The making of: Het borrelhapjes bakboek #1

Gepost: 25 april 2019 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
1

Met een deadline die steeds dichterbij komt is het de hoogste tijd voor wat updates rondom het borrelhapjes bakboek! Op 1 juli moet ik alles af hebben. Teksten, foto’s en recepten. Dat klinkt met nog twee maanden te gaan heel ver weg, maar als ik kijk naar wat ik allemaal nog moet doen begin ik de druk toch wel te voelen. Ik ben namelijk nog lang niet klaar, al is er in korte tijd ook al heel erg veel wel gedaan. Er zijn al ontzettend veel recepten gebakken en geproefd, veel teksten zitten al in mijn hoofd en ik heb verschillende lijsten met wat er allemaal nog moet gebeuren. Gaat helemaal goed komen dus, al zullen er vast nog veel lange werkdagen tussen zitten de komende tijd. Daarover later meer, want ik ga jullie nu eerst eens vertellen hoe de afgelopen periode eruit zag met oog op mijn nieuwe boek!De bekendmaking

Halverwege maart maakte ik dan eindelijk het boekthema bekend. In dit artikel vertel ik wat uitgebreider over het boek, mocht je dat gemist hebben. Na twee zoete boeken vond ik het stiekem best spannend hoe dit nieuwe onderwerp ontvangen zou worden, maar gelukkig waren jullie ontzettend enthousiast. Het is natuurlijk ook niet zo dat ik nooit iets met hartige recepten en borrelhapjes doe, elke vrijdag draait het hier op het blog om een lekker hartig hapje en de laatste tijd deel ik ook steeds meer (oven)maaltijden met jullie en ook die worden goed ontvangen. Maar toch, als je al drie jaar een idee in je hoofd hebt zitten en dat stukje bij beetje uitwerkt is het spannend als je dat ineens bekend maakt.

Niet lang na de bekendmaking volgden dan eindelijk de eerste bakdagen voor het boek. Ik besloot om te beginnen met het hoofdstuk vol met sauzen, dips en spreads, dan kon ik die ook mooi weer gebruiken in andere recepten die op de planning stonden. Maar, waar laat je ál dat lekkers. Ik trok al eerder alle bakjes tevoorschijn en kwam tot de conclusie dat ik het daar echt niet mee ging redden. Ik bestelde daarom bij HEMA een lading koelkastbakjes zodat ik ook goed kon stapelen in de koelkast, want die zou vol gaan zitten de komende tijd.

Een andere voorbereiding: het maken van foto ondergronden. Al in december kocht ik verschillende benodigdheden om zelf wat foto ondergronden te maken. Maar iets met een volle agenda, want ik was er nog steeds niet aan toegekomen. Ik toverde de zolder om tot een soort schilderstudio en ging aan de slag.

En weer een stukje voorbereiding. Zoals je ziet zitten er al heel wat uren in dit boek voordat ik ook maar een uurtje in de keuken heb gestaan. Ik heb al best wat tijd gestoken in het plannen en uitwerken van recepten. Zoals altijd houd ik mij niet aan die planning en wordt die tussentijds aangepast, maar het geeft wel een fijn houvast en goed overzicht met wat ik moet doen. Op bakdagen start ik meestal zoals op de foto. Een algemene lijst met alles wat ik wil maken en fotograferen zodat ik daarop kan afstrepen, daarnaast de recepten, gesorteerd in groepjes.

Ik dook ook eens even in mijn servieskast op kantoor, want dit boek is toch anders dan mijn eerste twee boeken, ook qua fotografie. Omdat ik niet zo heel veel kommetjes en schaaltjes had heb ik die nog even flink ingekocht. Op elke foto hetzelfde kommetje is toch minder leuk. Ik ben heel erg blij met al mijn nieuwe aanwinsten voor het fotograferen. En deze collectie in de kast is trouwens nog lang niet alles. veel lag op dit moment ook in de vensterbank en op mijn bureau. Jawel, zelfs het kantoor wordt een chaos op dit soort dagen 😉 .

En ja hoor, eindelijk is het moment daar: er kon gebakken worden. Al kwam er de eerste dagen nog geen oven aan te pas. ’s Ochtends vroeg reed het busje van de AH voor en leverde een berg boodschappen af. Dat is toch wel even heerlijk hoor, het bestellen van boodschappen. Voor mijn vorige boeken ging ik steeds op de fiets of lopend heen en weer met pakken bloem, suiker en meer. Na het bezorgen kon de eerste grote puzzel beginnen: het indelen van de koelkast. Op een stronk broccoli na paste het er allemaal in.

Nu ik meer werkruimte heb in mijn nieuwe keuken zou je zeggen dat ik ook netter en georganiseerder kan werken. Niets is minder waar. Voor mij betekent het gewoon dat ik meer ruimte heb om er een rommeltje van te maken. Als zelfs mijn vader het huis binnen loopt en voorzichtig zegt dat het wel een bende is weet ik dat het echt erg is, die zegt dat namelijk niet zo snel haha. Gelukkig is het na een paar bakdagen vaak ook zo weer opgeruimd (en daarna al snel weer een chaos 😛 ). Op deze foto is de chaos nog niet eens op zijn ergst en had ik al even een beetje opgeruimd. 

Die twee ovens in mijn nieuwe keuken zijn overigens wel echt perfect. Op alle bakdagen scheelt dit zoveel tijd. Voorheen stond er altijd een rijtje baksels op het aanrecht te wachten, klaar om in de oven te gaan. Tegenwoordig kan ik het gewoon gelijk in de oven zetten en moet ik zelf harder werken om ze gevuld te houden. Ik zette ze laatst ook ’s avonds alle twee aan toen ik twee lekkere broden aan het bakken was voor het boek.

Al dat lekkers moet natuurlijk ook op de foto. Normaal schoot ik alle foto’s, bekeek ze even op het schermpje van de camera en ging daarna pas op de computer kijken. Werkt prima, maar soms kom je er dan achter dat je toch iets net anders had gewild. Of dat het toch niet zo scherp is als je dacht. Nu bekijk ik de foto’s gelijk in lightroom waardoor ik alle details gelijk kan bekijken. Soms snijd ik de foto ook al even bij om te kijken of het wel goed past op de pagina’s. Het was (en is) even wennen, maar het werkt zo fijn!

Ik moest even een dagje achter de camera vandaan komen en mijn makkelijke bakoutfit verruilen voor verschillende leuke outfits, het was tijd voor een fotoshoot! Dit keer mocht ik zelf weer eens voor de camera staan en ik kan alvast zeggen dat er ontzettend leuke foto’s zijn gemaakt. Je gaat ze natuurlijk terugzien in het boek, maar ik gok zomaar dat jullie er binnenkort al een paar op de website gaan zien.

En de bekende vraag werd ook weer heel vaak gesteld: wat doe je met al dat lekkers? Nou, in het geval van alle sauzen, spreads en dips: borrelen! Toen Lian hier was voor weer een paar bakdagen genoten we in de tuin van allerlei lekkere spreads met warm stokbrood. Lian had keuzestress, dus dat was een goed teken. Naast verschillende borrels zijn er ook veel van de spreads weer gebruikt voor andere recepten die in het boek komen. Ook die waren weer heerlijk.

Nog eens laatste sneak peak van afgelopen weekend: ik organiseerde de paasbrunch voor familie en maakte allemaal boekrecepten. Dus naast borrelen kun je met mijn nieuwe boek straks ook prima brunchen. Het is gericht op de borrel, maar veel recepten zijn ook op zoveel andere momenten in te zetten. Van ontbijt, brunch en lunch tot een buffet. Alles is mogelijk.

Planning voor de komende periode

En dat was voor nu de eerste boek update! Er gaan er de komende maanden nog meer volgen uiteraard, zodra er weer van alles is gebeurd geef ik jullie een update. Deze week ben ik druk bezig met de planning voor de komende weken en het voorbereiden van recepten zodat ik volgende week weer volop aan de bak kan. Inmiddels gaan we bijna beginnen met de vormgeving van de omslag, spannend momentje wel. Zeker omdat deze omslag anders gaat worden dan mijn eerste twee boeken. Ook heb ik volgende maand al een afspraak met de uitgever om het over de promotie rondom de lancering in oktober te hebben. Ik zit al vol met leuke plannen, eens kijken of de uitgever daar net zo over denkt 😉 .

Jullie horen weer meer van mij in een volgende update! Of volg mij op Instagram, hier deel ik tussendoor ook leuke boek updates (ik heb er zelfs een speciaal hoogtepunt voor aangemaakt in mijn profiel).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

 1. Marjon schreef:

  Wat leuk om om ‘behind the scenes’ mee te lezen met alle voorbereidingen. Ik had nooit over gedacht dat er nog zoveel bij komt kijken. Het ziet er in ieder geval allemaal erg lekker uit en ik denk dat ik dit boek maar alvast op mn verlanglijstje zet! (Beetje jammer dat ik pas in december jarig ben)
  Succes de komende weken!

 2. Yvonne schreef:

  Hoi Laura,
  Heel erg leuk om te lezen ?
  Ben heel erg benieuwd naar jouw nieuwe boek!

 3. Sylma schreef:

  Leuk dit alles te lezen. Ja er komt veel voor kijken. Succes hoor ik leef en lees mee. Sylma

 4. Gerrianne schreef:

  Zo leuk om te lezen over de voorbereidingen. Ik ben ontzettend benieuwd naar het borrelhapjes bakboek. Die ga ik zeker bestellen! Heel veel succes met de rest van de voorbereidingen!

  1. Laura Kieft schreef:

   Jee! Wat leuk om te horen 😀

 5. Carola schreef:

  Spannend hoor en weer erg leuk dat we een beetje mogen meekijken. Heel veel succes de komende tijd!

 6. Liesbeth Klinge-Lander schreef:

  Ik heb tot nu toe veel recepten van jou gemaakt. Ik vind ze tot nu toe super. Ik webs he heel veel stetkte en succes met je nieuwe boek.

 7. Denise schreef:

  Wat leuk! Welk materiaal gebruik je voor de foto achtergronden om op te schilderen? En welke soort verven? Bedenk je de designs zelf? Gaaf! Leuke inspiratie bron.

  1. Laura Kieft schreef:

   Houten plaat en gewoon verf die je mooi vindt. Ik deel er binnenkort op mijn IG stories nog een how to van 🙂

 8. Anne schreef:

  Hmm, het water loopt me in de mond. Heerlijk vooruitzicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *