Het zetten van mijn schoen vond ik vroeger als klein kind altijd reuze spannend! Er stond standaard een schaaltje water en wat lekkers voor het paard naast onze schoenen. Soms een wortel, dan weer een appel en we hebben zelfs wel eens wat hooi neergezet. Maar die Pieten lusten natuurlijk ook wel wat lekkers tijdens hun nachtdienst. Om toch een beetje in de sferen van lekkernijen voor het paard te blijven koos ik voor wortel schuimpjes. Een echte wortel voor het paard en voor de Pieten lekkere zoete wortel schuimpjes. Ze zijn helemaal niet moeilijk te maken, perfect dus om met de kinderen aan de slag te gaan! Kunnen ze ’s avonds een zelfgebakken wortel schuimpje naast hun schoen zetten voor Piet.
Wortel schuimpjes
Ingrediënten
- 4 eiwitten
- 125 gram kristalsuiker
- 125 gram poedersuiker
- 10 gram maïzena
Extra nodig
- oranje kleurstof
- groene kleurstof
- 2 spuitmondjes #3 (Wilton)
- 2 spuitzakken
Instructies
- Klop de eiwitten en kristalsuiker tot je stevige pieken kunt trekken van het schuim. Spatel dan voorzichtig de poedersuiker en maïzena door het mengsel heen.
- Haal ongeveer een derde van de hoeveelheid schuim uit de kom die je in een apart kommetje groen kleurt. De rest kleur je oranje.
- Vul de spuitzakken met het groene en oranje schuim. Met een zigzag beweging spuit je de wortels, breed aan de bovenkant en smal aan de onderkant.
- Met het groene schuim maak je het loof. Begin bij het uiteinde van de ‘blaadjes’ en werk naar de oranje wortel toe. Herhaal dit per wortel zodat ze uiteindelijk 3 blaadjes hebben.
- Bak de wortel schuimpjes in 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).
In een trommel en vrij van vocht 1-2 weken houdbaar. Ik zet ze altijd in een bakje in de oven om te bewaren.
Wat zetten jullie altijd bij je schoen neer voor de Pieten en het paard (en Sinterklaas natuurlijk, die mogen we niet vergeten!)?
Heel leuk idee 🙂
Oh leuk!!!!!!!.
Wat zijn ze leuk!
Ik heb een gasoven en die kan niet lager dan 180 graden, hoe zou ik deze leuke schuimpjes toch voor mijn meisjes kunnen maken?
Iemand tips?
Je zou het kunnen proberen door de oven op een kiertje te zetten en de schuimpjes minder lang te bakken. Het zou kunnen dat de wat bruin worden door de hogere temperatuur.
Jaaaaaa die zijn leuk zeg, je moet maar op het idee komen.
Mooi gemaakt lieverd!!
Liefs, Mam ♥
Zijn dit dan “echte” schuimpjes of komt het meer overeen met meringue? Ze zien er overigens echt heerlijk uit 🙂
meer met meringue, ze zijn van binnen nog een beetje ‘chewy’
Hartstikke leuk idee! Maar ben ik de enige die bedenkt dat ik dan de gene ben die het op moet eten??? Dat is niet zo goed voor mijn dikke billen haha