The making of: Het Laura’s Bakery Bakboek #2

Gepost: 5 september 2017 Laatst bewerkt: 15 juli 2022

Over nog geen twee weken ligt mijn tweede boek, Het Laura’s Bakery Bakboek, in de winkels! Wauw, wat gaat het snel ineens. Alles voor het boek had ik 1 juli al af, het voelt alweer zo lang geleden dat ik non stop aan het bakken was voor dit boek. Daarna was ik voornamelijk bezig met de redacteur en vormgever om van alle teksten en recepten een boek te maken. Daarna ging het naar de drukker en dan kan je even helemaal niets meer doen. Of nouja, aan het boek zelf dan. Ik ben namelijk nog steeds druk bezig, maar dan nu met de promotie en lancering. Dat ga ik dit jaar anders aanpakken dan vorig jaar en ik denk dat jullie dat leuk gaan vinden. Daarover meer verderop in dit artikel, want laten we vooral beginnen waar ik bij de vorige boek update ben gebleven.

Vormgeving

In de vorige update vertelde ik dat ik alle foto’s en teksten had ingeleverd bij de uitgever. Dat is dan het moment dat ik even helemaal niks kan doen. De uitgever stuurt alle teksten naar een redacteur en die controleert alle tekst op spelfouten, kijkt of zinnen wel lekker lopen en kijkt zelfs of de recepten logisch en compleet zijn. Dat is zo fijn! Als je 70 recepten uitwerkt wil er wel eens iets ontbreken. Dan vergeet ik bij een recept met meringue te vermelden dat je de kom moet ontvetten bijvoorbeeld. De redacteur ziet dat wel en vraagt mij vervolgens of dat er niet bij moet. 

Als de redacteur alles heeft gecontroleerd krijg ik de teksten weer terug. Dan kan ik controleren of ik het eens ben met alle wijzigingen en kan ik zelfs nog extra aanpassingen doen als ik wil. Als je de teksten na ruim twee weken weer doorleest kijk je toch weer even met een frisse heldere blik naar je teksten. 

Wanneer ik dan weer klaar ben gaat de gecorrigeerde tekst samen met de foto’s naar de vormgever. Die maakt van alle losse stukjes een geheel wat vervolgens zowel naar mij als de redacteur wordt gestuurd. De redacteur kijkt of de tekst goed is overgezet en of we nog iets hebben gemist. Ik doe dat ook, maar kijk ook of ik het eens ben met de vormgeving.  Alle wijzigingen die ik graag wil zien zet ik puntsgewijs in een document zodat de vormgever daar weer mee aan de slag kan. 

Wat we dit jaar anders deden dan vorig jaar, is dat ik na het maken van de eerste drukproef langs ging bij de vormgever. Ik heb namelijk precies in mijn hoofd hoe ik de foto’s graag bijgesneden wil hebben, en dat is soms lastig om op papier over te brengen. Vorig jaar hadden we dat wel geprobeerd, dit jaar ging het veel sneller en gemakkelijker. Het was ook fijn dat we direct bepaalde punten door konden nemen over de ideeën die we hadden. 

Met die besproken punten en mijn lijst met wijzigingen gaat de vormgever weer aan de slag. Dan krijg ik het weer om te controleren en op deze manier is het nog twee of drie keer op en neer gegaan tot we allemaal tevreden waren. 

Het binnenwerk is nu klaar, de cover was ook al klaar, we hoefden nu alleen nog maar voor de schutbladen, achterflap en rug van het boek aan de slag. Dat ging gelukkig heel vlot. Binnen een dag waren we hiermee klaar. 

Naar de drukker en promotie

En dan het spannendste van allemaal. Het boek is helemaal klaar en gaat naar de drukker toe! Ik ben dan altijd bang dat ik iets cruciaals vergeten ben. Laten we hopen dat dat niet is gebeurd 😉 . 

 

Als het boek bij de drukker ligt is het niet zo dat ik stil kan gaan zitten. Dan ga ik met mijn uitgever zitten voor de marketing en promotie van mijn boek. We willen natuurlijk wel dat zoveel mogelijk mensen iets horen over het boek en hopelijk tot aankoop overgaan. 

Er wordt al in juli pers benaderd omdat er bij bladen en andere media vaak flink vooruit wordt gewerkt. Er worden persberichten verstuurd en we maken ook al een lijst naar welke pers we recensie-exemplaren willen sturen. 

Mijn leukste bezigheid van de laatste tijd: het organiseren van de boeklancering! Die wordt heel anders dan vorig jaar. Ik ga er nog niet heel erg over uitweiden, want aankomende zondag vertel ik jullie er alles over. Ik zeg alleen dat je dat artikel niet wilt missen als jij erbij zou willen zijn. 

Voor die boeklancering moet natuurlijk het nodige geregeld worden. Een locatie is inmiddels vastgelegd, het programma is zo goed als bekend en Lian is mijn grote steun en toeverlaat voor de aankleding van de locatie. In al het geregel had ik hier totaal nog niet bij stilgestaan. Zij gelukkig wel! Zelf zal ik de komende tijd vooral bezig zijn met het precies uitwerken van de details zodat alles vlekkeloos verloopt op de dag zelf. Oh wat een geheimzinnigheid. Kom vooral zondag even terug, dan vertel ik je alles 🙂 . 

En dat zijn dan eigenlijk wel alle boek bezigheden van de laatste tijd. Het duurt nu niet meer lang voordat mijn boek in alle (online) winkels ligt en jullie ermee aan de bak kunnen. 

Lancering

De lanceerdatum is een leuke dit jaar: 18 september. Op mijn verjaardag 🙂

Wil je zeker weten dat je het boek als een van de allereersten in huis hebt? Reserveer het dan al online bij bijvoorbeeld bol.com. Zodra het boek bij de drukker vandaan komt ploft het gelijk bij jou thuis op de mat. Of vraag er vast naar bij de lokale boekhandel. Die bestellen het boek met liefde voor je. 

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om weer een kijkje achter de schermen te krijgen bij het maken van Het Laura’s Bakery Bakboek. Ik ga nu aftellen tot 18 september!

(Hou de site en mijn social media vooral in de gaten, de komende tijd zal ik wat sneak peaks gaan delen met jullie. Misschien zelfs al een recept 😉 )

 

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

 1. Josephine schreef:

  Leuk om te lezen hoe je boek langzaam vorm heeft gekregen. Wat een werk! Het lijkt me zo gaaf om zelf een (kook)boek uit te brengen! En ik ben heel benieuwd naar je blog op zondag…

 2. Ik heb al zooooveel plezier gehad van je eerst boek, deze gaat er zeker weten ook komen! Ik ben heel benieuwd 🙂

 3. Irma schreef:

  Wat leuk om te horen hoe je boek wordt gemaakt! Alle liefde die je erin steekt, zo mooi! Ik kan niet wachten tot het boek het boek in de winkels ligt!

 4. Linda schreef:

  Zo leuk dat er een nieuw boek komt. Eerste item voor mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag in oktober. Ik ben echt fan van de koekjes in het Basisbakboek ☺

 5. Tamara D schreef:

  Mijn zoon is ook 18september jarig, geniet van deze speciale dag meid!

 6. Heleen schreef:

  Wat leuk Laura! Super, ik ga hem zeker kopen! <3
  Ga zo door, wie weet komt er ooit een 3e boek 😉
  Groetjes Heleen

 7. Ilse (by-ik.blogspot.nl) schreef:

  Wat leuk om te lezen hoe het proces verloopt.
  Succes met de promotie.
  Ik ben heel benieuwd nar dit boek …

 8. Carina van Hout schreef:

  Leuk zeg, om te lezen hoe t in zijn werk gaat
  Ook dit boek wordt geweldig
  En ik wil dit boek!!!

 9. Annemarie schreef:

  Lieve Laura,
  Leuk om te lezen dat het zo goed gaat met het boek. Veel plezier op de lancering. Ik hoop het boek snel in mijn kast te zien om al die lekkere recepten uit te proberen.
  Groetjes!

 10. Floor schreef:

  Wat leuk dat er een 2e boek komt, toen je eerste boek uitkwam heb ik het helemaal doorgespit. Ik ga hem nu weer vragen voor sinterklaas. En als ik hem heb ben ik voorlopig wel even zoet?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *