Taarten strak aansnijden

6

Een mooie taart bakken is één, de volgende stap is dan om ook mooie puntjes taart of ander gebak te kunnen serveren. Geen hoopje ellende omdat je taart bij het aansnijden zijn vorm niet behield. Natuurlijk gaat het uiteindelijk om de smaak, maar het oog wil ook wat. Ik probeer zelf mijn taarten en gebak altijd zo strak mogelijk aan te snijden. Staat een stuk mooier op de foto natuurlijk, maar ik vind het ook mooier om te serveren. Bij veel gebak is dat niet moeilijk, maar zoals bij het millionaire’s shortbread op bovenstaande foto kan dat nog wel eens voor problemen zorgen. Een laag harde chocola met daaronder zachte karamel. Je ziet dat het echt te doen is om ook hier strakke stukjes uit te snijden. Ik geef je mijn tips voor het strak aansnijden van taarten.

Taarten strak aansnijden

Het belangrijkst is een goed scherp mes, en dan ook nog eentje die groot genoeg is om in één soepele beweging een punt te snijden. Met een scherp mes ben je al op de helft, voor de andere helft heb ik een simpel trucje. Namelijk heet water.

Je zet de kraan aan en wacht tot het water goed heet is, houd je mes onder de kraan tot ook het lemmet goed heet is. Maak hem droog met een keukenpapiertje en snijd gelijk de taart aan. Bij bijvoorbeeld een cheesecake zul je merken dat het mes met het grootste gemak door de taart glijdt. Bij een taart met chocoladetopping doet het mes de chocolade smelten waardoor aansnijden een stuk simpeler is. Druk er niet gelijk te hard doorheen, geef de chocolade de tijd om te smelten door het mes, anders breek je de laag alsnog. Laat het mes zijn werk doen, niet jouw kracht.

Ga je gelijk een hele taart aansnijden? Dan ik het handig om een maatbeker te vullen met heet water waar je je mes steeds weer in kan dopen. Dan hoef je de kraan niet aan te laten staan. Maak je mes tussendoor dan ook schoon, dan zijn al je punten mooi en zitten er geen restjes van een ander stukje boven.

Zo, in het vervolg snijd jij alleen nog maar hele strakke stukjes!

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

5 reacties

 1. Margareth schreef:

  Je taart aansnijden gaat ook makkelijker als je bij t aansnijden niet de.eerste stuk eruit haalt maar de tweede.Dus eerst 2 stukken snijden en daarvan t laatste stuk eruit halen

 2. Anna-Marie schreef:

  Waar is het recept van bovenstaande foto?

 3. Ester schreef:

  Goedemorgen! Bedankt voor bovenstaande tip, heel fijn, want mij shortbread brak steeds met aansnijden! Ik heb nu wel dat de chocoladelaag door het smelten als het ware mee “smeert” naar beneden, waardoor de caramellaag eigenlijk niet meer zichtbaar is. Gebruik ik dan te heet water? Of heb je misschien nog een andere tip?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat gebeurt nu eenmaal als de chocolade smelt. Je kunt het vaak (met het hete mes) ook wel weer wegvegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *