Sticky gemarineerde kipkluifjes

Gepost: 22 februari 2019 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
147

Altijd lekker zo’n snack waar je achteraf letterlijk je vingers bij moet aflikken. Deze sticky gemarineerde kipkluifjes zullen het zeker goed doen als uitgebreid borrelhapje of tapas gerechtje. In de Verenigde Staten zie je dit soort gerechten voornamelijk als voorgerecht, maar dat vinden wij Nederlanders altijd een beetje te veel van het goede. Ik laat het dus aan jou waar jij dit receptje het meest geschikt voor vindt.

TIP Je kunt het recept voor deze sticky marinade natuurlijk ook gebruiken in combinatie met ander vlees. Gebruik het voor je kippenpootjes of spareribs en houd dan de bereiding van dat specifieke vlees aan.

Recept afdrukken
5 van 3 stemmen

Sticky gemarineerde kipkluifjes

Bij deze sticky gemarineerde kipkluifjes lik je je vingers erbij af. Maak de sticky gemarineerde kipkluifjes voor een borrel, als bijgerecht of als lekker tapas gerechtje.
Porties: 500 gram

Ingrediënten

  • 500 gram kipkluifjes
  • 150 ml water
  • 50 ml appelcider azijn
  • 1 el worcester saus
  • 1/2 tl hot sauce
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1 bouillonblokje
  • 2 el ketchup
  • sesam (optioneel)

Instructies

  • Doe alle ingrediënten, behalve het vlees, in een pan en roer goed door elkaar.
  • Breng de saus aan de kook en laat minstens een half uur inkoken tot het de dikte van een siroop heeft.
  • Schenk over in een kom en laat afkoelen. Giet 1/4 van de sticky marinade in een apart kommetje als je deze als extra sausje wilt gebruiken. Bewaar in de koelkast.
  • Voeg aan de overige marinade de kipkluifjes toe en laat het liefst een paar uur tot een nacht marineren in de koelkast.
  • Doe de sticky gemarineerde kipkluifjes in een ovenschaal, strooi er eventueel wat sesamzaadjes overheen en bak in 15 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Serveer de kipkluifjes met wat achtergehouden saus. Warm de saus weer even op als je dat lekkerder vindt.

Tips

  • TIP Je kunt het recept voor deze sticky marinade natuurlijk ook gebruiken in combinatie met ander vlees. Gebruik het voor je kippenpootjes of spareribs en houd dan de bereiding van dat specifieke vlees aan.
  • TIP Bij gebrek aan een oven kun je deze kipkluifjes ook prima bakken in een pan. Keer regelmatig en bak ze voor minstens 15 minuten.
  • Bewaar de gebakken kipkluifjes afgedekt voor 2-3 dagen in de koelkast. Je kunt de marinade van tevoren maken en deze tot een week afgesloten in de koelkast bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

  1. Nicole schreef:

    Hoi,
    Welke hot sauce word er gebruikt?
    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Maakt niet zoveel uit welk merk je gebruikt, als jij hem maar lekker vindt 😉

  2. Karl schreef:

    Looks delicious

  3. Gerda schreef:

    Ik volg je al een tijdje en probeer je recepten uit. Sinds kort heb ik een slowcooker maar heb je daar ook tijden recepten voor?
    Groetjes Gerda

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee daar heb ik geen recepten voor.

  4. Charlene Timman schreef:

    Hoi, ik ben zo’n fan van jouw recepten! Deze lijkt me echt heerlijk! Kan ik voor hot sauce, een chili sauce gebruiken? En voor appelciderazijn een gewone appelazijn?

    Groetjes Charlene

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem!

      1. Charlene schreef:

        Bedankt voor jouw reactie! Ik ga het van de week proberen ?

  5. Marian Schuurman schreef:

    Hoi, hoi,
    Even een vraagje. Heb de saus keurig laten inkoken tot siroop dikte. Nu is het de volgende dag en is de saus 1 dikke stijve plak geworden. Wat heb ik fout gedaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien wat te lang laten inkoken? Even opwarmen helpt ook niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *