Theorie en informatie over margarine hebben jullie de laatste tijd wel genoeg gehad, tijd voor het praktijkgedeelte. Ik heb jullie verteld over het proces in de fabriek, waar ik binnenkort overigens zelf een kijkje ga nemen. Daar volgt nog een verslag van, maar voordat het zover is laat ik zien dat je thuis ook heel eenvoudig een plantaardige margarine kunt maken. Voor de basis heb je slechts 4 ingrediënten nodig die je met een beetje mazzel al in je keukenkastjes hebt staan. Tot slot laat ik ook zien hoe je met deze basis kunt variëren. Ik maakte een zoete en hartige margarine die heerlijk smaken bij bijvoorbeeld een stokbroodje.
Dit recept lijkt overigens heel erg op de receptuur die Becel zelf ook gebruikt in de fabriek. Binnenkort ga ik hier zelf een kijkje nemen, dan kan ik jullie daar nog meer over vertellen. Ik ben zelf vooral benieuwd welke overeenkomsten en verschillen er zijn in zo’n proces. Thuis in het klein iets maken is natuurlijk weer anders dan op een hele grote schaal.
Leuk dat je dit recept deelt! Zelf ben ik meer fan van de roomboter en niet zo’n groot fan van de margarine pakjes… Maar ik ga het toch eens proberen om het zelf te maken
Deze is niet echt geschikt om te bakken hoor, daar is hij te zacht voor. Maar voor op brood is hij top 🙂
Leuk! Ik een margarine zonder chemicaliën en rare e nummers
Heb je een alternatief voor de kokos olie anders zit ik met mijn vrouw in no time op de eerste hulp (allergisch)
In dit recept ken ik zelf helaas geen alternatief voor kokosolie. Je hebt een vet nodig dat eenvoudig smelt, maar ook weer goed stevig wordt.
Ivm koemelk intolerantie kan ik geen roomboter gebruiken om bijvoorbeeld botercreme te maken. Kan ik deze margarine hier voor gebruiken?
Dat moet lukken zoals ik het zie.