Zelf taarttoppers maken met een lijmpistool

Gepost: 18 april 2017 Laatst bewerkt: 2 juni 2023

ZELF TAARTTOPPERS MAKEN MET EEN LIJMPISTOOL

Al mijn hele leven ben ik gek op creatieve projecten. Als kleine uk zorgde mijn moeder al voor genoeg gekleurd papier en glitters voor mijn knutsels. Op de middelbare school vond ik techniek, handarbeid en textiel ontzettend leuke vakken. Of ik nu plastic stond te verhitten om een bakje te vouwen, met zagen en hamers aan de slag ging of achter de naaimachine zat om een hoed te maken. Het maakte mij niet uit, ik was bij deze vakken altijd in mijn element. Nog steeds vind ik het erg leuk, maar tegenwoordig ben ik voornamelijk creatief in de keuken met het bedenken van nieuwe recepten. Ik besloot om eens te gaan kijken of ik niet een leuk DIY project kon koppelen aan de zoete keuken en dat is gelukt! Ik maakte zelf taarttoppers met een lijmpistool. Dat is helemaal niet moeilijk en zo kun je ook nog eens unieke toppers maken voor op jouw taarten en ander gebak. Ik laat je uiteraard zien hoe ik het aanpakte.

ZELF TAARTTOPPERS MAKEN MET EEN LIJMPISTOOL

Benodigdheden taarttoppers

 • Lijmpistool met lijmpatronen
 • sprinkles naar keuze (gewone glitters of confetti kunnen ook)*
 • printje met cijfers/letters/tekst naar keuze
 • bakpapier
 • plakband
 • cocktailprikkers
 • bordje met opstaande rand (eventueel wegwerp)
 • kranten of karton op op te werken

* De sprinkles die ik gebruikte hebben een heel glad oppervlak en bleken achteraf niet heel handig. Door dat gladde oppervlak laten ze namelijk vrij simpel los als je de toppers oppakt. Ga er dus wel voorzichtig mee om. De suikerwerk strooisels met een stroever oppervlak zullen waarschijnlijk beter blijven plakken.

ZELF TAARTTOPPERS MAKEN MET EEN LIJMPISTOOL

Ontwerp je zelfgemaakte taarttoppers

Begin met het bepalen van het ontwerp van jouw taarttopper(s). Je kunt uit de losse pols met het lijmpistool aan de slag gaan, maar ik vond het prettig om een patroon te hebben dat ik kon volgen. In Word zette ik wat letters en cijfers neer en printte dit uit.

Zoals je ziet maakte ik ook nog de tekst ‘gefeliciteerd’, maar deze bleek uiteindelijk net iets te klein. Zorg er dus voor dat je cijfers en letters groot genoeg zijn. Houd er rekening mee dat je ze dikker maakt, helemaal door de sprinkles. Als daardoor openingen wegvallen kan een tekst onleesbaar worden. Als je zoekt naar leuke lettertypes, zou je eens kunne kijken op Dafont.com.

Werkplek voorbereiden

Als je je printjes hebt is het tijd om je werkplek voor te bereiden. Dek het werkblad af met kranten of een groot stuk karton. Leg hier de printjes op met het ontwerp voor jouw taarttoppers. Plak eventueel vast met plakband. Plaats een vel bakpapier over de printjes heen, plak deze vast aan de ondergrond.

Verwarm het lijmpistool vast en leg een paar cocktailprikkers klaar. Deze gebruik je om eventuele foutjes te corrigeren.

ZELF TAARTTOPPERS MAKEN MET EEN LIJMPISTOOL

De basis

Als alles is voorbereid kun je aan de slag gaan met de basis. We bouwen de toppers namelijk op in laagjes. Voor de eerste laag trek je gewoon de cijfers en/of letters over met het lijmpistool.

Wees niet te zuinig met de hoeveelheid lijm, anders is het lastig om er stevige toppers van te maken die niet gelijk omvallen. Mocht je een foutje maken, dan kun je dit gelijk corrigeren met een prikkertje. Doe dit dan direct, want de lijm droogt erg snel. Gaat het helemaal mis? Dan kun je de prikker ook gebruiken om de lijm gewoon helemaal van het bakpapier te schrapen.

Misschien onnodig om te vermelden, maar kijk uit voor je vingers. De lijm is loeiheet.

ZELF TAARTTOPPERS MAKEN MET EEN LIJMPISTOOL

Prikkers bevestigen

Na de eerste laag wacht je even tot alle toppers zijn afgekoeld en uitgehard. Dan kun je ze loshalen van het bakpapier.

Draai je topper om en bevestig een klein dotje lijm aan de achterkant. Druk er een cocktailprikker in en draai deze een beetje rond zodat hij goed vast komt te zitten. Je voelt al snel dat de prikker stevig vast komt te zitten, leg de topper dan apart zodat de lijm kan uitharden. Doet dit bij alle toppers.

De prikkers hebben maar een klein stukje nodig om goed vast te zitten. Dat is fijn, want zo is de prikker niet tot nauwelijks zichtbaar als je ze in je taart prikt.

ZELF TAARTTOPPERS MAKEN MET EEN LIJMPISTOOL

Tweede laag + sprinkles

Je taarttoppers krijgen nu al vorm, alleen zijn ze nu wel heel erg saai. Daar gaan we verandering in brengen. Neem het bordje en vul deze royaal met sprinkles.

Neem een van de toppers erbij, met het lijmpistool doe je een tweede laag lijm op de topper, wees ook nu weer niet te zuinig. Daarna duw je de topper direct in de royale laag sprinkles, druk ook wat sprinkles tegen de randen. Doe dit snel, want anders plakken de sprinkles niet meer. Bij kleine cijfers en letters kun je hem in één keer doen, bij grotere kan het handig zijn om het in twee delen te doen.

ZELF TAARTTOPPERS MAKEN MET EEN LIJMPISTOOL

Klaar!

Nu de sprinkles erop zitten, zijn je taarttoppers klaar. Zo simpel is het dus. Laat de lijm volledig uitharden voordat je ze als topper gebruikt. Wil je dat de topper ook aan de achterkant bedekt is met sprinkles, dan kun je dat op dezelfde manier als de voorkant doen.

Ik zit inmiddels vol met inspiratie en denk dat ik nog wel vaker zelf taarttoppers ga maken.

Ga jij met deze DIY zelf taarttoppers maken met het lijmpistool?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

 1. Wendy schreef:

  Superleuk idee! Die ga ik onthouden voor de 2e verjaardag van mijn zoontje. Zou je het ook kunnen maken met iets eetbaars? Denk dat dat lastig wordt of heb je nog een idee?

  1. Laura Kieft schreef:

   Met chocola of Royal icing zou het ook kunnen, maar het risico op breken is groot en je moet lang wachten (zeker bij de icing) tot het voldoende is uitgehard. Daarnaast ben je beperkter in het formaat dan wanneer je een lijmpistool gebruikt.

  2. Denise schreef:

   Met candymelts kan je dit ook doen!

 2. Margot schreef:

  Wat een ontzettend goed idee! En leuk om te doen!

 3. Mariette Steenhuis schreef:

  Leuk idee. Alleen denk ik dat ik het met gesmolten chocolade ga doen. Dan is het allemaal eetbaar.

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat zou ook moeten lukken, houd er wel rekening mee dat chocolade veel breekbaarder is en dat je niet te grote ontwerpen maakt.

 4. Sonja schreef:

  Superleuk! Maar voor kindjes nit geschikt want die nemen er zo een hap van!

 5. Trudy schreef:

  Als je nu in plaats van bakpapier ouwel gebruikt?
  Dan hoef je er niets af te halen, blijft het steviger, en is de andere kant ook makkelijk te bewerken….
  En alles is eetbaar!

 6. TessaC schreef:

  Wat een ontzettend leuk idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *