Recept afdrukken

Sticky gemarineerde kipkluifjes

Bij deze sticky gemarineerde kipkluifjes lik je je vingers erbij af. Maak de sticky gemarineerde kipkluifjes voor een borrel, als bijgerecht of als lekker tapas gerechtje.
Porties: 500 gram

Ingrediënten

  • 500 gram kipkluifjes
  • 150 ml water
  • 50 ml appelcider azijn
  • 1 el worcester saus
  • 1/2 tl hot sauce
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1 bouillonblokje
  • 2 el ketchup
  • sesam (optioneel)

Instructies

  • Doe alle ingrediënten, behalve het vlees, in een pan en roer goed door elkaar.
  • Breng de saus aan de kook en laat minstens een half uur inkoken tot het de dikte van een siroop heeft.
  • Schenk over in een kom en laat afkoelen. Giet 1/4 van de sticky marinade in een apart kommetje als je deze als extra sausje wilt gebruiken. Bewaar in de koelkast.
  • Voeg aan de overige marinade de kipkluifjes toe en laat het liefst een paar uur tot een nacht marineren in de koelkast.
  • Doe de sticky gemarineerde kipkluifjes in een ovenschaal, strooi er eventueel wat sesamzaadjes overheen en bak in 15 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Serveer de kipkluifjes met wat achtergehouden saus. Warm de saus weer even op als je dat lekkerder vindt.

Notities

  • TIP Je kunt het recept voor deze sticky marinade natuurlijk ook gebruiken in combinatie met ander vlees. Gebruik het voor je kippenpootjes of spareribs en houd dan de bereiding van dat specifieke vlees aan.
  • TIP Bij gebrek aan een oven kun je deze kipkluifjes ook prima bakken in een pan. Keer regelmatig en bak ze voor minstens 15 minuten.
  • Bewaar de gebakken kipkluifjes afgedekt voor 2-3 dagen in de koelkast. Je kunt de marinade van tevoren maken en deze tot een week afgesloten in de koelkast bewaren.