle dag regende het wat. Toen hebben we de metro gepakt naar het Oceanário, het op een na grootste aquarium van de wereld. Ook een erg leuke activiteit, vooral als het weer iets minder is. Het openbaar vervoer vonden wij wat onduidelijk, maar nadat de receptioniste van ons hotel het uitlegde was het eigenlijk heel simpel. In elk metrostation kun je een oplaadbaar kaartje kopen met tarief naar keuze, deze kun je vervolgens voor zowel bus, tram als metro gebruiken. Dat is goedkoper dan zelf een ticket kopen in de tram (daar kun je dus niet zo’n oplaadbare kaart kopen). Bij de tram check je alleen in en betaal je een vast tarief voor elke rit, ongeacht hoe lang die is. Je hoeft dus niet uit te checken wanneer je op bestemming bent. Bij de metro moet je wel in- en uitchecken, anders kom je de poortjes niet door.

BEHIND THE SCENES: JANUARI 2018 #1

Naast dat we een aantal toeristische plekken hebben bezocht, hebben we ook heerlijk rondgeslenterd in de stad. Dat vind ik zelf altijd erg leuk om te doen, je komt zo op de leukste plekken en bij bijzondere winkeltjes. En met de prachtige tegeltjes op veel gebouwen is er ook meer dan genoeg te zien op straat.

Zaterdag 6 januari werden we halverwege de ochtend al opgehaald door de taxi die ons naar het vliegveld bracht. Op het vliegveld kochten we nog een doosje pastéis de nata als toetje voor de familie, we bleven namelijk bij onze ouders eten voordat we naar huis gingen. Zondag was een heerlijk luie dag. Ik kwam alleen de deur uit om boodschappen te doen. Een flinke berg groenten en fruit haalde ik in huis om na al het lekkers van de feestdagen en Lissabon weer even normaal en gezond te gaan eten.

BEHIND THE SCENES: JANUARI 2018 #1

Maandag startte mijn eerste werkdag van het nieuwe jaar. Ik had echt superveel zin om weer aan de slag te gaan en was dan ook behoorlijk productief. Ik had zondagavond al mijn bakboeken van de planken gehaald en deze spitte ik op maandagavond allemaal door. Ik woon niet heel groot en de boekenplanken puilden uit. Tijd dus om die allemaal eens uit te zoeken. Met de boeken die niet meer terug op de plank kwamen, heb ik vrienden en familie blij gemaakt.

Er stond afgelopen week ook weer een Face-Time sessie met Lian op de planning, sinds lange tijd hadden we weer eens een uitgebreid overleg. We maakten globale plannen voor het hele jaar en ik heb al zin om ermee aan de slag te gaan.

BEHIND THE SCENES: JANUARI 2018 #1

In mijn eerste werkweek van het jaar stond ook een bakdag op de planning! Na het doen van de boodschappen en werkte ik nog even achter de computer tot het licht genoeg was in huis. Ik zal blij zijn als het straks weer vroeg licht is, voor bakdagen is dat een stuk prettiger. Toen het eenmaal licht genoeg was (soort van) ging ik aan de bak! Ik had 4 recepten op de planning staan waarvan ik uiteindelijk 3 op de foto zette. Het laatste recept was niet zo lekker als ik graag wil, dus die ga ik volgende week nog eens maken.

BEHIND THE SCENES: JANUARI 2018 #1

Verder werkte ik vooral aan het vooruit werken voor Laura’s Bakery. De recepten die ik had gemaakt werkte ik gelijk uit, net als de foto’s. En het was weer tijd voor de administratie, althans, ik maakte een start. Tijd om de belasting van het vierde kwartaal van 2017 te fixen. Ik ben altijd weer blij als die klus erop zit.

Al met al een heerlijk begin van het nieuwe jaar. Eerst vakantie vieren en daarna een fijne productieve werkweek. Komende twee weken staat voornamelijk in het teken van vooruit werken en het uitwerken van een leuk nieuw project. Er moet ook nog het nodige gebakken worden voor het blog, dus ik hoef mij niet te vervelen. Ook leuk: er staat een bioscoop bezoek op de planning (Murder on the Orient Express), een dagje op pad met Mariette en een high tea met mijn Zuid-Afrika reisgenoten van afgelopen zomer! Heel erg veel zin in, en uiteraard lees je daar in de volgende behind the scenes meer over. Op Instagram (stories) houd ik je tussendoor al op de hoogte.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Mariëlle schreef:

    Leuk weer om te lezen en wat is Lissabon mooi! Veel plezier met de leuke dingen die de komende twee weken weer op de planning staan.

  2. Yvonne schreef:

    Weer leuk om te lezen ! En ik ben heel erg benieuwd naar de lekkerste eetadresjes.
    Lissabon staat bij ons ook nog op het lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *