De beste Pastéis de Nata van Lissabon

23 januari 2018 Laatst bewerkt: 17 september 2023
3

DE BESTE PASTÉIS DE NATA VAN LISSABON

Wie mij op Instagram volgt weet dat ik op zoek ben naar hét recept voor Pastéis de Nata. Na twee mislukte pogingen ben ik al een stuk wijzer geworden en ik hoop dat het de volgende keer goed gaat. Driemaal is scheepsrecht nietwaar? Nog even geduld dus, dan kun jij ze binnenkort thuis ook maken. Wie een trip naar Portugal heeft gepland, wil daar ter plekke natuurlijk ook de lekkerste pastel vinden. Wij hebben het zware werk vast voor je gedaan en gingen in Lissabon op onderzoek uit om te kijken waar je nu de lekkerste pastéis kunt halen in deze stad. Je zou zeggen dat dit bij de populaire zaak Pastéis de Belém is, maar wij vonden toch echt een andere locatie waar je de lekkerste pastel kunt eten. Sommige zaken in onze favorieten focussen zich (bijna) alleen maar op de verkoop van deze roomtaartjes, maar een aantal zijn uitgebreider en verkopen ook andere producten. Ook daar kun je heerlijke Portugese custardtaartjes eten, maar toch staan die wel iets lager op de ranglijst bij ons.

DE BESTE PASTÉIS DE NATA VAN LISSABON
1

Voor wie geen idee heeft wat er bedoeld wordt met Pastéis de Nata: ‘pastéis’ vertaal je naar taartjes, in het enkelvoud gaat het over een ‘pastel’. ‘Nata’ is room, dus het zijn Portugese roomtaartjes. De basis van deze taartjes wordt met bladerdeeg of filodeeg gemaakt. Bladerdeeg heeft mijn voorkeur, daar zal ik straks nog iets meer over vertellen. De room is een custard die heel veel lijkt op banketbakkersroom. Een zalige combinatie waar ik in Lissabon geen genoeg van kon krijgen.

Goed, laten we beginnen met onze favoriet!

DE BESTE PASTÉIS DE NATA VAN LISSABON
2

1. Manteigaria

Mijn zusje Monica kwam online ergens de tip tegen van de zaak Manteigaria, hier zou je de lekkerste pastéis van Lissabon kunnen halen. Wij namen de proef op de som en haalden hier twee roomtaartjes. En ja hoor, met stip op nummer 1. Hele goede knapperige bladerdeegbakjes en de vulling was perfect. Romig, niet té stevig, goed van smaak. Als ik ooit weer in Lissabon ben ga ik hier gelijk weer naar een van hun twee locaties.

Locatie: 1. Rua do Loreto 2, 1200-108 Lisboa | 2. Av. 24 de Julho 49, 1200-479 Lisboa (Time Out Market)

DE BESTE PASTÉIS DE NATA VAN LISSABON
3

2. Pastéis de Belém

De meest bekende zaak waar je de roomtaartjes kunt kopen en bovendien ook de zaak die ze beroemd heeft gemaakt. Hoewel ze bij ons niet op nummer 1 staan, vonden we ze wel heel erg lekker. De vulling was iets beter dan die van Manteigaria, maar de bakjes waren hier gemaakt van filodeeg in plaats van bladerdeeg. En dat is voor ons de reden om hem niet bovenaan te plaatsen. Filodeeg maakt het wel heel knapperig, maar ik vind de structuur van bladerdeeg fijner bij deze taartjes. Er wordt vaak gewaarschuwd voor lange rijen, maar wij stonden binnen een paar minuten al buiten met onze taartjes.

Locatie: R. Belém 84-92, 1300-085 Lisboa

DE BESTE PASTÉIS DE NATA VAN LISSABON
4

3. Fábrica da Nata

Hier haalden wij onze allereerste pastel de nata. Het was überhaupt het eerste dat we aten in Lissabon. Deze zaak (locatie 2) zat redelijk dicht bij ons hotel en daarom haalden we hier op onze laatste avond ook nog eentje om het af te leren. De bladerdeegbakjes zijn wederom goed knapperig en ook de vulling is heerlijk romig. Kijk in deze winkel vooral ook even omhoog, er loopt namelijk een rails over het plafond waarover de bakplaten voorbij komen zoeven. En de keuken is ook open, leuk om even mee te kijken.

Locatie: 1. Rua Augusta, nº 275 A, 1100-052 Lisboa | 2. Praça dos Restauradores, nº 62-68, 1250-110 Lisboa

DE BESTE PASTÉIS DE NATA VAN LISSABON
5

4. A Padaria Portuguesa

De eerste zaak in dit overzicht waarbij de focus niet ligt op de verkoop van Pastéis de Nata. Het is een keten met veel locaties waar je terecht kun voor ontbijt, lunch of gewoon een kop koffie met wat lekkers. Wij aten hier naast onze brioche croissant (ook een aanrader) uiteraard ook een pastel en die was veel lekkerder dan we hadden verwacht. Hoewel de focus er hier dus niet op ligt weten ze heel goed hoe je goede Pastéis de Nata maakt.

Locatie: Rua D. Pedro V, N.º 102 1250-093 Lisboa (wij aten bij deze locatie, maar er zijn er heel erg veel te vinden)

DE BESTE PASTÉIS DE NATA VAN LISSABON
6

5. Pastelaria Santo António

Na ons bezoek aan Castelo de S. Jorge liepen we tijdens onze afdaling tegen deze locatie aan. Wederom een zaak waar je de hele dag door voor verschillende maaltijden terecht kunt, maar voor de pastéis hadden ze toch wel een aparte hoek ingericht. Je kon live meekijken terwijl de chefs ze aan het maken waren en na het trekken van een nummertje kon je je eigen taartjes halen. Wederom (het wordt bijna saai) een lekker knapperig bakje met romige vulling! Hier werd er trouwens gelijk ook al wat kaneel overheen gestrooid, een heerlijke toevoeging.

Locatie: R. Milagre de Santo António 10, 1100-351 Lisboa

Je betaalt voor deze roomtaartjes overigens 1 euro per stuk, alleen bij Pastéis de Belém betaalden we 1,10 euro per stuk.

Heb jij al eens Pastéis de Nata gegeten in Lissabon? Ik ben benieuwd waar jij de lekkerste at!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

 1. Marleen M schreef:

  Grappig dat jij de Pasteis de Belem niet de lekkerste vond. Ik vind ze juist super omdat het filodeeg is. Ik maak ze zelf ook met filodeeg. Met het recept van 24kitchen had ik ze eerst met bladerdeeg gemaakt, maar dat vind ik geen succes. Te soppig.
  Juist de combinatie van knapperig deeg, een lichte smaak van kaneelsuiker en de romige structuur van de vulling vind ik super.
  Kortom, jouw nummer 2 staat bij mij met stip op nummer 1

 2. Lucia schreef:

  Leuk verslag. Ben zeer benieuwd naar jouw recept voor deze Pastei de Nata.
  Zelf ook al merdere pogingen gedaan wel lekker maar het was het dan net niet.
  Bovendien vind ik ze op sommige van de bovenstaande foto’s behoorlijk zwart zien dat is toch niet de bedoeling volgens mij.
  Ik wacht jouw recept even af voor de volgende poging.☺

  1. Laura Kieft schreef:

   Het is even wennen, maar wat zwarte vlekken horen er wel bij verrassend genoeg. Hopelijk lukken ze bij mij snel, dan komen ze online 🙂

 3. Raquel schreef:

  Prachtig om te zien en eten. @Lucia, Pastéis de Nata horen wel een beetje zwart uit te zien, maar natuurlijk niet te veel. Een té bleek Pastel de Nata is ook niet op punt.
  Ik heb ze zelf al een paar keer gemaakt maar nooit geprobeerd met filodeeg. Volgens mij ligt het verschil meer in hoeveel deeg (en boter) je gebruikt en hoe je die uitrolt.
  Om mijn “saudade” wat te sussen, ga ik soms hier in Antwerpen naar de “Natas Lisboa”. Ook een echte aanrader! In een hap ben ik thuis 😉

 4. Samantha schreef:

  Ik heb me laten vertellen dat het echte geheim ligt in de temperatuur van de oven. Deze is zo hoog, dat het gebakje in geen tijd gaar is. Jammer genoeg kun je die hoge temperaturen niet met een gewone keukenoven krijgen, het blijft dan wat behelpen.

  1. Laura Kieft schreef:

   Klopt inderdaad. Ik ga binnenkort bij iemand anders ze proberen te maken waar een nieuwe oven staat die tot 300 graden kan, heel benieuwd of het mij dan wel lukt 🙂

 5. Wilma schreef:

  Ik heb een tijdje in Maputo, de hoofdstad van Mozambique gewoond en ben daar verslaafd geraakt aan de Natas. Ik wacht in spanning je recept af.

 6. Diana schreef:

  Een weekje met mijn oudste dochter naar Lissabon. En natuurlijk meteen pastel de nata geprobeerd. Wij vonden ze lekker bij A Padaria Portuguesa. We ontbeten er zelfs meee.. Wat een prachtige stad trouwens. Genoten vh eten en vd heerlijke witte sangria. Voor mijn dochter die erg klein is, was het een winkelwalhalla. Portugese vrouwen zijn ook klein, dus onze koffers zaten vol!

 7. Yolien schreef:

  Ik ben het helemaal eens met de nummer 1, echt heerlijke gebakjes!!

 8. Erina schreef:

  Nu al 3x de pasteis de nata gemaakt. Echt een succes en iedereen vind ze ook lekker!
  Ze zijn super! En gelukkig gaat mijn oven tot 300 graden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *