DIY margarine + variaties

0

Theorie en informatie over margarine hebben jullie de laatste tijd wel genoeg gehad, tijd voor het praktijkgedeelte. Ik heb jullie verteld over het proces in de fabriek, waar ik binnenkort overigens zelf een kijkje ga nemen. Daar volgt nog een verslag van, maar voordat het zover is laat ik zien dat je thuis ook heel eenvoudig een plantaardige margarine kunt maken. Voor de basis heb je slechts 4 ingrediënten nodig die je met een beetje mazzel al in je keukenkastjes hebt staan. Tot slot laat ik ook zien hoe je met deze basis kunt variëren. Ik maakte een zoete en hartige margarine die heerlijk smaken bij bijvoorbeeld een stokbroodje.

Dit recept lijkt overigens heel erg op de receptuur die Becel zelf ook gebruikt in de fabriek. Binnenkort ga ik hier zelf een kijkje nemen, dan kan ik jullie daar nog meer over vertellen. Ik ben zelf vooral benieuwd welke overeenkomsten en verschillen er zijn in zo’n proces. Thuis in het klein iets maken is natuurlijk weer anders dan op een hele grote schaal.

Margarine

Zelf margarine maken? Dat is heel erg eenvoudig! Kijk maar eens naar deze diy margarine maken, ik geef ook nog smaakvariaties. Zoet én hartig!
Porties: 1 kommetje

Ingrediënten

  • 8 el kokosolie
  • 12 el zonnebloemolie (of andere plantaardige olie naar keuze)
  • 1 tl mosterdpoeder
  • 4 tl wortelsap

Verder nodig

  • kom ijswater met véél ijsklontjes
  • pan
  • 2 metalen kommen

Instructies

  • Begin met het ‘maken’ van het ijswater. Vul een grote kom met koud water en flink veel ijsklontjes. Ik heb er ook nog even een koelelement ingelegd zodat het water sneller en beter koud zou worden.
  • Smelt de kokosolie au bain-Marie tot het helemaal vloeibaar is. Zet dan de andere kom in het ijswater. Belangrijk is dat je een metalen kom gebruikt, glas of plastic geleidt de kou niet goed en snel genoeg (dat heb ik vast geprobeerd voor jullie 😉).
  • Doe de zonnebloemolie, wortelsap en mosterdpoeder in de kom en begin gelijk met roeren. Blijf roeren tot er een egale crème ontstaat, voeg dan de kokosolie toe en blijf nu goed roeren tot het mengsel de juiste dikte krijgt.
  • Nu is je margarine al klaar om op brood te smeren, maar je kunt er ook nog een smaakje aan geven.
Bewaren

De margarine bewaar je afgedekt in de koelkast.

Voordat we verder gaan met de variaties, licht ik even heel kort toe wat nu eigenlijk de functie is van de gebruikte ingrediënten:

  • Kokosolie is bij kamertemperatuur een vast vet, deze zorgt dus voor de smeerbare structuur van margarine.
  • Plantaardige oliën zijn de basis van margarine en bevatten vitamine E, ik gebruikte zonnebloemolie.
  • Mosterdpoeder heeft de functie van een emulgator, die zorgt ervoor dat de vetten goed mengen met de wortelsap.
  • Wortelsap is een natuurlijke kleurstof en bevat bovendien ook vitamine A.

variaties

Van mijn kom met zelfgemaakte margarine maakte ik ook nog twee smaakvariaties; een hartige en een zoete.

De hartige versie bracht ik op smaak met rozemarijn, zout en een klein beetje citroensap. Je kunt dit gewoon naar smaak toevoegen, kijk alleen uit dat je niet te veel vocht (citroensap) toevoegt.

De zoete variant is er eentje met chocola! Het doet mij denken aan de chocoladeboter die wij vroeger thuis wel eens hadden. Voor deze chocolademargarine voeg je cacaopoeder toe tot je de chocoladesmaak goed vindt. Omdat deze dan een beetje bitter is, voeg je wat poedersuiker toe om de smaak lekker te maken. Wederom: voeg zoveel toe als je wilt.

Ga jij thuis een keer zelf margarine maken nu je ziet hoe simpel het is? En welke smaakvariaties wil je dan proberen?

Dit artikel is in samenwerking met Becel gemaakt, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

7 reacties

  1. Leuk dat je dit recept deelt! Zelf ben ik meer fan van de roomboter en niet zo’n groot fan van de margarine pakjes… Maar ik ga het toch eens proberen om het zelf te maken

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze is niet echt geschikt om te bakken hoor, daar is hij te zacht voor. Maar voor op brood is hij top 🙂

  2. Fred schreef:

    Leuk! Ik een margarine zonder chemicaliën en rare e nummers

  3. Frans schreef:

    Heb je een alternatief voor de kokos olie anders zit ik met mijn vrouw in no time op de eerste hulp (allergisch)

    1. Laura Kieft schreef:

      In dit recept ken ik zelf helaas geen alternatief voor kokosolie. Je hebt een vet nodig dat eenvoudig smelt, maar ook weer goed stevig wordt.

  4. Claudia schreef:

    Ivm koemelk intolerantie kan ik geen roomboter gebruiken om bijvoorbeeld botercreme te maken. Kan ik deze margarine hier voor gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat moet lukken zoals ik het zie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *